Zagovorniki hoje vabljeni na posvet v Novo mesto

04. 08. 2017

Maja Simoneti, Urban Jeriha

Prihodnji teden se bomo v Novem mestu na posvetu Vsi hodimo zbrali zagovorniki hoje in prisluhnili primerom dobrih domačih praks spodbujanja hoje in uveljavljanja dobrih pogojev za hojo. V Knjižnici Mirana Jarca bo v četrtek, 24. 8. 2017, hoja skozi različne primere iz prakse predstavljena v okviru koncepta trajnostne mobilnosti in prizadevanj za zagotavljanje enakosti pri rabi javnega prostora. Novo mesto je izbrano za lokacijo posveta zaradi prizadevnega dela na ravni občine in civilne družbe.

Pomen hoje

Hoja je daleč najbolj univerzalna prometna praksa in postaja ponovno zelo aktualna. Spoznanja o tem, da je hoja dobra za človeka, njegovo bivalno okolje in za razvoj dejavnosti v lokalnem okolju so na več področjih sprožila prizadevanja za spreminjanje ukoreninjenih načinov mobilnosti.

Hoja v Sloveniji

Zanimanje za hojo in njene koristi za človeka, družbo in okolje v Sloveniji na različnih ravneh razvijajo pristojni za promet, varstvo okolja, javno zdravje, urejanje prostora, izobraževanje in šolstvo ter za enake možnosti. Najnovejši ukrepi države s področja spodbujanja trajnostne mobilnosti so pomembno razširili razumevanje problematike med politiko, občinskimi strokovnimi službami in prebivalstvom. Raziskave kažejo, da se naklonjenost novim prometnim praksam pri nas hitro povečuje, prav tako narašča stopnja razumevanja negativnih posledic sedečega in na avto vezanega načina življenja. Manj dobro se zavedamo, da je javni prostor zgolj omejeno dostopen za vse in da so zato za izkušnjo in koristi vsakdanje hoje največkrat prikrajšani mlajši, starejši in drugi funkcionalno ovirani prebivalci.

Vsebina posveta

Na posvetovanju bodo predstavniki državnih in občinskih strokovnih služb, občin, šol in civilno družbeni organizacij s primeri iz prakse pokazali, kako potekajo načrtovanje, preverjanje in organizacija pogojev za hojo v Sloveniji. Slišali bomo, kako posamezen projektne izkušnje dokazujejo, da je možno s kombinacijo organizacijskih in fizičnih ukrepov pomembno izboljšati pogoje za hojo otrok v šolo ter tudi za bolj univerzalno uporabnost javnega prostora in večjo vključenost funkcionalno oviranih v vsakdanjo rabo javnega prostora.

Udeleženci

Dogodek je namenjen vsem, ki jih zanima uveljavljanje hoje v praksi, zlasti predstavnikom državnih in občinskih strokovnih služb, šol in nevladnih organizacij s področja javnega zdravja, okolja in urejanja prostora ter posebej tudi akterjev s področja različnih oblik funkcionalne oviranosti.

Organizator dogodka je IPoP – Inštitut za politike prostora. Izvedba dogodka je del aktivnosti IPoP v Mreži za prostor. Projekt finančno podpira Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad.

Prijava

Posvet je brezplačen, prijava je obvezna preko obrazca (povezava).

Kraj in čas posveta

Novo mesto, Knjižnica Mirana Jarca, Trdinova čitalnica, Rozmanova ulica 28

Četrtek, 24. avgust 2017, med 9.00 in 14.00. Trdinova čitalnica.

 

PROGRAM (osnutek)

9.00 Registracija

Nagovori

9.30 Pozdravni nagovori

Marko Peterlin, IPoP

Gregor Macedoni, Mestna občina Novo mesto

mag. Lenča Humerca Šolar, MOP, DzPGS

Tadej Žaucer, MZI

Hoja kot oblika trajnostne mobilnosti

10.00 Hoja kot oblika trajnostne mobilnosti: Tadej Žaucer, MZI

10.10 Načrtovanje za hojo – CPS Novo mesto: Miloš Dular, MO Novo mesto

10.20 Pešpoti in urbani prostor: Tomaž Praznik, MO Novo mesto

10.30 Urbani sprehodi Jane’s Walk

Novo mesto: mag. Jelka Hudoklin, Društvo arhitektov Dolenjske

Škofja Loka: Anja Musek in doc. Darja Matjašec

10.50 Pešfolk: Mitja Simič, Novo mesto

11.00 Vprašanja in odgovori

11.10 Odmor za kavo in piškote

Hoja in šola

11.20 Hoja in spodbujanje telesne dejavnosti otrok: Brigita Zupančič Tisovec, NIJZ

11.30 Z učenci, učitelji in starši do mobilnostnega načrta – TM v šoli: Špela Berlot, CIPRA

11.40 Organizacija Pešbusa: Vanda Mezgec, MO Nova Gorica

11.50 Izkušnje s Pešbusom: Marjetka Ferkolj, OŠ Grm Novo mesto

12.00 Trajnostna mobilnost in varne šolske poti, mag. Marta Novak, Zavod RS za šolstvo

12.10 Vprašanja in odgovori

12.25 Odmor za kavo in piškote

Univerzalna dostopnost

12.40 Univerzalna dostopnost prostora: Pavli Koc, Direktorat za prostor, graditev in stanovanja, MOP

12.50 Invalidom prijazna občina: Lea Kovač, Zveza delovnih invalidov Slovenije

13.00 Starejši v javnem prostoru: Jože Okoren, Medobčinsko društvo paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja

13.10 Svet za odstranjevanje arhitekturnih in komunikacijskih ovir: Karel Pollak, MO Ljubljana

13.20 Vprašanja in odgovori

13.35 Zaključek

13.40 Kosilo

15.00 Izmenjava izkušenj organizatorjev urbanih sprehodov Jane’s Walk in Pešbusov, lokacija Pumpenca

komentarji (1)

  1. karmen tomažič, 17/08/2017 13:41

    bi bila zelo vesela če se lahko s kom peljem, postojna ali ljubljana (in nazaj tudi 🙂 )

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Zbori za prostor: Zakaj javni promet ne bi bil brezplačen?

Ponedeljek, 21. maja 2018 ob 18h v Pritličju, Mestni trg 2, Ljubljana

Javni potniški promet prinaša nižje skupne družbene stroške prometa kot osebni promet, zato si mnogo mest želi spodbuditi njegovo uporabo. Kako cena vozovnic vpliva na uporabo javnega potniškega prometa? Bi brezplačni javni promet ključno vplival na večje število potnikov? Lahko po drugi strani nižja cena zniža kakovost javnega prevoza in s tem negativno vpliva na njegovo privlačnost? Kakšne so na tem področju konkretne izkušnje slovenskih občin? In kaj za vse našteto pomenijo nove oblike skupnih in deljenih prevozov?

Prostor kot omejena dobrina je od nekdaj naravno mesto konfliktov. Po obdobju poudarjanja zasebnih in posamičnih interesov se kot družba počasi obračamo k večji občutljivosti do varovanja javnega dobra tudi v prostoru. Da bi bili pri tem uspešni, moramo najprej vedeti, kaj je javni interes, zakaj potrebuje aktivno podporo, in na kakšen način se ga lahko uveljavi.

V okviru Mreže za prostor organizirata društvo Maja Farol in IPoP – Inštitut za politike prostora serijo javnih dogodkov, s katerimi želita ob konkretnih aktualnih temah opredeliti javni interes v urejanju prostora. Organizatorji želijo predvsem omogočiti predstavitev različnih vidikov javnega interesa med enakovrednimi sogovorniki v odprti moderirani razpravi.

Sedmi zbor bo potekal v ponedeljek, 21. maja 2018 od 18h do 20h v Pritličju na Mestnem trgu 2 v Ljubljani. Uvodno predstavitev teme bo pripravil in predstavil novinar Borut Tavčar.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt