Zunaj

Projekt Zunaj se ukvarja s podpiranjem lokalnih skupnosti pri njihovem ustvarjanju prostora (ang. place-making). Skupnosti so bile povabljene k oddaji svojih predlogov ustvarjanja prostora. V skladu s kriteriji in evalvacijo je bilo za izvedbo izbranih deset projektov. Podprti so bili na način kritja materialnih stroškov izvedbe v višini 500 € in svetovanja pri izvedbi. Skupnost, ki je projekt predlagala, prispeva prostovoljsko delo in vodi projekt. Prvi uspeh projekta je bil, da se je na odprt razpis prijavilo več kot 60 skupnosti v Ljubljani. Upoštevajoč dejstvo, da gre za prvi tak projekt v Ljubljani in Sloveniji, je bilo za pričakovati znatno nižje število prijav.

Z Zunaj podprti projekti so precej raznoliki.

Na primer:

  • pop-up kino v soseski;
  • prenova zanemarjene okolice avtobusnega postajališča;
  • vzdrževalna dela, čiščenje in infrastrukturne izboljšave (koši, klopi) v lokalnem parku / majhnem gozdu;
  • prenova zanemarjenega podhoda – čiščenje, pleskanje, nova stojala za kolesa, ipd.;
  • drugi skupnostni dogodki in akcije.

Cilj projekta je bil podpirati in motivirati skupnosti, ki želijo ustvarjati oziroma izboljševati javno dostopen mestni prostor. S tem, ko projekt cilja na skupnosti in ne na prostore, omogoča enostavne prenove prostorov, v katere javna oblast ne bi mogla neposredno vlagati zaradi nejasnega lastništva ipd.

Zunaj presega podporo posameznim projektom, saj je kot končni rezultat predviden tudi osnutek načrta mehanizma, ki bi integriral tovrstne podpore aktivnostim ustvarjanja prostora v sistem upravljanja mesta.

Zunaj podpira Mestna občina Ljubljana. Vodilni partner projekta je Kulturno društvo prostoRož in ga izvaja v partnerstvu z IPoP – Inštitut za politike prostora. Projekt se je pričel spomladi 2019 in se bo končal jeseni 2019. Upamo, da se v naslednjem letu ponovi v neki obliki podpore lokalnemu ustvarjanju prostora od spodaj (ang. bottom up). Zunaj je iskal navdih v podobnih tujih mehanizmih, kot so Grätzl oaze Wien, Neighbourhood Matching Fund Seattle idr.

Avtor montaže: prostoRož

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri