Skupnostna pomoč v času virusa

Kako si skupnosti, soseske, ulice in kraji pomagajo med seboj v času epidemije?

V težkih situacijah, kot je epidemija koronavirusa, je skupnostna in sosedska pomoč lahko ključna. Rešuje lahko življenja. 

Pred dobrimi dvajsetimi leti je vročinski val močno prizadel ameriški Chicago. Bilo je veliko smrtnih žrtev, ampak veliko več v tistih soseskah, v katerih so bili prebivalci slabše povezani.

Zato bi radi spodbudili skupnosti, da si v času koronavirusa med seboj pomagajo. Pod geslom “Moč skupnosti” bomo vsak dan objavili en nov primer pomoči v skupnosti.

Primere zaenkrat iščemo po spletu, a verjamemo, da jih je veliko tudi v vaši skupnosti. Prosimo, da nam na ipop@pop.si sporočite primere iz vaše ulice, bloka, kraja ali vasi. Lahko jih vpišete kar v tale spletni obrazec. Lahko gre za primer medsebojne pomoči ali za novo obliko sodelovanja, ki enostavno polepša dan vaši skupnosti – recimo koncert na balkonu. Tako ne boste pomagali le vašim sosedom in znancem, ampak tudi sosedom sosedov ter znancem od znancev.  

 

 1. (Lokalne) skupine za medsebojno pomoč na družbenih omrežjih

Kraji, soseske, ulice širom sveta vzpostavljajo strani na socialnih komunikacijsih omrežjih (Facebook, Viber) za medsebojno pomoč. Na strani se ljudje dogovarjajo za različne oblike pomoči in si delijo informacije.

S hitrejšim pretokom lokalnih infomacij in vzpostavljanjem lokalnega stika med tistimi, ki rabijo pomoč in tistimi, ki lahko pomagajo, se tako krepi solidarnost in skupnosti duh.

Primer tovrstnih strani v Kanadi: https://tinyurl.com/txkzobo

Primer tovrstnih strani v Veliki Britaniji: https://tinyurl.com/uot2g9g

 

2. Mavrične okenske galerije 🌈


Okna in balkone stanovanj v Italiji, Španiji, Ameriki in drugod so v zadnjih dneh začele krasiti slike in risbe mavric in drugih pozitivnih motivov.

Otroci in odrasli tako zapolnijo čas z ustvarjanjem, po drugi strani pa slike vlivajo upanje in zmanjšujejo občutek izoliranosti pri sosedih in mimoidočih.

Članek o mavričnih oknih v ZDA: https://tinyurl.com/tlpdff8

 

3. Zaščita najemnikov pred deložacijami 🏘

Veliko je govora o katastrofalnih učinkih koronavirusa na gospodarstvo in stanovanja niso izvzeta. Zaenkrat je bilo več govora o tem, kako zaščititi tiste, ki zaradi izpada dohodka ne bodo zmogli plačevanja kreditov, vendar pa najemniki niso nič na boljšem. Izgubijo lahko streho nad glavo. 

Gre za problem, ki je veliko prevelik, da bi ga lahko reševale skupnosti same. Zaradi tega države in mesta že govorijo o tem, kako onemogočiti deložacije najemnikov. Pri javnih stanovanjskih skladih je verjetno lažje, vseeno pa je treba zaščititi tudi tiste, ki stanovanje najemajo od zasebnikov, kar pa se lahko poveže z odlogom plačevanja kreditov lastnikom.

Primer ukrepa na državni ravni (VB): https://tinyurl.com/vavk6uu

Primer ukrepa na lokalni ravni (Lewisham, VB): https://tinyurl.com/wuleyyr

 

4. Skupnosti omogočajo obstoj lokalnim malim podjetnikom in obrtnikom v času virusa 💰

1️⃣ V Berlinu so razvili neprofitno platformo, preko katere lahko ljudje kupijo bone ponudnikov za prihodnje mesece in tako pomagajo preživeti majhnim barom, restavracijam, šivalnicam idr., skratka manjših podjetjem in obrtnikom, katerih preživetje je ogroženo.

Na spletni strani so zapisali tako: “Bistveno je to, da lahko skupaj rešimo svoje najljubše kraje pred bankrotom, tako da jim zagotovimo denar, ki ga bomo v prihodnjih mesecih tako ali tako porabili.”

Berlinska platforma: https://helfen.berlin/#about

2️⃣ Nogometni klub Borussia iz Dortmund je navijače povabil k akciji Digitalni dan tekme, s katero so določili in finančno podprli 86 gostinskih objektov, ki ležijo na poti do stadiona. Zbrali so 75.000 evrov za gostince in s tem omogočili, da jih bodo pričakali odprtih vrat pred naslednjim ogledom tekme v živo.

Članek o akciji: https://www.dnevnik.si/1042925480/sport/nogomet/borussia-dortmund-z-domiselno-akcijo-na-pomoc-gostincem-

 

5. Druženje na daljavo za starostnike 📞💻

1️⃣ Skupina prostovoljcev Udarniki Mladinski Center Velenje so se na trenutne razmere odzvali in z vrsto aktivnosti ter mednje uvrstili družabništvo na daljavo.

Priporočene omejitve gibanja in s tem povezano povečano osamljenost starejših občanov so naslovili z brezplačnim družabniškim telefonom za starostnike. Starostniki se na ‘kramljanje’ naročijo dopoldne, ki jih prostovoljci kasneje pokličejo nazaj in se z njimi pogovarjajo o vsakdanjih rečeh.

Več: https://www.facebook.com/…/a.16886286747…/2594470080797416/…

2️⃣ Druženje na daljavo so omogočili tudi v Dom upokojencev Nova Gorica, kjer so svojim stanovalcem omogočili video povezavo s svojci. Starostnikom sta na voljo dva prenosnika, na katerih lahko v času prepovedi obiskov starostniki pokramljajo s svojimi bližnjimi.

Več: https://www.facebook.com/luka.manojlovic/posts/10158241881307905

 

6. Kako sporočiti sosedom, da potrebuješ/nudiš pomoč? 🗒 🚦

1️⃣ V nekaterih blokih so vsi prebivalci v nabiralnik dobili kartico s natisnjenim sporočilo: “Če boste v naslednjih dneh ali tednih, v času izolacije potrebovali pomoč, na primer pri nakupovanju živil, zdravil ali čem drugem, vam lahko pomagam.” Zraven je pripisano ime, priimek in kontaktna številka. 

Primer: https://tinyurl.com/qrcayuk

2️⃣ Prav tako so prebivalci mest po svetu našli domiselne načine, kako obvestiti sosede, če potrebujejo pomoč. V North Yorkshiru (VB) so vzpostavili sosedski semafor, kjer prebivalci, ki so vredu, na okna obesijo zelene kartončke, tisti, ki potrebujejo pomoč, pa rdeče.

Primer: https://tinyurl.com/tkoecfc

3️⃣ Okna so postala tudi dober medij za animacijo otrok. Prebivalci nekaterih mest so na okna začeli postavljati oziroma celo skrivati medvedke, ki jih otroci s svojimi starši nato iščejo po soseski, v igri imenovani “Lov na medvede”. V Anterpnu v Belgji je igra velik hit in zaradi nje otroci raje hodijo na sprehode v okolici doma. 

Primer: https://tinyurl.com/r7tynpe

 

7. Druženje s sosedi na daljavo

Vikend obeta lepše vreme in to je super čas za druženje s sosedi. Glede na trenutne razmere je pri tem potrebno nekaj domišljije, tukaj je nekaj primerov:

1️⃣ organizirajte balkonski koncert, s katerim razveselite sosede 🎷
Primer: https://tinyurl.com/s8vho4e

2️⃣ udeležite se ene izmed spletnih telovadb, ki so na voljo (nekatere tudi v živo) ali jo organizirajte sami 🏋️‍♀️
Primer: https://tinyurl.com/txzphgl

3️⃣ organizirajte sosedsko tombolo ali kakšno drugo družabno igro z oken hiš, balkonov in teras soseske 🎲
Primer: https://tinyurl.com/u6xj6t4

4️⃣ projicirajte svoje najljubše filme na zidove stavb svojih sosedov 📽
Primer: https://tinyurl.com/vlgvn4w

Avtor naslovnice:  Gordon Johnson iz Pixabay 

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri