URBACT: Prenosna omrežja iščejo partnerje

24. 04. 2018

Če bi radi katero od dobrih praks prenesli v svoje lokalno okolje, izpolnite vprašalnik in ga do 7. maja 2018 pošljite vodilnemu partnerju.

Potem ko je nadzorni odbor programa URBACT potrdil 25 prenosnih omrežij, so ta začela s polletnim obdobjem, v katerem morajo natančneje oblikovati načrt prenosa dobre prakse ter dokončno izoblikovati partnerstvo.

Je moje mesto upravičen kandidat?

Preden začnete izpolnjevati vprašalnik, preberite pravila za sestavo partnerstva.

Število partnerjev v prenosnem omrežju

Prenosna omrežja so zdaj, v prvi fazi, sestavljena iz treh partnerjev – mesta z dobro prakso in dveh partnerskih mest. Zdaj iščejo partnerje za nadaljevanje projekta v drugi fazi, ki bo trajala dve leti. Za drugo fazo mora partnerstvo sestavljati najmanj 5 in največ 8 partnerskih mest.

Parterji, ki niso mesta/občine

Ne glede na število partnerjev sta lahko v končnem partnerstvu največ 2 partnerja, ki nista mesto (v Sloveniji kot mesta štejejo vse slovenske občine) in morata biti lokalni agenciji.

Lokalne agencije so definirane kot javne ali poljavne organizacije, ki jih ustanovi občina, ter so v delni ali popolni lasti občine. Prav tako morajo biti lokalne agencije odgovorne za oblikovanje in izvajanje specifičnih politik (gospodarski razvoj, oskrba z energijo, zdravstvene storitve, transport itd.).

Pomembno je poudariti, da provincialne, regionalne in nacionalne uprave kot tudi univerze in raziskovalni centri niso upravičeni partnerji. Lahko pa sodelujejo s prenosnimi omrežji kot člani URBACT lokalne skupine, ki jih bodo posamezni partnerji organizirali na lokalni ravni.

Mesta/občine

Večina partnerjev v omrežju mora biti mest, ne glede na njihovo velikost. V Sloveniji so upravičeni partnerji v tej kategoriji vse občine.

Ravnotežje med razvitimi in manj razvitimi partnerji

Zaključena partnerstva morajo vključevati:

– najmanj 2 partnerja iz manj razvitih regij, če je končno število partnerjev 5;
– najmanj 3 partnerje iz manj razvitih regij, če je končno število partnerjev 6 ali 7;
– najmanj 4 partnerje iz manj razvitih regij, če je končno število partnerjev 8.

V Sloveniji so partnerji iz manj razvitih regij vse občine iz Vzhodne kohezijske regije.

28 držav članic EU

Glavni upravičenci prenosnih omrežij so mesta iz 28 držav članic ter iz Norveške in Švice. V vsakem prenosnem omrežju morajo biti partnerji iz različnih držav. Kar pomeni, da je v vsakem omrežju lahko samo en partner iz posamezne države.

Število prenosnih omrežij, v katerih lahko sodelujejo mesta

Mesto z dobro prakso ne sme biti vodilni partner več kot enega projekta/omrežja tega razpisa. Lahko pa sodeluje kot prenosno mesto/partner v prenosnem omrežju. Tudi če mesto z dobro prakso ni vodilni partner omrežja, lahko sodeluje kot prenosno mesto v omrežju.

Na kratko, upravičeno omrežje:

– mora biti sestavljeno iz najmanj 5 in največ 8 partnerjev,

– mora vključevati mesto z dobro prakso kot vodilnega partnerja,

– ne sme vključevati več kot 2 partnerjev, ki nista mesti/občini, kot je definirano zgoraj,

– mora biti sestavljeno iz partnerjev, ki prihajajo iz različnih držav članic/partneric.

Zakaj sodelovati?

Sodelovanje v omrežju pomeni možnost za prenos konkretne dobre prakse iz vodilnega partnerskega mesta v domače okolje.

Slovenske občine in mesta pozivamo, da se pridružijo partnerstvom. Zainteresirani lahko za pomoč kontaktirajo tudi Nacionalno URBACT točko (petra.ockerl@ipop.si). Pomagali vam bomo pri iskanju dobre prakse, ki vam ustreza, in vzpostavljanju stika z vodilnim partnerjem prenosnega omrežja.

Prenosna omrežja, ki še iščejo partnerje, so objavljena na tej povezavi.

 

Več o dobrih praksah, ki se bodo prenašala znotraj omrežij, na tej povezavi.

Rok za izraz interesa za sodelovanje v omrežju, če ni navedeno drugače, je 7. maj 2018.

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Program za konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti 8/11/2018 objavljen!

Vabimo vas na mednarodno konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti, ki se bo odvijala 8. novembra 2018 od 9.00 do 15.30 v Poligonu v Ljubljani. Zdaj se lahko prijavite!

Številni kraji se srečujejo s propadanjem lokalnih ponudnikov storitev in pridelovalcev hrane, čemur sledi naraščanje brezposelnosti ter številne druge družbene in okoljske posledice. Globalizacija ni nujno koristna za lokalno ekonomijo, zato vse večkrat slišimo o krajih, ki gradijo razvoj na lokalnih priložnostih. Javno naročanje pri lokalnih ponudnikih ter razvoj lokalnih storitev, delovnih mest in lokalnih valut so pristopi, ki lahko močno doprinesejo k ustvarjanju vrednosti v nekem okolju. Ključno je, da denar ostane čim bližje domu.

Osrednja vsebinska prispevka bosta pripravila Neil McInroy iz organizacije CLES (Združeno kraljestvo), ki bo predstavil njihove izkušnje s spodbujanjem lokalne vrednosti v Prestonu in drugih britanskih mestih ter njihovo delo po vsej Evropi v okviru URBACT omrežja Procure, in Annet van Otterloo iz Afrikaanderwijk Cooperatie (Rotterdam, Nizozemska), ki bo govorila o družbenem vidiku odpornosti južnega Rotterdama z investiranjem v aktivne prebivalce in lokalno podjetništvo v četrti Afrikaanderwijk.

Poleg zanimivih primerov iz vse Evrope bomo spoznali tudi dobre prakse iz Slovenije in razpravljali o tem, kako lahko občine spodbujajo ustvarjanje vrednosti v lokalnem okolju z viri, ki jih že imajo na voljo.

Pridružite se predstavnikom nacionalnih institucij, regionalnih in lokalnih uprav, strokovnjakom, nevladnim organizacijam, praktikom in raziskovalcem iz akademskih in raziskovalnih institucij.

Udeležba je brezplačna, vendar je število mest omejeno, zato se čim prej prijavite.

PROGRAM

PRIJAVA

Več o konferenci: http://ipop.si/bogastvo-lokalnih-skupnosti/

Konferenco organizirajo Ministrstvo za okolje in prostor, IPoP – Inštitut za politike prostora in Skupnost občin Slovenije.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt