Za pripravo nove zakonodaje je potrebno dovolj časa

09. 11. 2016

Skupina Odgovorno do prostora je ob izteku javne razprave o predlogih Zakona o urejanju prostora, Gradbenega zakona in Zakona o pooblaščenih arhitektih in inženirjih 4. novembra 2016 pozvala ministrico za prostor in predsednika vlade k podaljšanju časa za pripravo novih zakonskih rešitev (povezava na besedilo).

Skupina je takoj po prvem branju novih predlogov in po začetku organizirane priprave pripomb ugotovila, da so zakonska besedila še vedno nekonsistentna in pomanjkljiva. OdP! je zato, podobno kot tudi nekatere druge organizacije in posamezni partnerji OdP!, že 19.20.2016 prosil pristojne za ustrezno podaljšanje roka za javno razpravo. Stroka ocenjuje, da predlogi predpisov brez ustreznega dodatnega strokovnega usklajevanja še niso primerni za nadaljevanje postopka sprejemanja na drugih ravneh ter opozarja, da lahko novi predpisi, če ne bodo ustrezno pripravljeni, povzročijo še več škode za razvoj države, lokalnih skupnosti, gospodarstva in družbenih sistemov, kot so jo nepremišljene zakonodajne spremembe leta 2007.

Stroka v sporočilu posebej opozarja odgovorne na ravni države in vlade, da je način priprave in sprejemanja nove zakonodaje pomemben za ustvarjanje pogojev za dobro razumevanje in sodelovanje udeležencev v urejanju prostora, ki sta ključna za nadaljnji prostorski razvoj in učinkovito vodenje procesov v upravljanju s prostorom. Kot je vse bolj očitno tudi iz domače prakse, postajajo v sodobnem urejanju prostora procesi priprave prostorskih aktov in odločanja o razvoju v prostoru eden največjih izzivov. Pomanjkanje volje zakonodajalca za javno razpravo in za ustrezno izčiščenje zakonskih rešitev, za dopolnitev s predlogi potrebnih podzakonskih aktov in za sočasno horizontalno sinhornizacijo z drugo resorno zakonodajo se zato zdi res slaba popotnica za potrebno izboljšanje razmerv prostoru in urejanju prostora. Stroka zato pričakuje, da bo zakonodajalec pokazal razumevanje za njene pomisleke in aktivno podprl nadaljevanje procesa javne razprave in oblikovanja najboljših možnih rešitev.

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Program za konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti 8/11/2018 objavljen!

Vabimo vas na mednarodno konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti, ki se bo odvijala 8. novembra 2018 od 9.00 do 15.30 v Poligonu v Ljubljani. Zdaj se lahko prijavite!

Številni kraji se srečujejo s propadanjem lokalnih ponudnikov storitev in pridelovalcev hrane, čemur sledi naraščanje brezposelnosti ter številne druge družbene in okoljske posledice. Globalizacija ni nujno koristna za lokalno ekonomijo, zato vse večkrat slišimo o krajih, ki gradijo razvoj na lokalnih priložnostih. Javno naročanje pri lokalnih ponudnikih ter razvoj lokalnih storitev, delovnih mest in lokalnih valut so pristopi, ki lahko močno doprinesejo k ustvarjanju vrednosti v nekem okolju. Ključno je, da denar ostane čim bližje domu.

Osrednja vsebinska prispevka bosta pripravila Neil McInroy iz organizacije CLES (Združeno kraljestvo), ki bo predstavil njihove izkušnje s spodbujanjem lokalne vrednosti v Prestonu in drugih britanskih mestih ter njihovo delo po vsej Evropi v okviru URBACT omrežja Procure, in Annet van Otterloo iz Afrikaanderwijk Cooperatie (Rotterdam, Nizozemska), ki bo govorila o družbenem vidiku odpornosti južnega Rotterdama z investiranjem v aktivne prebivalce in lokalno podjetništvo v četrti Afrikaanderwijk.

Poleg zanimivih primerov iz vse Evrope bomo spoznali tudi dobre prakse iz Slovenije in razpravljali o tem, kako lahko občine spodbujajo ustvarjanje vrednosti v lokalnem okolju z viri, ki jih že imajo na voljo.

Pridružite se predstavnikom nacionalnih institucij, regionalnih in lokalnih uprav, strokovnjakom, nevladnim organizacijam, praktikom in raziskovalcem iz akademskih in raziskovalnih institucij.

Udeležba je brezplačna, vendar je število mest omejeno, zato se čim prej prijavite.

PROGRAM

PRIJAVA

Več o konferenci: http://ipop.si/bogastvo-lokalnih-skupnosti/

Konferenco organizirajo Ministrstvo za okolje in prostor, IPoP – Inštitut za politike prostora in Skupnost občin Slovenije.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt