URBACT Festival mest 2018 – napoved

26. 02. 2018

Z navdušenjem napovedujemo, da bo osrednji letni dogodek programa URBACT – URBACT Festival mest potekal 13. in 14. septembra 2018 v Lizboni.

Rešitve za glavne urbane izzive

Kako narediti naša mesta bolj enakopravna? Bolj prijazna za priseljence? Kako narediti mesta bolj privlačna in se spopasti z brezposelnostjo? Kako zagotoviti pripravljenost na podnebne spremembe in odpornost (resilience)? Kako vse to storiti z manj? Takšna in podobna vprašanja si zastavljajo evropska mesta. Medtem ko se vprašanja nenehno množijo, postaja vse bolj nujno, da nanje najdejo ustrezne odgovore.

To je ozadje tretjega URBACT Festivala mest. Na njem bo svoje delo zadnjih treh let predstavilo 20 omrežij, v katerih sodeluje več kot 210 evropskih mest. Predstavili bodo rezultate, ki so jih razvili in preizkusili. Testirali so številne pametne in inovativne rešitve, ki odgovarjajo na zgoraj našteta vprašanja, pa tudi mnoga druga. Festival bo glavne izzive urbanega razvoja postavil v širši kontekst – slišali bomo o urbanih trendih, ki jih zaznavamo v Evropi in širše.

Festivalska izkušnja

Udeleženci bodo sodelovali v dvodnevnem programu, polnem strukturiranih izmenjav in nepričakovanih srečanj. Iz prve roke bodo slišali o različnih urbanih pobudah in projektih, od urbanih strokovnjakov, ki so za njih odgovorni. Seminarji na glavnem prizorišču, Patio da Galé, se bodo izmenjevali s študijskimi obiski na terenu, s pomočjo katerih bodo udeleženci bolje razumeli Lizbono in raziskali različne vidike njenega razvoja v zadnjih letih.

Komu je festival namenjen?

Od leta 2015 je URBACT Festival mest eden najpomembnejših evropskih dogodkov na področju urbanega razvoja. Na festivalih so z nami ljudje s svežimi idejami, tako na popolnoma lokalnem kot na najvišjem političnem nivoju. Pričakujemo, da se nam bo na festivalu v Lizboni pridružilo več kot 500 ljudi.

Torej, če ste urbani praktik, oblikovalec politik ali izvoljeni predstavnik na lokalni, regionalni, nacionalni ali mednarodni ravni in imate kaj za povedati ali deliti, ali pa se preprosto želite učiti, je festival kot nalašč za vas. Zanimajo nas tudi manjša in srednje velika evropska mesta, ki jih želimo postaviti v središče pozornosti, kjer smo navajeni predvsem prestolnic.

Rezervirajte si 13. in 14. september 2018!

Kako je bilo na preteklih festivalih?

Video je nastal na URBACT Festivalu mest v Talinu oktobra 2017 in predstavlja URBACT in aktualno dogajanje v okviru programa.

Za več informacij o programu in registraciji sledite @URBACT in @URBACT_SI na twitterju ter @ipopinstitute na facebooku.

Želite sodelovati?

Če že sodelujete v programu URBACT ali ne, in bi radi izvedeli, kako lahko prispevate k festivalu, kontaktirajte sekretariat na communication@urbact.eu. Veseli bodo vaših predlogov.

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Dobre prakse in sodelovanje z javnostjo pri urejanju prometa

13. marec 2018, 14.00–16.00, Stara lekarna Pretorske palače, Koper

Slovenske lokalne skupnosti so se v luči izvajanja sprejetih Celostnih prometnih strategij in v vse močnejši želji zagotoviti dobre pogoje za trajnostno mobilnost, izboljšati kakovost javnega prostora in zraka v mestih lotile uvajanja številnih ukrepov urejanja prometa. Večinoma gre za spremembe, ki neposredno vplivajo na vsakdanje življenje ljudi, saj poskušajo spremeniti njihove vedenjske vzorce in navade.

Pri tem se vse pogosteje postavlja vprašanje, katere ukrepe uvesti in kako z njimi seznaniti prebivalce, da jih bodo ti dobro sprejeli, in bodo spremembe uspešne, zato vas vabimo na pogovor o dobrih praksah urejanja prometa in uspešnih pristopih sodelovanja z javnostjo.

Pogovarjali se bomo tako o različnih ukrepih in politikah urejanja prometa kot o sodelovanju z javnostjo kot pomembni sestavini vseh vrst ukrepov. Izhajali bomo iz izkušenj in znanja, ki smo jih v preteklih letih zbrali na IPoP in jih predstavili v treh nedavno objavljenih publikacijah:

– Politike prostora – O izzivih lokalnih skupnosti med Ljubljano in Seulom

– Z – Priročnik za boljše in lažje sodelovanje z javnostjo pri urejanju prostora in

– Mesta mestom – Katalog URBACT dobrih praks za trajnostni urbani razvoj

Dogodek je namenjen predvsem predstavnikom občin in javnih služb, ki se na kakršen koli način ukvarjajo z urejanjem prometa v svoji občini, pa drugi zainteresirani javnosti. Namen organizatorja je spodbuditi sproščen pogovor in ustvarjalno izmenjavo mnenj.*

Prosimo, da svojo udeležbo potrdite do petka, 9. 3. 2018, s prijavo na tej povezavi.

 

*Udeleženci bodo med drugim prejeli tudi Z – Priročnik za boljše in lažje sodelovanje z javnostjo pri urejanju prostora, v katerem so praktični napotki za izvedbo procesa sodelovanja z javnostjo in Mesta mestom: Katalog URBACT dobrih praks za trajnostni urbani razvoj.

 

Foto: Tobias Hase

Več dogodkov
Napovednik Trajekt