IPoP na konferenci Walk21 v Rotterdamu

Naslednji teden od 7. do 10. oktobra 2019 bo mesto Rotterdam gostilo 20. mednarodno konferenco o hoji in za življenje prijetnih skupnostih, ki jo organizira v partnerstvu z Walk21. Walk21 je mednarodna neprofitna zagovorniška organizacija, ki si prizadeva povsod po svetu in za vsakogar zagotoviti pravico do hoje in priložnosti, da v njej uživamo. Z delovanjem je začela v letu 2000 s konferenco v Londonu, in odtlej je bila v različnih mestih po svetu konferenca organizirana vsako leto. Praviloma jo vsako drugo leto gosti eno od evropskih mest, a vedno pritegne govorce in udeležence z vsega sveta.

Letos se bo program konference vrtel okoli tem ‘pametno’, ‘zdravo’ in ‘za vsakogar’. V navezavi na ‘pametno’ bo govora o novih mobilnostnih rešitvah in pametnem urbanizmu, ki želi s spremljanjem podatkov o hoji in hodljivosti in njihovo uporabo v odločanju o mestih zagotoviti, da je pametno mesto urejeno po meri ljudi. ‘Zdravo’ se navezuje predvsem na aktivno mobilnost in odprte površine, ki vabijo k hoji in vadbi na prostem. ‘Za vsakogar’ pa izpostavlja ustvarjanje varnih in privlačnih ulic najprej za otroke in starostnike, in s tem tudi za vse ostale.

IPoP – Inštitut za politike prostora bo tudi v Rotterdamu. Naš direktor Marko Peterlin bo predstavil naša prizadevanja pri podpori aktivni poti v šolo. Skozi program Aktivno v šolo podpiramo otroke, starše, šole in lokalne skupnosti v Sloveniji pri organizaciji vsakodnevne hoje in kolesarjenja v šolo, predvsem z organizacijo Pešbusov in Bicivlakov. Program nudi vrsto orodij, gradiv in usposabljanj ter aktivno podporo z nasveti pri organizaciji poti, postaj, urnikov in spremstva. Tipičen Pešbus traja dva tedna, a nekatere šole nadaljujejo z izvedbo tudi prek celega leta.

Program je v letu 2016 prek pilotne izvedbe vključil 3 šole in 81 otrok, a vsako sezono so se mu pridružile nove in nove šole. Doslej je sodelovalo že 94 šol, v septembru 2019 pa je na 63 šolah hodilo okoli 150 Pešbusov, ki so pospremili v šolo več kot 2500 otrok.

Program Aktivno v šolo je nadaljevanje aktivnosti Inštituta IPoP za spodbujanje hoje kot oblike trajnostne mobilnosti ter aktivne poti v šolo. Pri izvajanju programa sodelujeta tudi Focus, društvo za sonaraven razvoj, ter CIPRA Slovenija, društvo za varstvo Alp. Program sofinancira Ministrstvo za zdravje RS in je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano.

Foto: Luka Vidic

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri