Javna razprava – Kakšno Kočevje si želite?

V sredo, 10. junija 2020 ob 17h bo na Tržnici v Kočevju potekala javna razprava o oživljanju mestnega središča. Občina Kočevje vabi prebivalke in prebivalce, da prisluhnejo ugotovitvam delovne skupine projekta Vsi v mesto! in predvsem, da prispevajo svoje razmisleke in predloge za oživljanje mestnega središča Kočevja.  

Večina prebivalk in prebivalcev center Kočevja povezuje z mestno ploščadjo, v središču sta tudi Trg sv. Jerneja in Staro mestno jedro na okljuku Rinže. Nekdo je zanimivo opisal, da središče Kočevja leži med tremi mostovi. Prebivalke in prebivalci so gotovo najboljši poznavalci prostora, poznajo pa tudi lokalne posebnosti, navade in potrebe. 

Zato je dobro, da se imajo prebivalke in prebivalci ter drugi lokalni akterji priložnost med sabo slišati in pogovarjati o tem, kako si predstavljajo prihodnost središča, česa si želijo, kaj, kako in s kom bi to radi doživljali. Razjasniti si morajo poglede na to, kaj v središču pogrešajo, kako bi lahko bilo središče bolj prijetno za druženje, kulturne prireditve in otroško igro, kako organizirati promet in kaj storiti s številnimi parkirnimi površinami. Povedati si morajo, kako bi lahko jedro postalo bolj zanimivo za vse, ali lahko mogoče prebivalce Kočevja povežeta hrana in glasba, kako bi se v Kočevju obnesla ideja o bolšjem sejmu in knjižnici pod krošnjami.

Za dogajanje v središču mesta so zainteresirani vsi meščani, ne le prebivalke in prebivalci središča. Mestno središče je pomembno kulturno, upravno in poslovno vozlišče, govori o identiteti, potencialih in sposobnosti lokalne skupnosti. Za oživljanje in prenovo je srečevanje funkcij v mestnem jedru priložnost in izziv. Javna razprava o oživljanju središča je namenjena temu, da se prebivalci skupaj s  predstavniki občine, institucij in lokalnega gospodarstva zavedo priložnosti prenove in skupaj spopadejo z izzivi oživljanja. 

Občina Kočevje s projektom Vsi v mesto! nadaljuje prizadevanja za prenovo iz leta 2016. V sodelovanju z IPoP – Inštitutom za politike prostora se ukvarja s tem, kako bo središče mesta živelo in delovalo po prenovi. V ozadju procesa oživljanja je ideja, da mora fizična prenova javnega prostora omogočati razvoj dejavnosti in programov, ki bodo vsestransko obogatili življenje prebivalcev in obiskovalcev ter spodbudili lokalni razvoj. Že jeseni bodo pod okriljem projekta Vsi v mesto! stekle prve nove dejavnosti.

Javna razprava bo iz preventivnih razlogov na prostem, na Tržnici in bo trajala od 17.00 do 19.30. 

Udeležencem bodo na razpolago stoli. 

V primeru dežja bo javna razprava v Kulturnem centru Kočevje.

Zaradi lažje organizacije je organizirano zbiranje prijav na dogodek. Svojo udeležbo lahko potrdite preko spletne prijavnice tukaj, ali s sporočilom na e-naslov vsivmesto@ipop.si.

 

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri