IPoP v sodelovanju s SOS nadaljuje s podporo občinam pri upravljanju prostora

18. 05. 2018

Partnerstvo IPoP in SOS nadaljuje projekt »Podpora izvajanju urbane politike in programa URBACT«. Osrednji cilj je podpreti nosilce lokalnih politik pri upravljanju prostora, aktivnosti, ki jih bomo izvajali pa bodo temeljile zlasti na spoznavanju dobrih praks ter izmenjavi znanj in izkušenj. Prvi dogodek bo študijski obisk 28. maja 2018 v Velenju na temo trajnostne mobilnosti.

IPoP – Inštitut za politike prostora in Skupnost občin Slovenije (SOS) smo v letih 2016 in 2017 po naročilu Ministrstva za okolje in prostor izvajali projekt »Podpora izvajanju urbane politike in programa URBACT«.

Organizirali smo 12 dogodkov, od tega 8 tematskih delavnic, na katerih smo slovenskim občinam pomagali razvijati projektne ideje za razpise evropskih programov, tudi programa URBACT, dva posveta na nacionalni ravni, namenjena krepitvi dialoga med različnimi ravnmi upravljanja, in dve mednarodni konferenci, s katerima smo naslavljali aktualne trende na področju urbanega razvoja in gostili ugledne tuje strokovnjake. Opravili smo tudi številna individualna svetovanja, povezana zlasti s prijavami na razpise programa URBACT. Znanje o urbanem razvoju pa smo širili po svojih komunikacijskih kanalih in na novo vzpostavljeni spletni strani mesta.si. V aktivnostih je sodelovalo 73 slovenskih občin.

Dobre prakse in izmenjava izkušenj

Partnerstvo IPoP in SOS nadaljuje z delom v letih 2018–2020. Glavni cilj projekta, v skladu z aktualnima Dogovorom iz Amsterdama in Deklaracijo iz Quita, ostaja podpreti nosilce javnih politik na vseh ravneh, še posebej pa na lokalni ravni, za takšno javno upravljanje s prostorom, ki zagotavlja mesta in naselja, v katerih imajo vsi ljudje enake možnosti in kjer uživajo svoje temeljne pravice. Zato bomo posebno pozornost bomo namenili spodbujanju participativnih načrtovalskih in izvajalskih praks z vključevanjem javnosti in nevladnih organizacij.

Program aktivnosti temelji na spoznavanju dobrih praks ter izmenjavi izkušenj in znanj med mesti in občinami. Organizirali bomo študijske obiske doma in na tujem, kjer bodo udeleženci o izkušnjah v drugih mestih izvedeli iz prve roke. Program vključuje letno mednarodno konferenco, kjer bomo odpirali aktualna vprašanja, spoznavali trende in iskali odgovore na največje izzive slovenskih mest. Nudili bomo tudi individualno podporo mestom in občinam, ki bodo izkazala interes za sodelovanje v programu URBACT.

O trajnostni mobilnosti v Velenju

Prvo spoznavanje dobrih praks bo terenski študijski obisk 28. maja 2018 v Velenju, kjer bodo med drugim brezplačni javni promet, izposojo koles, pešbus in bicivlak ter urejanje šolskih prevozov predstavile Mestna občina Velenje, Mestna občina Slovenj Gradec in Osnovna šola Mislinja.

Sicer pa avgusta napovedujemo študijski obisk v Reki na Hrvaškem, oktobra pa mednarodno konferenco na temo ekonomskih vidikov urbane prenove.

Vabljeni k sodelovanju!

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Program za konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti 8/11/2018 objavljen!

Vabimo vas na mednarodno konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti, ki se bo odvijala 8. novembra 2018 od 9.00 do 15.30 v Poligonu v Ljubljani. Zdaj se lahko prijavite!

Številni kraji se srečujejo s propadanjem lokalnih ponudnikov storitev in pridelovalcev hrane, čemur sledi naraščanje brezposelnosti ter številne druge družbene in okoljske posledice. Globalizacija ni nujno koristna za lokalno ekonomijo, zato vse večkrat slišimo o krajih, ki gradijo razvoj na lokalnih priložnostih. Javno naročanje pri lokalnih ponudnikih ter razvoj lokalnih storitev, delovnih mest in lokalnih valut so pristopi, ki lahko močno doprinesejo k ustvarjanju vrednosti v nekem okolju. Ključno je, da denar ostane čim bližje domu.

Osrednja vsebinska prispevka bosta pripravila Neil McInroy iz organizacije CLES (Združeno kraljestvo), ki bo predstavil njihove izkušnje s spodbujanjem lokalne vrednosti v Prestonu in drugih britanskih mestih ter njihovo delo po vsej Evropi v okviru URBACT omrežja Procure, in Annet van Otterloo iz Afrikaanderwijk Cooperatie (Rotterdam, Nizozemska), ki bo govorila o družbenem vidiku odpornosti južnega Rotterdama z investiranjem v aktivne prebivalce in lokalno podjetništvo v četrti Afrikaanderwijk.

Poleg zanimivih primerov iz vse Evrope bomo spoznali tudi dobre prakse iz Slovenije in razpravljali o tem, kako lahko občine spodbujajo ustvarjanje vrednosti v lokalnem okolju z viri, ki jih že imajo na voljo.

Pridružite se predstavnikom nacionalnih institucij, regionalnih in lokalnih uprav, strokovnjakom, nevladnim organizacijam, praktikom in raziskovalcem iz akademskih in raziskovalnih institucij.

Udeležba je brezplačna, vendar je število mest omejeno, zato se čim prej prijavite.

PROGRAM

PRIJAVA

Več o konferenci: http://ipop.si/bogastvo-lokalnih-skupnosti/

Konferenco organizirajo Ministrstvo za okolje in prostor, IPoP – Inštitut za politike prostora in Skupnost občin Slovenije.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt