Prihodnost Evrope se poraja v mestih

V začetku oktobra je konferenca Helsinki Impact združila evropske odločevalce, strokovnjake in raziskovalce v želji, da delijo svoje vpoglede o delovanju mest kot globalnih nosilcev sprememb. Konferenco, ki je potekala v Helsinškem glasbenem centru kot del uradnega programa Finskega predsedovanja Svetu EU, je s svojimi izkušnjami pri spodbujanju sprememb v lokalnih skupnostih obogatil tudi IPoP.

Mesta so lepilo, ki povezuje evropsko skupnost. V mestih se porajajo globalno in lokalno pomembne rešitve za izzive hitre rasti, priseljevanja, vse večje segregacije in podnebnih sprememb. Konferenca Helsinki Impact je dala kakovosten vpogled v stanje evropskih mest kot mreže nosilcev globalnih sprememb. Govorci na konferenci so pozvali mesta, da prevzamejo pobudo pri ustvarjanju nove družbene pogodbe in uveljavljanju konkretnih ter hitrih rešitev za podnebno krizo in zmanjševanje neenakosti.

Photo: Petri Anttila / Flow Festival

Naš direktor Marko Peterlin je bil eden izmed glavnih govorcev v dopoldanskem delu prvega dne konference, skupaj z dr. Joanom Closom, nekdanjim izvršnim direktorjem Programa Združenih narodov za naselja UN-Habitat in nekdanjim županom Barcelone, ter Mario Vassilakou, do nedavnega podžupanjo Dunaja, ki je izpostavila načrtovanje mest po meri otrok kot ključno orodje za kakovost življenja. V popoldanskem delu so sledile predstavitve Francesce Bria, koordinatorke tehnoloških in digitalnih inovacij v mestni upravi Barcelone, ki je izpostavila, da morajo podatki služiti ljudem, Tundeja Adefioya iz Bruseljskega mestnega gledališča, ki je poudaril skrb za marginalizirane skupine v mestih, ter Brenta Toderiana, ki na podlagi svojih izkušenj iz Vancouvra svetuje mestom po svetu pri blažitvi podnebne krize, predvsem z ukrepi na področjih urbanizma in trajnostne mobilnosti.

Dopoldanski del drugega dne so oder prevzeli odločevalci. Začel ga je Jari Partanen, državni sekretar na Finskem Ministrstvu za gospodarske zadeve in zaposlovanje, nadaljeval pa ga je prek video konference Jyrki Katainen, podpredsednik Evropske komisije ter nekdanji predsednik Finske vlade. Sledil je svečani podpis Deklaracije Helsinki Impact, s katero so se predstavniki mest Helsinki, Stockholm in Talinn zavezali k sistemskim in hitrim spremembam pri reševanju globalnih izzivov in pozvali k bolj ambiciozni Urbani Agendi za EU.

Konferenco Helsinki Impact je organiziralo mesto Helsinki, gostilo pa jo je skupaj z Eurocities, Metrex, Urban Academy in Ministrstvom za gospodarske zadeve in zaposlovanje Finske.

Vsa predavanja si lahko ogledate v posnetkih:

Foto: © Petri Anttila

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri