Za pripravo nove zakonodaje je potrebno dovolj časa

09. 11. 2016

Skupina Odgovorno do prostora je ob izteku javne razprave o predlogih Zakona o urejanju prostora, Gradbenega zakona in Zakona o pooblaščenih arhitektih in inženirjih 4. novembra 2016 pozvala ministrico za prostor in predsednika vlade k podaljšanju časa za pripravo novih zakonskih rešitev (povezava na besedilo).

Skupina je takoj po prvem branju novih predlogov in po začetku organizirane priprave pripomb ugotovila, da so zakonska besedila še vedno nekonsistentna in pomanjkljiva. OdP! je zato, podobno kot tudi nekatere druge organizacije in posamezni partnerji OdP!, že 19.20.2016 prosil pristojne za ustrezno podaljšanje roka za javno razpravo. Stroka ocenjuje, da predlogi predpisov brez ustreznega dodatnega strokovnega usklajevanja še niso primerni za nadaljevanje postopka sprejemanja na drugih ravneh ter opozarja, da lahko novi predpisi, če ne bodo ustrezno pripravljeni, povzročijo še več škode za razvoj države, lokalnih skupnosti, gospodarstva in družbenih sistemov, kot so jo nepremišljene zakonodajne spremembe leta 2007.

Stroka v sporočilu posebej opozarja odgovorne na ravni države in vlade, da je način priprave in sprejemanja nove zakonodaje pomemben za ustvarjanje pogojev za dobro razumevanje in sodelovanje udeležencev v urejanju prostora, ki sta ključna za nadaljnji prostorski razvoj in učinkovito vodenje procesov v upravljanju s prostorom. Kot je vse bolj očitno tudi iz domače prakse, postajajo v sodobnem urejanju prostora procesi priprave prostorskih aktov in odločanja o razvoju v prostoru eden največjih izzivov. Pomanjkanje volje zakonodajalca za javno razpravo in za ustrezno izčiščenje zakonskih rešitev, za dopolnitev s predlogi potrebnih podzakonskih aktov in za sočasno horizontalno sinhornizacijo z drugo resorno zakonodajo se zato zdi res slaba popotnica za potrebno izboljšanje razmerv prostoru in urejanju prostora. Stroka zato pričakuje, da bo zakonodajalec pokazal razumevanje za njene pomisleke in aktivno podprl nadaljevanje procesa javne razprave in oblikovanja najboljših možnih rešitev.

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Zbori za prostor: Zakaj javni promet ne bi bil brezplačen?

Ponedeljek, 21. maja 2018 ob 18h v Pritličju, Mestni trg 2, Ljubljana

Javni potniški promet prinaša nižje skupne družbene stroške prometa kot osebni promet, zato si mnogo mest želi spodbuditi njegovo uporabo. Kako cena vozovnic vpliva na uporabo javnega potniškega prometa? Bi brezplačni javni promet ključno vplival na večje število potnikov? Lahko po drugi strani nižja cena zniža kakovost javnega prevoza in s tem negativno vpliva na njegovo privlačnost? Kakšne so na tem področju konkretne izkušnje slovenskih občin? In kaj za vse našteto pomenijo nove oblike skupnih in deljenih prevozov?

Prostor kot omejena dobrina je od nekdaj naravno mesto konfliktov. Po obdobju poudarjanja zasebnih in posamičnih interesov se kot družba počasi obračamo k večji občutljivosti do varovanja javnega dobra tudi v prostoru. Da bi bili pri tem uspešni, moramo najprej vedeti, kaj je javni interes, zakaj potrebuje aktivno podporo, in na kakšen način se ga lahko uveljavi.

V okviru Mreže za prostor organizirata društvo Maja Farol in IPoP – Inštitut za politike prostora serijo javnih dogodkov, s katerimi želita ob konkretnih aktualnih temah opredeliti javni interes v urejanju prostora. Organizatorji želijo predvsem omogočiti predstavitev različnih vidikov javnega interesa med enakovrednimi sogovorniki v odprti moderirani razpravi.

Sedmi zbor bo potekal v ponedeljek, 21. maja 2018 od 18h do 20h v Pritličju na Mestnem trgu 2 v Ljubljani. Uvodno predstavitev teme bo pripravil in predstavil novinar Borut Tavčar.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt