Predstavitev publikacije Prostori sodelovanja

Letošnji Dan za prostor, s katerim že petič obeležujemo Svetovni dan Habitata, bomo v sodelovanju s široko uredniško ekipo posvetili predstavitvi publikacije in spletne strani Prostori sodelovanja, ki je konec maja izšla v založništvu Inštituta za politike prostora.

Publikacija ima podnaslov »Skupnostne prakse v urejanju prostora«, pod tem pojmom pa razumemo samoorganizirane pobude, ki imajo pomembne posledice za produkcijo prostora. Gre za prakse, ki izhajajo ‘od spodaj’, praviloma s strani neformalno povezanih skupnosti, njihov pomemben vidik pa je pogosto tudi skupno ali skupinsko upravljanje oz. upravljanje s sodelovanjem uporabnikov. Pri tovrstnih praksah imajo navadno ključno vlogo prebivalci posameznih območij, lokalne nevladne organizacije ter predstavniki lokalnega gospodarstva.

Da bi jih lažje opisali, smo skupnostne prakse obravnavali v okviru sedmih področij: somobilnost, stanovanjske skupnosti, skupnostna prenova, začasna raba prostora, so-delo, lokalne ekonomije ter urbana samopreskrba.

Kljub njihovem obsegu skupnostne prakse še vedno niso niti splošno znane niti prepoznane kot pozitiven pojav v urejanju prostora. S publikacijo in spletno stranjo smo jim zato želeli dati vidnost, poudariti njihovo številčnost in pomen, ter zbrati argumente za njihovo nadaljnjo promocijo pri uporabnikih in odločevalcih.

Predstavitev publikacije in spletne strani bo potekala v ponedeljek, 6. oktobra 2014, ob 18h v Kinu Udarnik v Mariboru. Pred dogodkom bo na urbanem sprehodu z začetkom ob 16h pred Kinom Udarnik mogoče v živo spoznati nekatere od mariborskih primerov skupnostnih praks, ki so predstavljeni v publikaciji. Predstavitvi bo ob 20h sledilo druženje v Udarnik Cafe.

Več na http://prostorisodelovanja.si/

Program Dneva za prostor 2014

16:00 – 17:30 Urbani sprehod Jane’s Walk: Prostori mariborskih skupnostnih praks
17:30 – 18:00 Pogovor ob kavi: Udarnik Cafe
18:00 – 20:00 Prostori sodelovanja: Predstavitev in razprava s publiko
20:00 – Druženje in nadaljevanje neformalne razprave v kavarni Udarnik Cafe

Vabljeni!

Program dogodka

Lokacija dogodka

2 comments

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri