Mesta mestom #9: Mobilna občinska enota

Potujoči kombi, opremljen z informacijsko in komunikacijsko tehnologijo, obiskuje geografsko oddaljene vasi

Palmela, Portugalska
62.831 prebivalcev

javne storitve, dostopnost, ruralna območja

Digitalizacija delu prebivalstva omogoča lažji dostop do večine storitev občinske in javne uprave. Za mnoge je urejanje formalnih postopkov, pridobivanje listin in soglasij veliko enostavnejše in manj časovno potratno, del prebivalstva pa od širitve javnih storitev na splet nima veliko koristi. Tisti, ki ne obvladajo informacijske in komunikacijske tehnologije, bodo svoje opravke vseeno raje opravili pri okencu. Težava nastopi pri delu prebivalstva, ki stanuje daleč vstran od občinskih pisarn in upravnih enot in do njih težko dostopa. Če ustrezen javni prevoz ni na voljo, je lahko urejanje najosnovnejših zadev velik izziv. V Palmeli, mestu južno od Lizbone, so našli rešitev.

V Palmeli so ugotovili, da so občinske storitve velikemu delu prebivalstva, zlasti na ruralnih območjih, težko dostopne. Fizično so oddaljeni od središča mesta in upravnih služb, z digitalno tehnologijo pa niso najbolje seznanjeni. Kot drugod po Evropi se tudi na Portugalskem prebivalstvo stara in zelo pogosto stari sami ostajajo na podeželju. Javni promet ne deluje tako dobro, da bi lahko preprosto dostopali do krajevnih središč, lastnega prevoza pa pogosto nimajo. Fizična oddaljenost pogosto izzove tudi občutek nemoči in pomanjkanja vpliva na procese upravljanja. Zato so se v Palmeli odločili storitve prebivalcem približati z mobilno enoto, ki omogoča opravljanje občinskih storitev na terenu.

Ideja potujoče občinske pisarne se je porodila kot nadgradnja vsakoletne decentralizacije občinske uprave, ko se zaposleni na upravi za en teden podajo v posamezne četrtne in krajevne skupnosti in svoje delo opravljajo tam. Istočasno so na voljo za vprašanja in pomoč občanom.

Prisotnost na terenu in dostopnost občine prebivalcem so se odločili okrepiti s stalno mobilno enoto. Vozilo je redno na terenu. Po vnaprej določenem urniku se ustavlja na 32 avtobusnih postajališčih na mestnem obrobju in na podeželju, kjer je na voljo občanom, ki želijo urediti različne zadeve.

Sprva je bilo mogoče v mobilni enoti urediti samo zadeve, vezane na občino, na primer v zvezi s prostorskim načrtom, oskrbo z vodo in odvodnjavanjem, licencami za podjetja, šolskimi prevozi itd. Po sklenitvi sporazuma z državno upravo pa je mobilna enota postala prva te vrste, ki nudi vse upravne storitve v povezavi s socialnim varstvom, pokojninami, pravom, notarskimi storitvami in podobno, ki bi jih sicer opravili na okencu upravne enote. Mobilna enota hkrati deluje tudi kot potujoča knjižnica, v kateri je mogoče prevzeti ali vrniti knjige iz občinske knjižnice.

Vozilo upravlja eden od občinskih uslužbencev, ki tudi sicer komunicirajo z občani. V tej vlogi se izmenjujejo, tako imajo vsi možnost za delo na terenu in s tem še bolj neposreden stik z občani. Nenazadnje je to tudi dobrodošla menjava delovnega okolja.

Za razliko od spletnih storitev mobilna enota omogoča bolj oseben pristop in pristen, neposreden stik, kar pri prebivalcih vzbuja občutek boljše povezanosti z upravo. Dodatno mobilna pisarna prispeva k zmanjšanju birokracije in k reorganizaciji javnih storitev, prispeva k dobremu upravljanju in poenostavitvi postopkov javnih storitev, zagotavlja enak dostop do javnih storitev za občane na podeželju in državljane, ki so socialno in geografsko izolirani, in s tem izboljšuje njihovo kakovost življenja. Palmela je z delovanjem mobilne enote izjemno zadovoljna in razmišlja celo o širitvi ponujenih storitev.

Prednosti:
Urejanje vseh občinskih in upravnih storitev na enem mestu, v neposredni bližini doma.

Slabosti:
Prebivalci iz oddaljenih krajev imajo tako še manj priložnosti, da bi zašli v mesto.

Nauk:
Digitalizacija ne odgovarja na potrebe vseh prebivalcev.

Več o dobri praksi na tej povezavi.

V rubriki Mesta mestom predstavljamo dobre prakse, ki smo jih zbrali v istoimenskem katalogu Mesta mestom: Katalog URBACT dobrih praks za trajnostni urbani razvoj. Katalog je brezplačno na voljo tukaj.

Fotografije: Občina Palmela

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri