Jane’s Walk 2012: Ljubljana – Kino Šiška

Hodljivost in kreativnost

Nedelja, 6. maja 2012 ob 14h popoldne. Zbirno mesto je pred Centrom urbane kulture Kino Šiška. Sprehod organizira Inštitut za politike prostora, vodila pa ga bosta Aidan Cerar in Marko Peterlin.

Sprehod po Šiški se bo začel in končal pred Centrom urbane kulture Kino Šiška. Vzdolž Celovške ceste se bomo sprehodili do nekdanje Šišenske tržnice in naprej do Kreativne cone Šiška ter društva Smetumet. Obravali bomo odnos med hodljivostjo in privlačnostjo območja za kreativne dejavnosti, ogledali si bomo podrobnosti različnih vrst javnega prostora, od šolskega vhoda do obcestnega trga in stanovanjskih zelenih površin med bloki Na jami. Pogovarjali se bomo o kreativnem potencialu, ki se nabira v tem delu mesta in o manj znanih potencialih območja ter tudi o tem, kako se nove dejavnosti in ustvarjalci vpenjajo v lokalno okolje, v prostor in ljudi.

Zemljevid poti

DOGODKI

Mreža-logo-črn_800-600

Posvet o osnutkih novih zakonov s področja urejanja prostora

Mreža za prostor vabi na javni posvet o osnutkih novega Zakona o urejanju prostora in Gradbenega zakona, 13. januarja 2016 ob 14. uri, v prostorih IPoP, Tržaška 2, Ljubljana

Ministrstvo za okolje in prostor je dalo v javno obravnavo osnutke treh pomembnih zakonov, ki predstavljajo nove temelje prostorsko-gradbene zakonodaje:

- nov Zakon o urejanju prostora, ki ponovno bolj sistemsko pristopa k urejanju prostora in združuje občinsko načrtovanje in načrtovanje umeščanja infrastrukturnih objektov državnega pomena;
- nov Gradbeni zakon, ki na novo ureja dovoljevanje graditve;
- Zakon o pooblaščenih arhitektih in inženirjih, ki ureja status odgovornih oseb v zvezi z načrtovanjem in graditvijo.

V okviru Mreže za prostor je večji del pozornosti v zvezi z novo zakonodajo namenjen področju urejanja prostora, glede katerega je mreža že v letu 2012 podala tri zakonodajne predloge s predlogi za boljše sodelovanje javnosti in nevladnih organizacij pri prostorskem načrtovanju na lokalni ravni, ter glede pravnih sredstev v urejanju prostora. Glede graditve objektov smo se vključili z nekaterimi konkretnimi predlogi, ki smo jih oblikovali na podlagi prepoznanih problemov v praksi. Glede Zakona o pooblaščenih arhitektih in inženirjih se mreža ni angažirala, ker ne zadeva neposredno vloge sodelovanja javnosti in nevladnih organizacij pri boljšem urejanju prostora.

V zvezi z Zakonom o urejanju prostora in Gradbenim zakonom zato želimo v okviru mreže pripraviti skupne pripombe v okviru javne razprave, o pripombah pa se želimo v krogu nevladnih organizacij in širše zainteresirane javnosti tudi osebno pogovoriti.

Zato vabimo zainteresirane nevladne organizacije in posameznike, da:

- svoje pripombe in komentarje na Zakon o urejanju prostora ter Gradbeni zakon posredujete do 8.1.2016 na naslov senka.sifkovic.vrbica@pic.si  in
- se udeležite posveta o osnutkih zakonov, ki bo 13.1.2016 ob 14. uri v prostorih IPoP, Tržaška 2, Ljubljana (2. nadstropje).

Vabljeni!

Več dogodkov
Napovednik Trajekt