Ljubljana bo spet podprla prebivalce, ki želijo izboljšati svojo okolico

Do 30. marca lahko prebivalke in prebivalci Ljubljane razmislijo, kaj želijo spremeniti v svoji okolici, da bi bila bolj prijetna in urejena po njihovi meri. Za dobro idejo lahko dobijo do 800 € za nakup materiala in strokovno pomoč pri izvedbi.

Prebivalci v svoji okolici pogosto opazijo majhne stvari, ki bi jih želeli izboljšati in spremeniti. Če imajo dobro idejo in čas, nimajo pa sredstev, da bi idejo uresničili, jim lahko pri tem pomaga kar občina. Kdorkoli iz Ljubljane se lahko prijavi s svojo lokalno akcijo in se poteguje za podporo projekta Zunaj. Med prejetimi prijavami bo komisija izbrala petnajst malih lokalnih akcij, ki jim bodo letos pomagali z nasveti, s pomočjo pri organizaciji in s kritjem do 800 € za nakup materiala.

Lansko leto so prvič uspešno podprli 10 pobud

Zunaj sta lansko leto zagnala neprofitni urbanistični studio prostoRož in IPoP – Inštitut za politike prostora s podporo Mestne občine Ljubljana. Že v prvem letu so pobudniki predlagali 60 različnih akcij. Med desetimi akcijami, ki so jih podprli v l. 2019, so med drugim postavili novo rdečo klop na Masarykovi, v Šiški so uredili teraso v gozdu in organizirali kino na prostem, prenovili dvorišče bloka na Prulah, uredili nov vhod in parkirišče za kolesa v Tobačni ter lastnoročno uredili gozdni pumptrack in nov kotiček za druženje v Zadobrovi.

Če štejemo vse, ki so pomagali pri akcijah, je v urejanju ljubljanskih prostorov lansko leto sodelovalo skoraj 400 prebivalk in prebivalcev Ljubljane. Akcije so s konkretnimi ukrepi pokazale, kako se da z majhnimi posegi oživiti skupni javni prostor. Po lanskem testu je koristnost projekta, ki podpira pobude prebivalcev, prepoznala tudi Mestna občina Ljubljana, ki se letos vanj tudi aktivno vključuje.

Prijave so odprte do konca marca

Prebivalci Ljubljane lahko svojo idejo za lokalno akcijo prijavijo tako, da prek spleta izpolnijo ali natisnejo prijavnico na strani ljubljana.si/sl/zunaj. Rok za prijavo je 30. marec 2020. Dopolnjeno: V luči izrednih razmer je rok za prijavo podaljšan do 5. maja 2020.

O projektu Zunaj

Zunaj je projekt Mestne občine Ljubljana. Zunaj je nastal na pobudo prostoRoža in IPoP – Inštituta za politike prostora, ki v l. 2020 s svojim delom projekt tudi sofinancirata v višini 25%. Pobudniki in izvajalci akcij bodo prebivalci Ljubljane.

Foto: Nejc Trampuž

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri