Javni uslužbenci proste reje

23. 06. 2015

Povzeto po spletni strani urbact.eu, prevod Petra Očkerl

Javni uslužbenci so lahko inovativni. To je najpomembnejša lekcija projekta Innova.to. Če so javni uslužbenci in zaposleni v mestnih in občinskih upravah inovativni, se sodelovanje z občani močno izboljša, saj inovacije, ki jih predlagajo, ne predstavljajo tako velikega izziva obstoječim pravilom in strukturam odločanja.

Prosta reja

Spreminjanje delovanja mestne uprave in razvijanje sodelovalnih javnih storitev je eden od izzivov, predstavljenih na primeru nizozemskega mesta Amersfoort v videu Urbactove delovne skupine Socialne inovacije v mestih.

V videu boste izvedeli, kaj so »javni uslužbenci iz proste reje« in kako razviti načrt, ki je »ugodnejši, hitrejši in z več participacije, kot bi jo sicer lahko zagotovila mestna uprava,« kot pravi direktor mestne uprave Amersfoorta.

Pripravljeni na svež zrak?

Delovna skupina Socialne inovacije je skupaj z vrsto sodelujočih na Informed Cities Forum v Rotterdamu pripravila seznam načel, kako postati javni uslužbenec proste reje. Tukaj je kratek izsek:

Tvegajte

Položaj javnega uslužbenca je dovolj udoben, da si lahko dovolite določena tveganja. Shane Waring iz dublinskega mestnega sveta in javni uslužbenci, ki so sodelovali na delavnici, so se strinjali, da sprejemanje razumnih tveganj na delovnem mestu zelo redko vodi do osebnih tveganj.

Sodelujte kot občan/-ka

Niels Hoogwerf je »območni povezovalec« za sosesko v zahodnem delu Rotterdama, kar pomeni, da deluje kot vez med prebivalci tega območja in mestno upravo. »Ne morete samo prositi za sodelovanje in angažma občanov, temveč morate sodelovati tudi sami. Na sosedskih srečanjih sem za občane v prvi vrsti Niels, nato pa šele javni uslužbenec«.

Oblikujte vizijo

Župan Gdanska je spodbudil spremembe v mestni administraciji, tako da je v pripravo vizije za leto 2030 vključil občane, javne uslužbence in izvoljene predstavnike. Anne de Feijter, svetovalka na področju trajnostnih komunikacij na mestni upravi v Amersfoortu, pravi, da je ambiciozna vizija ključna. »Javni uslužbenci v Amersfoortu lahko ocenijo, ali je njihovo delo skladno z vizijo mestne uprave, ki sloni na treh glavnih kakovostih javnega uslužbenca: radovednost, bližina in odgovornost«.

Več načel najdete tukaj.

Povezava do originalnega članka

urbact.eu urbact.si

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Zbori za prostor: Zakaj javni promet ne bi bil brezplačen?

Ponedeljek, 21. maja 2018 ob 18h v Pritličju, Mestni trg 2, Ljubljana

Javni potniški promet prinaša nižje skupne družbene stroške prometa kot osebni promet, zato si mnogo mest želi spodbuditi njegovo uporabo. Kako cena vozovnic vpliva na uporabo javnega potniškega prometa? Bi brezplačni javni promet ključno vplival na večje število potnikov? Lahko po drugi strani nižja cena zniža kakovost javnega prevoza in s tem negativno vpliva na njegovo privlačnost? Kakšne so na tem področju konkretne izkušnje slovenskih občin? In kaj za vse našteto pomenijo nove oblike skupnih in deljenih prevozov?

Prostor kot omejena dobrina je od nekdaj naravno mesto konfliktov. Po obdobju poudarjanja zasebnih in posamičnih interesov se kot družba počasi obračamo k večji občutljivosti do varovanja javnega dobra tudi v prostoru. Da bi bili pri tem uspešni, moramo najprej vedeti, kaj je javni interes, zakaj potrebuje aktivno podporo, in na kakšen način se ga lahko uveljavi.

V okviru Mreže za prostor organizirata društvo Maja Farol in IPoP – Inštitut za politike prostora serijo javnih dogodkov, s katerimi želita ob konkretnih aktualnih temah opredeliti javni interes v urejanju prostora. Organizatorji želijo predvsem omogočiti predstavitev različnih vidikov javnega interesa med enakovrednimi sogovorniki v odprti moderirani razpravi.

Sedmi zbor bo potekal v ponedeljek, 21. maja 2018 od 18h do 20h v Pritličju na Mestnem trgu 2 v Ljubljani. Uvodno predstavitev teme bo pripravil in predstavil novinar Borut Tavčar.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt