Javni uslužbenci proste reje

23. 06. 2015

Povzeto po spletni strani urbact.eu, prevod Petra Očkerl

Javni uslužbenci so lahko inovativni. To je najpomembnejša lekcija projekta Innova.to. Če so javni uslužbenci in zaposleni v mestnih in občinskih upravah inovativni, se sodelovanje z občani močno izboljša, saj inovacije, ki jih predlagajo, ne predstavljajo tako velikega izziva obstoječim pravilom in strukturam odločanja.

Prosta reja

Spreminjanje delovanja mestne uprave in razvijanje sodelovalnih javnih storitev je eden od izzivov, predstavljenih na primeru nizozemskega mesta Amersfoort v videu Urbactove delovne skupine Socialne inovacije v mestih.

V videu boste izvedeli, kaj so »javni uslužbenci iz proste reje« in kako razviti načrt, ki je »ugodnejši, hitrejši in z več participacije, kot bi jo sicer lahko zagotovila mestna uprava,« kot pravi direktor mestne uprave Amersfoorta.

Pripravljeni na svež zrak?

Delovna skupina Socialne inovacije je skupaj z vrsto sodelujočih na Informed Cities Forum v Rotterdamu pripravila seznam načel, kako postati javni uslužbenec proste reje. Tukaj je kratek izsek:

Tvegajte

Položaj javnega uslužbenca je dovolj udoben, da si lahko dovolite določena tveganja. Shane Waring iz dublinskega mestnega sveta in javni uslužbenci, ki so sodelovali na delavnici, so se strinjali, da sprejemanje razumnih tveganj na delovnem mestu zelo redko vodi do osebnih tveganj.

Sodelujte kot občan/-ka

Niels Hoogwerf je »območni povezovalec« za sosesko v zahodnem delu Rotterdama, kar pomeni, da deluje kot vez med prebivalci tega območja in mestno upravo. »Ne morete samo prositi za sodelovanje in angažma občanov, temveč morate sodelovati tudi sami. Na sosedskih srečanjih sem za občane v prvi vrsti Niels, nato pa šele javni uslužbenec«.

Oblikujte vizijo

Župan Gdanska je spodbudil spremembe v mestni administraciji, tako da je v pripravo vizije za leto 2030 vključil občane, javne uslužbence in izvoljene predstavnike. Anne de Feijter, svetovalka na področju trajnostnih komunikacij na mestni upravi v Amersfoortu, pravi, da je ambiciozna vizija ključna. »Javni uslužbenci v Amersfoortu lahko ocenijo, ali je njihovo delo skladno z vizijo mestne uprave, ki sloni na treh glavnih kakovostih javnega uslužbenca: radovednost, bližina in odgovornost«.

Več načel najdete tukaj.

Povezava do originalnega članka

urbact.eu urbact.si

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Program za konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti 8/11/2018 objavljen!

Vabimo vas na mednarodno konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti, ki se bo odvijala 8. novembra 2018 od 9.00 do 15.30 v Poligonu v Ljubljani. Zdaj se lahko prijavite!

Številni kraji se srečujejo s propadanjem lokalnih ponudnikov storitev in pridelovalcev hrane, čemur sledi naraščanje brezposelnosti ter številne druge družbene in okoljske posledice. Globalizacija ni nujno koristna za lokalno ekonomijo, zato vse večkrat slišimo o krajih, ki gradijo razvoj na lokalnih priložnostih. Javno naročanje pri lokalnih ponudnikih ter razvoj lokalnih storitev, delovnih mest in lokalnih valut so pristopi, ki lahko močno doprinesejo k ustvarjanju vrednosti v nekem okolju. Ključno je, da denar ostane čim bližje domu.

Osrednja vsebinska prispevka bosta pripravila Neil McInroy iz organizacije CLES (Združeno kraljestvo), ki bo predstavil njihove izkušnje s spodbujanjem lokalne vrednosti v Prestonu in drugih britanskih mestih ter njihovo delo po vsej Evropi v okviru URBACT omrežja Procure, in Annet van Otterloo iz Afrikaanderwijk Cooperatie (Rotterdam, Nizozemska), ki bo govorila o družbenem vidiku odpornosti južnega Rotterdama z investiranjem v aktivne prebivalce in lokalno podjetništvo v četrti Afrikaanderwijk.

Poleg zanimivih primerov iz vse Evrope bomo spoznali tudi dobre prakse iz Slovenije in razpravljali o tem, kako lahko občine spodbujajo ustvarjanje vrednosti v lokalnem okolju z viri, ki jih že imajo na voljo.

Pridružite se predstavnikom nacionalnih institucij, regionalnih in lokalnih uprav, strokovnjakom, nevladnim organizacijam, praktikom in raziskovalcem iz akademskih in raziskovalnih institucij.

Udeležba je brezplačna, vendar je število mest omejeno, zato se čim prej prijavite.

PROGRAM

PRIJAVA

Več o konferenci: http://ipop.si/bogastvo-lokalnih-skupnosti/

Konferenco organizirajo Ministrstvo za okolje in prostor, IPoP – Inštitut za politike prostora in Skupnost občin Slovenije.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt