Aktivna in zdrava pot v šolo – seminar in zloženka za starše

Ste kdaj pomislili, kako velik vpliv imajo starši na način hoje otrok v šolo in kako to dolgoročno vpliva na na zdravje in dobro počutje otrok? Včasih smo praktično vsi hodili v osnovno šolo peš in smo skupaj z vrstniki aktivno nabirali življenjske izkušnje tudi pred začetkom pouka in na poti domov po njegovem koncu. 

Kako hodimo v šolo in po drugih vsakdanjih opravkih, ima velik vpliv na kakovost našega življenja in našega okolja. Za naše zdravje je dobro, da smo vsak dan telesno dejavni in k temu najlažje prispevamo, če čim več vsakdanjih poti opravimo peš ali s kolesom. Manjše število voženj z avtomobilom pa vpliva tudi na to, da je v našem okolju manj hrupa in onesnaženega zraka. Telesna dejavnost je nujno potrebna za naše duševno in fizično zdravje, zmanjšuje nevarnost razvoja kroničnih in nenalezljivih bolezni, ščiti pred razvojem depresije in zgodnje demence. Pri otrocih lahko hoja in kolesarjenje v šolo prispevata pa tudi k razvoju zdravih življenjskih navad in socialnih veščin. Zdravniki opozarjajo, da sedeči način življenja danes že nevarno ogroža zdravje odraslih in otrok. Priporočajo nam, da si vsak dan vzamemo čas za telesno dejavnost. Skupaj z okoljevarstveniki pa opozarjajo tudi na pomembne pozitivne učinke aktivne mobilnosti na kakovost lokalnega okolja, na manjši hrup in onesnaženje zraka v okolici šole, če se tja pripelje manj avtomobilov. 

Eno od najpomembnejših spoznanj programa “Aktivno v šolo in zdravo mesto” so v preteklih letih prispevali šolarji – če bi lahko otroci izbirali, bi večina najraje hodila v šolo s kolesom, rolko, skirojem ali peš. Otroci pravijo, da jim je všeč, kako aktivno potovanje v šolo vpliva na njihovo počutje in na okolico šole, ki je brez avtomobilov prijetnejša, varnejša in manj onesnažena. Vendar pa o tem, kako otroci hodijo v šolo odločajo starši!

Zato v času Evropskega tedna mobilnosti organiziramo poseben Spletni seminar za starše, vsem šolam pa smo poslali tudi majhno Zloženko za starše. Oboje za to, da bi pomagali staršem bolje razumeti zdravstvene in druge koristi aktivne poti v šolo in sprejeti za njihove otroke najboljše možne odločitve o načinu potovanja v šolo.

Pomislite, številni otroci, ki jih zjutraj pripeljejo v šolo z avtom, se po koncu pouka vračajo domov peš.

Na Seminarju za starše: “Aktivna in zdrava pot v šolo” bomo z gosti govorili o pomenu aktivne poti v šolo za otrokovo zdravje in o tem, kako lahko starši omogočijo otrokom aktivno pot v šolo.

Seminar bo potekal 22. 9. 2020, od 17:00 – 18:00 prek spletne platforme Zoom (prijava obvezna zaradi pogojev izvedbe!).

Z nami bodo:

  • Maja Simoneti, z IPoP – Inštituta za politike prostora
  • Helena Pavlič, z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, OE Ravne na Koroškem;
  • Andrejka Fajmut, koordinatorica Pešbusa in Bicivlaka z OŠ Črna na Koroškem
  • šolarji OŠ Črna na Koroškem.

Prijave zbiramo do 20. 9. 2020 prek spletnega obrazca.

Povezava do programa.

Vljudno vabljeni.

Ekipa programa Aktivno v šolo in zdravo mesto.

Foto: Luka Vidic

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri