Na Bledu se je začelo obdobje lepega vremena

V ponedeljek, 15. aprila 2019 so na Osnovni šoli dr. Josipa Plemlja na Bledu stekle štiri proge Pešbusa, prvič pa so označili tudi postaje »Poljubi in odpelji«. Obe rešitvi sta namenjeni spodbujanju hoje in kolesarjenja v šolo; Pešbus je organizirana hoja v šolo po vnaprej določeni trasi in urniku, postaje »Poljubi in odpelji« pa omogočajo otrokom, ki jih starši vozijo v šolo, da tudi oni del poti v šolo opravijo peš.

Na to, da je pomladni čas prikladna priložnost za to, da šole nagovorijo starše in jih spodbudijo k temu, da pomagajo otrokom pri hoji in kolesarjenju v šolo, je vse slovenske šole pretekli teden nagovoril program Aktivno v šolo z obvestilom o obdobju lepega vremena.

Na Bledu so letos predstavniki Otroškega parlamenta, skupaj z mentorico Meto Pazlar in predstavniki občine in Sveta za prometno varnost precej časa namenili proučevanju šolskih poti in potovalnih navad staršev in šolarjev. Načrt šolskih poti so prvič posodobili že januarja, drugič pa prav te dni. S pomočjo programa Aktivno v šolo so na načrt zarisali tudi trase Pešbusa in postaje »Poljubi in odpelji«.

Pešbusi so danes na pot krenili z Gmajne, Rečice, Dindola in izpred Alpskih blokov oziroma stavbe TNP. Otroke na poti v šolo spremljajo prostovoljci in prostovoljke Medgeneracijskega centra Bled ter učitelji in učiteljice. Zanimanje za Pešbus je med šolarji v avli zjutraj še povečalo razobešanje novega velikega načrta šolskih poti. Mnoge je zanimalo, kdaj in kje se lahko tudi oni pridružijo skupini.

Otroke so pred šolo pričakali predstavnika otroškega parlamenta Jan Čelesnik in Jakob Burja, mentorica Meta Pazlar, ravnateljica Nataša Ahačič, župan Janez Pfajfar in predstavnica občine Bojana Lukan, predstavnica Ministrstva za zdravje Janja Križman Miklavčič in predstavnika programa Aktivno v šolo, Marko Peterlin in Maja Simoneti z Inštituta za politike prostora.

Hoja in kolesarjenje v šolo prispevata k dobremu počutju in zdravju otrok. Raziskave kažejo, da so slovenskih šolarji telesno premalo dejavni in pripisujejo vsakodnevni hoji in praksam aktivne mobilnosti velik pomen. Dejavnosti na Bledu so namenjene spodbujanju vsakodnevne telesne aktivnosti in so rezultat sodelovanja med šolo, občino in predstavniki programa Aktivno v šolo, ki deluje s podporo Ministrstva za zdravje. Program Aktivno v šolo naslavlja vse slovenske šole že tretje leto in nadaljuje prizadevanja projekta Zdrav šolar, ki so se začela leta 2015. Doslej se je program dotaknil že 66 šol, na izobraževalnih seminarjih so sodelovali učitelji iz več kot 100 šol. Program podpira šole pri organizaciji peš hoje in kolesarjenja v šolo in pri načrtovanju šolskih poti.

Občina Bled je priložnost za posebno strokovno podporo pri načrtovanju šolskih poti pridobila z najbolj prepričljivo prijavo na razpis programa Aktivno v šolo. Program Aktivno v šolo izvajamo IPoP – Inštitut za politike prostora, CIPRA Slovenija – društvo za varstvo Alp in Focus, društvo za sonaraven razvoj s podporo Ministrstva za zdravje v okviru prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano.

Foto: Marko Peterlin IPoP (CC BY-NC 4.0)

Več na spletni strani aktivnovsolo.si in na www.facebook.com/aktivnovsolo/.

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri