Prijave za URBACT Festival mest 2018 v Lizboni odprte

18. 05. 2018

V Lizboni se bodo 13. in 14. septembra na URBACT Festivalu mest srečali izvoljeni predstavniki, urbani praktiki in strokovnjaki iz vse Evrope, kjer bodo sodelovali, razpravljali o ugotovitvah 20 akcijskih omrežij ter proslavili 15. obletnico programa in vse večji vpliv mest kot nosilcev sprememb v Evropi.

Mesta so inkubatorji inovacij, ki ustvarjajo lokalne rešitve za globalne izzive, povezane s trajnostjo, integracijo in odpornostjo in ki lahko vodijo k uspešnemu doseganju Ciljev trajnostnega razvoja ZN. Stopnja napredka je višja, če mesta sodelujejo. V programu URBACT, v omrežjih, kot je Konvencija županov, skozi primere EU Capital mesta izkazujejo, da si prizadevajo biti boljša skupaj, da so odprta za učenje drugo od drugega in da so pripravljena vplivati na nacionalne in mednarodne politike s konkretnimi primeri s terena.

Udeleženci festivala bodo imeli priložnost, da se učijo neposredno od več kot 200 mest, ki so svoje rezultate oblikovala in preizkusila v prvem valu URBACT omrežij. Dogajanje na glavnem prizorišču, Páteo da Galé, se bo prepletalo z ogledi na terenu, tako da bodo udeleženci bolje razumeli gostiteljsko mesto in raziskali različne vidike njegovega nedavnega razvoja. Z delavnicami, sprehodi, paneli, tržnico in neformalnim mreženjem bodo obiskovalci festivala spoznali najpomembnejše trende, ki kažejo na spremembe, in našli navdih za svoja mesta. Ambasadorji mednarodnih omrežij podali svoje mnenje o tem, kako je mogoče rezultate URBACT omrežij v praksi takoj uporabiti. En večer bo namenjen soustvarjanju z lokalnimi umetniki in aktivisti, tako da bomo energijo Lizbone v samem srcu festivala.

Pridružite se nam, če si želite razprav, ki spodbujajo razmišljanje, spoznavanja inovativnih primerov, poglobljenih izkušenj in priložnosti, da si svoje mesto prihodnosti predstavljate na drugačen način.

Kot prejšnji festivali bo tudi ta tesno povezan z gostiteljskim mestom – Lizbono! Lizbona je edinstveno in dinamično mesto, ki urbanim praktikom ponuja inovativne, živahne prakse in številne primere participativnih procesov. Različni govorci, umetniki in aktivisti bodo predstavili različne vidike njene nedavne prenove. Glavno prizorišče festivala (Páteo da Galé) pripoveduje zgodbo zgodovinske Lizbone, medtem ko bodo na delavnicah na terenu – delno bodo to urbani safariji, delno interaktivni sprehodi – udeleženci raziskovali različne dele mesta izven utrjenih poti.

Z zgodnjo prijavo si lahko zagotovite udeležbo na dogodku ter rezervirate pot in prenočišče. Opozarjamo, da je v tem terminu veliko povpraševanja po prenočiščih v Lizboni, zato vam svetujemo, da rezervirate čim prej.

Več na spletni strani festivala: 2018cityfestival.urbact.eu

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Zbori za prostor: Zakaj javni promet ne bi bil brezplačen?

Ponedeljek, 21. maja 2018 ob 18h v Pritličju, Mestni trg 2, Ljubljana

Javni potniški promet prinaša nižje skupne družbene stroške prometa kot osebni promet, zato si mnogo mest želi spodbuditi njegovo uporabo. Kako cena vozovnic vpliva na uporabo javnega potniškega prometa? Bi brezplačni javni promet ključno vplival na večje število potnikov? Lahko po drugi strani nižja cena zniža kakovost javnega prevoza in s tem negativno vpliva na njegovo privlačnost? Kakšne so na tem področju konkretne izkušnje slovenskih občin? In kaj za vse našteto pomenijo nove oblike skupnih in deljenih prevozov?

Prostor kot omejena dobrina je od nekdaj naravno mesto konfliktov. Po obdobju poudarjanja zasebnih in posamičnih interesov se kot družba počasi obračamo k večji občutljivosti do varovanja javnega dobra tudi v prostoru. Da bi bili pri tem uspešni, moramo najprej vedeti, kaj je javni interes, zakaj potrebuje aktivno podporo, in na kakšen način se ga lahko uveljavi.

V okviru Mreže za prostor organizirata društvo Maja Farol in IPoP – Inštitut za politike prostora serijo javnih dogodkov, s katerimi želita ob konkretnih aktualnih temah opredeliti javni interes v urejanju prostora. Organizatorji želijo predvsem omogočiti predstavitev različnih vidikov javnega interesa med enakovrednimi sogovorniki v odprti moderirani razpravi.

Sedmi zbor bo potekal v ponedeljek, 21. maja 2018 od 18h do 20h v Pritličju na Mestnem trgu 2 v Ljubljani. Uvodno predstavitev teme bo pripravil in predstavil novinar Borut Tavčar.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt