Kako zagotoviti dolgoročne učinke projektov URBACT?

Projekt Roma-Net v okviru programa URBACT, ki ga vodi mesto Budimpešta, se osredotoča na integracijo romskega prebivalstva. Pri vključevanju ene najbolj depriviligiranih in socialno izključenih družbenih skupin so ključnega pomena čim boljši izkoristek osvojenih lekcij in dolgoročni učinki aktivnosti. Deset partnerskih mest je zato na srečanju v Torrentu v Španiji razpravljalo o tem, katere trajne učinke za romsko skupnost bo projekt pustil za seboj?

Glavni izziv projekta po dveh letih izmenjav, raziskav, analiz in dela je izluščiti ključna sporočila in osvojene lekcije, da bi jih lahko kar najučinkoviteje predstavili novim javnostim in odločevalcem. Partnerji projekta Roma-Net so razpravljali o tem, kako izpostaviti rezultate projekta na način, ki bi zagotovil nadaljnjo politično podporo ter financiranje aktivnosti, ki so si jih partnerska mesta zadala v svojih lokalnih akcijskih načrtih. Pomembno je uresničiti priporočila, ki so nastala s kolektivnim delom ključnih deležnikov v lokalnih podpornih skupinah, toda motivacija partnerjev projekta Roma-Net sega preko lokalnih interesov, saj bi radi spremenili položaj Romske skupnosti na ravni Evropske unije. Zato se zdaj posvečajo aktivnostim, ki omogočajo trajnost rezultatov: oblikovanje nabora močnih sporočil, ustvarjanje knjižnice virov in referenčnega materiala, ter priprava platforme, ki bo omogočala izmenjavo izkušenj na dolgi rok.

Sodelovanje z ključnimi deležniki na lokalni ravni se je izkazalo kot najmočnejše orodje za ustvarjanje novih idej in uvajanje novih načinov dela. Še več je mogoče storiti z združevanjem virov in znanj ter z uporabo načrtovalskih orodij osvojenih tekom projekta. Z udejanjanjem teh idej je mogoče razviti nove dobre prakse tako na področju integracije Romov kot pri drugih temah, ki se tičejo vseh vidikov urbane regeneracije v Evropski uniji.

Izkušnja dela z eno od najbolj deprivilegiranih in izključenih skupnosti v naši družbi postavlja partnerska mesta projekta Roma-Net v edinstven položaj za izmenjavo izkušenj z drugimi mesti. Razširjanje rezultatov projekta in izmenjava pridobljenih izkušenj je najpomembnejša naloga, ki jih še čaka. Kako uspešni bodo pri tem bo ključno za dostop do nadaljnjega financiranja, lahko pa postavi tudi naslednji mejnik integracije Romov v evropskih mestih in družbah.

Več:

•    Roma-Net – URBACT spletna stran (ang)

•    Roma-Net: Izkušnja partnerskega mesta Glasgow – URBACT spletna stran (ang)

1 comment

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri