Pravice in obveznosti potnikov v železniškem prometu

16. 06. 2016

Inštitut za politike prostora analizira izvajanje Uredbe (ES) št. 1371/2007 o pravicah in obveznostih potnikov v železniškem prometu v Sloveniji in na Hrvaškem. Namen sprejete Uredbe je, da z doslednim upoštevanjem pravic potnikov spodbudi ljudi k pogostejšem potovanju z vlaki. Uredba ureja področja:

– nadomestil in pomoči v primeru zamud, zamujenih zvez, nesreč in odpovedi prevozne storitve,

– razpoložljivosti vozovnic, enotnih vozovnic in rezervacij,

– informiranja potnikov o nakupu vozovnic, voznem redu in pravicah potnikov,

– odgovornosti prevoznikov v železniškem prometu za potnike in njihovo prtljago,

– prevoza koles,

– pomoči invalidnim osebam in osebam z omejeno mobilnostjo ter

– kakovosti in varnosti prevoznih storitev.

Evropska komisija želi preveriti, če železniški prevozniki ter pristojna ministrstva Uredbo dosledno upoštevajo, če je zaznati kakšne pozitivne učinke njenega izvajanja ter ali so se pokazale kakšne potrebe po njeni prenovi.

Študijo izvaja IPoP kot podizvajalec organizacije Steer Davies Gleave.

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

PROJEKTI

DEJAVNOSTI

  • IPoP – Inštitut za politike prostora


    Inštitut za politike prostora (IPoP) deluje kot neodvisna raziskovalna organizacija ter kot nevladna organizacija na področju prostora. Pri svojem delovanju si prizadeva v čim večji meri vključevati tudi druge strokovne organizacije in lokalne pobude. Na ta način se po eni strani od spodaj, iz prakse, oblikuje mreža komplementarnih organizacij na področju prostora, po drugi strani pa se oblikuje tudi skupno razumevanje problemov, ciljev delovanja in potrebnih aktivnosti, ki bo omogočilo bolj učinkovito urejanje prostora v prihodnje.

  • Urejanje prostora


    Urejanje prostora poleg načrtovanja vključuje tudi gradnjo, rabo, vzdrževanje in prenovo vseh sestavin prostora. Inštitut za politike prostora spodbuja povezovanje vseh deležnikov pri urejanju prostora, prebivalcev in organiziranih lokalnih pobud, prostorskih načrtovalcev, investitorjev in nosilcev urejanja prostora, ker verjamemo da je le na tak način mogoče doseči dolgoročne pozitivne učinke za urejanje prostora.

  • Knjižnica


    V spletni knjižnici inštituta se zbira gradivo z dogodkov, na ključne dokumente s področja prostora, povezave na članke in druge publikacije sodelavcev inštituta, primere dobre prakse ter druge prispevke iz teorije in prakse politik prostora.

PARTNERJI