Ste že podpisali Mednarodno listino za hojo?

“Vozači hitijo, nakupovalci blodijo, pohodniki pešačijo, zaljubljenci se sprehajajo, turisti se potepajo … A vsi hodimo. Hoja je temeljna in univerzalna pravica ne glede na naše sposobnosti ali motivacijo in je še vedno pomemben del našega življenja. Vendar pa v mnogih državah ljudje hodijo vedno manj. Zakaj bi hodil, ko pa se lahko peljem? Hoja v številnih delih sveta ni več nuja, temveč je postala razkošje.”

S temi stavki se začne opis ozadja, ki je mednarodno organizacijo Walk21 napeljalo k pripravi Mednarodne listine za hojo. Listina opredeljuje potrebe ljudi, ki hodijo, in nudi okvir oblastem in upravam pri preusmerjanju svojih politik, dejavnosti in odnosov k ustvarjanju kulture, v kateri ljudje lahko izberejo hojo kot način potovanja, ohranjanja zdravja in sprostitve.

Priprava dokumenta se je začela v okviru letnih konferenc Walk21 leta 2003 in se zaključila 2006. Od takrat je listino podpisalo že prek 5000 ljudi, od tega 500 županov. Leta 2016 se jim je pridružil tudi župan Ljubljane Zoran Janković, zaenkrat kot edini med slovenskimi župani.

Na IPoP smo letos listino prevedli v slovenščino v želji, da bi se mu v kratkim pridružilo več županov, uprav, organizacij in posameznikov, ki se zavedajo pomena hoje kot vsakodnevne dejavnosti. Vabimo vas, da pomagate pri razširjanju sporočil listine, in da morda spodbudite tudi odgovorne v vaših lokalih skupnostih k podpisu listine.

 

Listina je v slovenščini na voljo na spodnji povezavi.

Mednarodna listina za hojo

V izvirniku in drugih jezikih pa si jo lahko preberete in tudi podpišete na spletni strani Walk21.

Foto: Nina Plevnik IPoP (CC BY-NC 4.0)

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri