Več kot cesta do mesta

19. 11. 2018

V založništvu IPoP in iniciative Uredimo Vodnikovo je oktobra izšla publikacija Več kot cesta do mesta, ki opisuje pobude in predloge za trajnostno urbano regeneracijo Vodnikove ceste v Ljubljani. Predlogi so nastali v okviru iniciative Uredimo Vodnikovo, ki je pobude s strani prebivalcev ob podpori strokovnih organizacij povezala s formalnimi nosilci lokalne samouprave in mestno upravo, obenem pa z odprtim delovanjem in javnimi dogodki krepila zavedanje o problematiki in zaupanje v lokalni skupnosti.

Vodnikova cesta je ena zanimivejših ljubljanskih vpadnic s prav posebnim značajem. Ob njej se prepletajo različni urbanistični in kulturni vzorci, ki odražajo različna zgodovinska obdobja v razvoju tega dela mesta. Prometna ureditev ceste, ki je v več fazah nastala v 2. polovici 20. stoletja, je prek vseh raznolikih urbanih vzorcev vsilila razkošen cestni profil s širokimi voznimi pasovi za avtomobile, kar v več odsekih povzroča konflikte z grajeno strukturo ter v podrejen položaj postavlja tako pešce in kolesarje kot mestno zelenje. Prevladujoč avtomobilski značaj ceste je v vedno bolj izrazitem nasprotju tudi s preobrazbo mesta Ljubljana v bolj zeleno in sodobno trajnostno mesto.

Na to je v zadnjih letih opozorila iniciativa Uredimo Vodnikovo. Obrnila se je na Mestno občino Ljubljana in Četrtno skupnost Šiška ter prek slednje vzpostavila tvorno sodelovanje pri nadaljnjih aktivnostih za preobrazbo vpadnice v sodobno mestno cesto. V dobrih dveh letih je ob podpori Četrtne skupnosti Šiška, strokovnih organizacij, zlasti IPoP, ter mnogih lokalnih akterjev – naj izpostavimo vsaj vlogo Vodnikove domačije – organizirala vrsto dogodkov, s pomočjo katerih je ozaveščala o urbanistični problematiki, odpirala javno razpravo o problemih in možnih rešitvah, ter predvsem povezovala lokalno skupnost prebivalcev in drugih akterjev ob cesti. Dva ulična festivala, trije urbani sprehodi Jane’s Walk, delavnica s prebivalci, garažna razprodaja ter sodelovanje s Fakulteto za arhitekturo so bili najbolj odmevni dogodki te vrste.

Prav z načinom delovanja, ki pobude s strani prebivalcev ob podpori strokovnih organizacij poveže s formalnimi nosilci lokalne samouprave in mestno upravo, na eni strani ter z odprtim delovanjem ter krepitvijo lokalne skupnosti na drugi strani predstavlja iniciativa Uredimo Vodnikovo zanimiv primer, ki bi lahko predstavljal vzor tudi za marsikatero drugo pobudo v mestu in drugod.

Publikacijo bomo predstavili v sredo, 5. decembra 2018 ob 18h v Vodnikovi domačiji na Vodnikovi cesti 65 v Ljubljani. Vabljeni!

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Program za konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti 8/11/2018 objavljen!

Vabimo vas na mednarodno konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti, ki se bo odvijala 8. novembra 2018 od 9.00 do 15.30 v Poligonu v Ljubljani. Zdaj se lahko prijavite!

Številni kraji se srečujejo s propadanjem lokalnih ponudnikov storitev in pridelovalcev hrane, čemur sledi naraščanje brezposelnosti ter številne druge družbene in okoljske posledice. Globalizacija ni nujno koristna za lokalno ekonomijo, zato vse večkrat slišimo o krajih, ki gradijo razvoj na lokalnih priložnostih. Javno naročanje pri lokalnih ponudnikih ter razvoj lokalnih storitev, delovnih mest in lokalnih valut so pristopi, ki lahko močno doprinesejo k ustvarjanju vrednosti v nekem okolju. Ključno je, da denar ostane čim bližje domu.

Osrednja vsebinska prispevka bosta pripravila Neil McInroy iz organizacije CLES (Združeno kraljestvo), ki bo predstavil njihove izkušnje s spodbujanjem lokalne vrednosti v Prestonu in drugih britanskih mestih ter njihovo delo po vsej Evropi v okviru URBACT omrežja Procure, in Annet van Otterloo iz Afrikaanderwijk Cooperatie (Rotterdam, Nizozemska), ki bo govorila o družbenem vidiku odpornosti južnega Rotterdama z investiranjem v aktivne prebivalce in lokalno podjetništvo v četrti Afrikaanderwijk.

Poleg zanimivih primerov iz vse Evrope bomo spoznali tudi dobre prakse iz Slovenije in razpravljali o tem, kako lahko občine spodbujajo ustvarjanje vrednosti v lokalnem okolju z viri, ki jih že imajo na voljo.

Pridružite se predstavnikom nacionalnih institucij, regionalnih in lokalnih uprav, strokovnjakom, nevladnim organizacijam, praktikom in raziskovalcem iz akademskih in raziskovalnih institucij.

Udeležba je brezplačna, vendar je število mest omejeno, zato se čim prej prijavite.

PROGRAM

PRIJAVA

Več o konferenci: http://ipop.si/bogastvo-lokalnih-skupnosti/

Konferenco organizirajo Ministrstvo za okolje in prostor, IPoP – Inštitut za politike prostora in Skupnost občin Slovenije.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt