Dobre prakse trajnostne mobilnosti iz Mislinje, Slovenj Gradca in Velenja

29. 05. 2018

Spoznaj mojo dobro prakso: trajnostna mobilnost

Včeraj, 28. maja, je v Velenju potekal študijski obisk Spoznaj mojo dobro prakso: trajnostna mobilnost. Udeleženci, povečini z občin, so spoznali dobre prakse, s katerimi v regiji spodbujajo pešačenje, kolesarjenje in uporabo javnega prometa.

Zbrane je pozdravil Tomaž Miklavčič z Ministrstva za okolje in prostor, ki podpira projekt Podpora izvajanju urbane politike in programa URBACT. Povedal je, da si ministrstvo, glede na svoje pristojnosti na področju prostora, prizadeva za trajnostno mobilnost, ki je pot do mest in naselij, v katerih je prijetno živeti.

Marko Peterlin, ki je tudi moderiral dogodek, je uvodoma predstavil projekt Aktivno v šolo, v okviru katerega IPoP podpira osnovne šole pri spodbujanju pešačenja in kolesarjenja v šolo s Pešbusom in Bicivlakom.

Marija Tašič, z Osnovne šole Mislinja, je predstavila njihovo izkušnjo z izvajanjem Pešbusa in Bicivlaka. Spremljano pot v šolo so v Mislinji organizirali v izjemno kratkem času ter spremljanje izvedli z minimalnimi sredstvi. Akcija je izjemno uspešna, trenutno zaključujejo s spomladansko izvedbo Pešbusa.

Aljoša Krivec, z Mestne občine Slovenj Gradec, je predstavil celo paleto ukrepov, ki jih v Slovenj Gradcu izvajajo že več kot desetletje v prizadevanjih za bolj trajnostno mobilnost občanov. Med drugim so s pravilnikom o šolskih prevozih močno zmanjšali stroške šolskih prevozov, s privarčevanim denarjem pa financirajo nekatere mehke in infrastrukturne ukrepe za več hoje in kolesarjenja v mestu. Za več javnih ustanov so pripravili mobilnostne oziroma potovalne načrte. Tega pripravljajo tudi za bolnišnico, ki je pomemben generator prometa v mestu. Kolesarjenje v mestu spodbujajo predvsem z mehkimi ukrepi, kot so S kolesom v mesto, Kolesarske rajže in Nedelja brez avtomobila.

Katarina Ostruh, gostiteljica z Mestna občina Velenje, je predstavila prizadevanja občine za mobilnost, neodvisno od avtomobila, ki jih podpirajo tudi z več evropskimi projekti. Pred leti so zagnali izposojo mestnih koles Bicy, ki je za občane brezplačna, prav tako je za občane brezplačen mestni avtobusni prevoz, z Lokalcem.

Špela Šeliga je predstavila sistem za izposojo koles. Sistem Bicy – stebričke, na katere se kolesa priklenejo, prilagoditev koles in potrebno programje – so razvili lokalno, v sodelovanju s Šolskim centrom Velenje, tako da so pri širjenju mreže postaj, upravljanju in vzdrževanju popolnoma neodvisni. Sistem trenutno obsega več kot 70 koles, prenašanje koles s postaje na postajo in vzdrževanje poteka lokalno, opravljata ga dve osebi, zaposleni na Zavodu za turizem Šaleške doline. Mreža postaj pa je razširjena tudi v sosednji Šoštanj. Sistem uporablja več kot 10 % prebivalcev, kar je v primerjavi z podobnimi sistemi v drugih mestih izjemno dobra pokritost.

Mestni avtobus Lokalc obsega 5 prog, na katerih se dnevne prepelje okrog 1300 potnikov. V času konic vozi avtobus na 15 minut, sicer pa na 30 minut.

Obe velenjski praksi smo udeleženci tudi preizkusili. Del udeležencev se je po mestu zapeljal s kolesom, del pa z avtobusom. Po poti smo si ogledali še nekaj ukrepov za spodbujanje trajnostne mobilnosti, kot so ureditev promenade in namestitev naprav, ki ob višjih temperaturah pršijo vodo.

Naslednja možnost za spoznavanje dobrih praks na terenu bo avgusta, ko se bomo odpravili na Reko.

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Program za konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti 8/11/2018 objavljen!

Vabimo vas na mednarodno konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti, ki se bo odvijala 8. novembra 2018 od 9.00 do 15.30 v Poligonu v Ljubljani. Zdaj se lahko prijavite!

Številni kraji se srečujejo s propadanjem lokalnih ponudnikov storitev in pridelovalcev hrane, čemur sledi naraščanje brezposelnosti ter številne druge družbene in okoljske posledice. Globalizacija ni nujno koristna za lokalno ekonomijo, zato vse večkrat slišimo o krajih, ki gradijo razvoj na lokalnih priložnostih. Javno naročanje pri lokalnih ponudnikih ter razvoj lokalnih storitev, delovnih mest in lokalnih valut so pristopi, ki lahko močno doprinesejo k ustvarjanju vrednosti v nekem okolju. Ključno je, da denar ostane čim bližje domu.

Osrednja vsebinska prispevka bosta pripravila Neil McInroy iz organizacije CLES (Združeno kraljestvo), ki bo predstavil njihove izkušnje s spodbujanjem lokalne vrednosti v Prestonu in drugih britanskih mestih ter njihovo delo po vsej Evropi v okviru URBACT omrežja Procure, in Annet van Otterloo iz Afrikaanderwijk Cooperatie (Rotterdam, Nizozemska), ki bo govorila o družbenem vidiku odpornosti južnega Rotterdama z investiranjem v aktivne prebivalce in lokalno podjetništvo v četrti Afrikaanderwijk.

Poleg zanimivih primerov iz vse Evrope bomo spoznali tudi dobre prakse iz Slovenije in razpravljali o tem, kako lahko občine spodbujajo ustvarjanje vrednosti v lokalnem okolju z viri, ki jih že imajo na voljo.

Pridružite se predstavnikom nacionalnih institucij, regionalnih in lokalnih uprav, strokovnjakom, nevladnim organizacijam, praktikom in raziskovalcem iz akademskih in raziskovalnih institucij.

Udeležba je brezplačna, vendar je število mest omejeno, zato se čim prej prijavite.

PROGRAM

PRIJAVA

Več o konferenci: http://ipop.si/bogastvo-lokalnih-skupnosti/

Konferenco organizirajo Ministrstvo za okolje in prostor, IPoP – Inštitut za politike prostora in Skupnost občin Slovenije.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt