Urbactovi projekti vabijo na zaključne konference

24. 02. 2015

Povzeto po spletni strani urbact.eu, prevod Petra Očkerl

Naslednji trije meseci bodo za Urbactovo skupnosti izjemno intenzivni in razburljivi, saj Urbactova omrežja z zaključnimi konferencami proslavljajo opravljeno delo. Dogodki, ki se bodo zvrstili med februarjem in aprilom, so za več kot 150 lokalnih uprav v Evropi zadnja faza programa URBACT II. Omrežja bodo svoje rezultate predstavila na izjemno zanimive in domiselne načine.

Medtem ko se Urbactov organ upravljanja in države članice odločajo še o zadnjih podrobnostih pred objavo prvega razpisa za nov program URBACT III za obdobje 2014–2020, je 15 tematskih omrežij in 9 pilotnih omrežij (6 prenosnih in 3 izvajalska omrežja), ki so bila potrjena v okviru Urbacta II, v zadnji fazi pred uradnim zaključkom aktivnosti.

Zaključne konference je ena od zadnjih priložnosti, da se Urbactovi partnerji srečajo in proslavijo dosežke pri oblikovanju boljših in bolj celostnih urbanih politik. Ti dogodki so istočasno tudi priložnost za široko javnost oblikovalcev politik in strokovnjakov, da se seznanijo z rezultati Urbactovih omrežij, z dobrimi praksami in priporočili.

Lokalne uprave evropskih mest, vključene v 15 še trajajočih tematskih omrežij, so se zavzeto trudile (tako na mednarodni kot na lokalni ravni), da bi oblikovale celostne akcijske načrte in z njimi naslovile ves spekter urbanih izzivov, ki so jih prepoznale v svojih mestih. Zaključne konference bodo odlična priložnost za predstavitev inovativnih rešitev in ukrepov, ki so jih lokalne uprave oblikovale skupaj z lokalnimi deležniki in jih vključile v lokalne akcijske načrte. Na zaključnih konferencah bodo tematska omrežja uradno predstavila zaključne publikacije, v katerih so zajeti zaključki in priporočila za oblikovalce politik na ravni EU, na nacionalni in regionalni ravni.

Več kot 20 lokalnih uprav je v okviru prenosnih pilotnih omrežij dobro leto preizkušalo nov pristop k ponovni uporabi in prenosu dobrih praks za trajnostni urbani razvoj. Prenosni proces je dolg in se bo nadaljeval še po zaključku sodelovanja v programu URBACT. Na zaključnih konferencah bo priložnost za analizo trenutnega stanja v različnih mestih, pa tudi za razpravo o ustvarjanju pogojev za uspešen prenos in o ovirah ter potrebnih prilagoditvah praks na lokalno okolje.

V naslednjih mesecih bodo svojo izkušnjo sklenila tudi izvajalska pilotna omrežja. Ta tri omrežja so se osredotočala na izzive, povezane z implementacijo celostnih strategij za trajnostni urbani razvoj. Omrežja so se dogovorila, da bodo organizirala skupno konferenco ter tako okrepila svoje sporočilo. Dogodek bo potekal v Bruslju in bo razdeljen na dva dela. Dopoldne se bodo posvetili izkušnjam in spoznanjem posameznih omrežij, popoldne pa ugotovitvam in lekcijam, povezanim z razvojem, uresničevanjem in izvajanjem lokalnih akcijskih načrtov na ravni mesta s pomočjo Urbactove metode.

Vsa omrežja si prizadevajo pripraviti interaktivne dogodke, iz katerih se bodo lahko udeleženci veliko naučili. Kdaj, kje in kako bodo potekale posamezne zaključne konference boste izvedeli na povezavah do posameznih projektov na spodnjem seznamu. Vabljeni, da se tudi sami pridružite kateri od konferenc!

Koledar zaključnih konferenc:

CSI Europe – 05/02/2015  – Lille (FR)

Re-Block – 26/02/2015 – Iasi (RO)

Enter.Hub – 26/02–27/02/2015 – Reggio Emilia (IT)

TUTUR – 02/03–03/03/2015 – Rim (IT)

My Generation at Work – 04/03/2015 – Rotterdam (NL)

• Skupna zaključna konferenca pilotnih izvajalskih omrežij (ESIMEC, EVUE, Roma-Net) – 04/03/2015 – Bruselj (BE)

PlaceMaking for Cities – 05/03/2015 – Dun Laoghaire (IE)

Diet for Green Planet – 10/03/2015 – Mollet de Valles (ES)

Sustainable Food in Urban Communities – 16/03/2015 – Bristol (UK)

EUniverCities – 20/03/2015 – Delft (NL)

Gastronomic Cities – 20/03/2015 – Burgos (ES)

Healthy Ageing – 20/03/2015 TBC – Udine/Videm (IT)

Genius:Open – 24/03/2015 – York (UK)

JobTown – 24/03/2015 – Bruselj (BE)

URBACT Markets – 25/03/2015 – Barcelona (ES)

CityLogo – 25/03–27/03/2015 – Utrecht (NL)

4D Cities – 31/03–01/04/2015 – Igualada (ES)

PREVENT – 9/04–10/04/2015 – Nantes (FR)

USER – 9/04–10/04/2015 – Grenoble (FR)

Wood Footprint – 24/04/2015 – Paços de Ferreira (PT)

Creative SpIN – 21/04–22/04/2015 – Birmingham (UK)

UseAct – 23/04–24/04/2015 – Neapelj (IT)

 

Povezava do originalnega članka

 

Fotografija: Ezra Winanto Flickr

 

urbact.eu urbact.si

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Program za konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti 8/11/2018 objavljen!

Vabimo vas na mednarodno konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti, ki se bo odvijala 8. novembra 2018 od 9.00 do 15.30 v Poligonu v Ljubljani. Zdaj se lahko prijavite!

Številni kraji se srečujejo s propadanjem lokalnih ponudnikov storitev in pridelovalcev hrane, čemur sledi naraščanje brezposelnosti ter številne druge družbene in okoljske posledice. Globalizacija ni nujno koristna za lokalno ekonomijo, zato vse večkrat slišimo o krajih, ki gradijo razvoj na lokalnih priložnostih. Javno naročanje pri lokalnih ponudnikih ter razvoj lokalnih storitev, delovnih mest in lokalnih valut so pristopi, ki lahko močno doprinesejo k ustvarjanju vrednosti v nekem okolju. Ključno je, da denar ostane čim bližje domu.

Osrednja vsebinska prispevka bosta pripravila Neil McInroy iz organizacije CLES (Združeno kraljestvo), ki bo predstavil njihove izkušnje s spodbujanjem lokalne vrednosti v Prestonu in drugih britanskih mestih ter njihovo delo po vsej Evropi v okviru URBACT omrežja Procure, in Annet van Otterloo iz Afrikaanderwijk Cooperatie (Rotterdam, Nizozemska), ki bo govorila o družbenem vidiku odpornosti južnega Rotterdama z investiranjem v aktivne prebivalce in lokalno podjetništvo v četrti Afrikaanderwijk.

Poleg zanimivih primerov iz vse Evrope bomo spoznali tudi dobre prakse iz Slovenije in razpravljali o tem, kako lahko občine spodbujajo ustvarjanje vrednosti v lokalnem okolju z viri, ki jih že imajo na voljo.

Pridružite se predstavnikom nacionalnih institucij, regionalnih in lokalnih uprav, strokovnjakom, nevladnim organizacijam, praktikom in raziskovalcem iz akademskih in raziskovalnih institucij.

Udeležba je brezplačna, vendar je število mest omejeno, zato se čim prej prijavite.

PROGRAM

PRIJAVA

Več o konferenci: http://ipop.si/bogastvo-lokalnih-skupnosti/

Konferenco organizirajo Ministrstvo za okolje in prostor, IPoP – Inštitut za politike prostora in Skupnost občin Slovenije.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt