Tudi po epidemiji aktivno v šolo!

V času epidemije smo vsi dobili enkratno priložnost, da smo izkusili, kako zelo pomembno je za naše zdravje gibanje na prostem, in kako varna in čista so naša naselja brez avtomobilskega prometa.

Naslednji teden se v osnove šole vračajo vsi otroci. Povratek v šole naj nas spomni na to, da je za zdravje in dobro počutje otrok najbolje, če lahko pridejo v šolo peš, s kolesom, skirojem ali z rolko. Vožnja otrok v šolo z osebnim avtom ni dobra ne za otroke, ne za šolsko okolje.

Ena od dobrih strani epidemije je gotovo to, da smo vsi lahko nazorno spoznali, kako zelo se lahko izboljšata kakovost našega življenja in bivalnega okolja, če je na cestah manj avtomobilov. Zato ne preseneča, da pozitivni učinki manj avtomobilskega prometa na  kakovost zraka, varnost okolja in hrup ter posledično na dobro počutje prebivalcev zadnje tedne tudi močno zaznamujejo razprave o ponovnem zagonu življenja in dela. Skupaj s preventivnimi ukrepi za zaščito pred novim korona virusom, predvsem z zahtevo po upoštevanju varne razdalje, so prav izkušnje s prometom v času epidemije povod za to, da se mesta povsod po svetu odločajo za radikalnejše ukrepe. Središča zapirajo za motorni promet, zožujejo vozne pasove in umirjajo promet na stanovanjskih ulicah. Cilj vseh teh ukrepov je povečati kakovost okolja in obseg prostora za hojo in kolesarjenje. Šole in druge ustanove širijo dejavnosti v odprt prostor, na bližnja parkirišča in dvorišča, pa tudi na bližnje ulice. Aktivna mobilnost je v tem okviru prepoznana kot ukrep prometne, zdravstvene in okoljske politike, ki zagotavlja boljše zdravje ljudi in okolja.

Zavedamo se, da se zaradi trenutnih razmer večina šol in občin v tem šolskem letu ne bo odločila za izvajanje organizirane hoje v šolo s Pešbusom in Bicivlakom. Vseeno pa predlagamo šolam in občinam, da ob vračanju otrok nazaj v šole njihove starše in skrbnike spodbudijo k temu, da otroke napotijo v šolo peš ali s kolesom in jih, če je to potrebno, pri tem spremljajo. Zdaj je enako ali celo še bolj kot pred epidemijo pomembno, da se v čim večjem številu preusmerimo na aktivno mobilnost in tako poskrbimo za svoje zdravje in za zdravje našega okolja. Zelo dragoceno bi bilo, če bi nam skupaj uspelo preprečiti nepotrebne avtomobilske vožnje v okolici naših šol.

Foto: Luka Vidic

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri