URBACT Festival mest 2018 – napoved

26. 02. 2018

Z navdušenjem napovedujemo, da bo osrednji letni dogodek programa URBACT – URBACT Festival mest potekal 13. in 14. septembra 2018 v Lizboni.

Rešitve za glavne urbane izzive

Kako narediti naša mesta bolj enakopravna? Bolj prijazna za priseljence? Kako narediti mesta bolj privlačna in se spopasti z brezposelnostjo? Kako zagotoviti pripravljenost na podnebne spremembe in odpornost (resilience)? Kako vse to storiti z manj? Takšna in podobna vprašanja si zastavljajo evropska mesta. Medtem ko se vprašanja nenehno množijo, postaja vse bolj nujno, da nanje najdejo ustrezne odgovore.

To je ozadje tretjega URBACT Festivala mest. Na njem bo svoje delo zadnjih treh let predstavilo 20 omrežij, v katerih sodeluje več kot 210 evropskih mest. Predstavili bodo rezultate, ki so jih razvili in preizkusili. Testirali so številne pametne in inovativne rešitve, ki odgovarjajo na zgoraj našteta vprašanja, pa tudi mnoga druga. Festival bo glavne izzive urbanega razvoja postavil v širši kontekst – slišali bomo o urbanih trendih, ki jih zaznavamo v Evropi in širše.

Festivalska izkušnja

Udeleženci bodo sodelovali v dvodnevnem programu, polnem strukturiranih izmenjav in nepričakovanih srečanj. Iz prve roke bodo slišali o različnih urbanih pobudah in projektih, od urbanih strokovnjakov, ki so za njih odgovorni. Seminarji na glavnem prizorišču, Patio da Galé, se bodo izmenjevali s študijskimi obiski na terenu, s pomočjo katerih bodo udeleženci bolje razumeli Lizbono in raziskali različne vidike njenega razvoja v zadnjih letih.

Komu je festival namenjen?

Od leta 2015 je URBACT Festival mest eden najpomembnejših evropskih dogodkov na področju urbanega razvoja. Na festivalih so z nami ljudje s svežimi idejami, tako na popolnoma lokalnem kot na najvišjem političnem nivoju. Pričakujemo, da se nam bo na festivalu v Lizboni pridružilo več kot 500 ljudi.

Torej, če ste urbani praktik, oblikovalec politik ali izvoljeni predstavnik na lokalni, regionalni, nacionalni ali mednarodni ravni in imate kaj za povedati ali deliti, ali pa se preprosto želite učiti, je festival kot nalašč za vas. Zanimajo nas tudi manjša in srednje velika evropska mesta, ki jih želimo postaviti v središče pozornosti, kjer smo navajeni predvsem prestolnic.

Rezervirajte si 13. in 14. september 2018!

Kako je bilo na preteklih festivalih?

Video je nastal na URBACT Festivalu mest v Talinu oktobra 2017 in predstavlja URBACT in aktualno dogajanje v okviru programa.

Za več informacij o programu in registraciji sledite @URBACT in @URBACT_SI na twitterju ter @ipopinstitute na facebooku.

Želite sodelovati?

Če že sodelujete v programu URBACT ali ne, in bi radi izvedeli, kako lahko prispevate k festivalu, kontaktirajte sekretariat na communication@urbact.eu. Veseli bodo vaših predlogov.

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Zbori za prostor: Zakaj javni promet ne bi bil brezplačen?

Ponedeljek, 21. maja 2018 ob 18h v Pritličju, Mestni trg 2, Ljubljana

Javni potniški promet prinaša nižje skupne družbene stroške prometa kot osebni promet, zato si mnogo mest želi spodbuditi njegovo uporabo. Kako cena vozovnic vpliva na uporabo javnega potniškega prometa? Bi brezplačni javni promet ključno vplival na večje število potnikov? Lahko po drugi strani nižja cena zniža kakovost javnega prevoza in s tem negativno vpliva na njegovo privlačnost? Kakšne so na tem področju konkretne izkušnje slovenskih občin? In kaj za vse našteto pomenijo nove oblike skupnih in deljenih prevozov?

Prostor kot omejena dobrina je od nekdaj naravno mesto konfliktov. Po obdobju poudarjanja zasebnih in posamičnih interesov se kot družba počasi obračamo k večji občutljivosti do varovanja javnega dobra tudi v prostoru. Da bi bili pri tem uspešni, moramo najprej vedeti, kaj je javni interes, zakaj potrebuje aktivno podporo, in na kakšen način se ga lahko uveljavi.

V okviru Mreže za prostor organizirata društvo Maja Farol in IPoP – Inštitut za politike prostora serijo javnih dogodkov, s katerimi želita ob konkretnih aktualnih temah opredeliti javni interes v urejanju prostora. Organizatorji želijo predvsem omogočiti predstavitev različnih vidikov javnega interesa med enakovrednimi sogovorniki v odprti moderirani razpravi.

Sedmi zbor bo potekal v ponedeljek, 21. maja 2018 od 18h do 20h v Pritličju na Mestnem trgu 2 v Ljubljani. Uvodno predstavitev teme bo pripravil in predstavil novinar Borut Tavčar.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt