Jens Brandt: Urbanizit (video)

10. 02. 2015

Jens Brandt je arhitekt in urbanist iz Kopenhagna, ki se zadnjih 15 let ukvarja z dinamiko mest in pri tem posveča veliko pozornosti vključevanju javnosti v njihov razvoj. Pri svojem delu mesto razume kot laboratorij, kar se odraža v številnih empirično preverjenih konceptih procesov vključevanja javnosti v posege v mestni prostor.

Na predavanju 3. februarja 2015 na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani je Jens Brandt predstavil:

1. Probleme in potenciale mest: katerim ciljem je treba slediti, da oblikujemo močne lokalne skupnosti.
2. Primere aktualnih praks vključevanja prebivalcev v razvoj mest, vključno s primerom urbane regeneracije na Danskem.
3. Primere uporabe mesta kot laboratorija, vključno s projektom, ki ga je poimenoval CityBee.

Posnetek predavanja si lahko ogledate tudi tukaj.

Več o zbirki orodij Citybee.

komentarji (1)

  1. Update September 2015 | CiTyBee, 15/09/2015 09:25

    […] and workshop was organised by IPOP in Ljubljana earlier this year with the title, Urbanizit, that would both test a more active kind […]

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Zbori za prostor: Zakaj javni promet ne bi bil brezplačen?

Ponedeljek, 21. maja 2018 ob 18h v Pritličju, Mestni trg 2, Ljubljana

Javni potniški promet prinaša nižje skupne družbene stroške prometa kot osebni promet, zato si mnogo mest želi spodbuditi njegovo uporabo. Kako cena vozovnic vpliva na uporabo javnega potniškega prometa? Bi brezplačni javni promet ključno vplival na večje število potnikov? Lahko po drugi strani nižja cena zniža kakovost javnega prevoza in s tem negativno vpliva na njegovo privlačnost? Kakšne so na tem področju konkretne izkušnje slovenskih občin? In kaj za vse našteto pomenijo nove oblike skupnih in deljenih prevozov?

Prostor kot omejena dobrina je od nekdaj naravno mesto konfliktov. Po obdobju poudarjanja zasebnih in posamičnih interesov se kot družba počasi obračamo k večji občutljivosti do varovanja javnega dobra tudi v prostoru. Da bi bili pri tem uspešni, moramo najprej vedeti, kaj je javni interes, zakaj potrebuje aktivno podporo, in na kakšen način se ga lahko uveljavi.

V okviru Mreže za prostor organizirata društvo Maja Farol in IPoP – Inštitut za politike prostora serijo javnih dogodkov, s katerimi želita ob konkretnih aktualnih temah opredeliti javni interes v urejanju prostora. Organizatorji želijo predvsem omogočiti predstavitev različnih vidikov javnega interesa med enakovrednimi sogovorniki v odprti moderirani razpravi.

Sedmi zbor bo potekal v ponedeljek, 21. maja 2018 od 18h do 20h v Pritličju na Mestnem trgu 2 v Ljubljani. Uvodno predstavitev teme bo pripravil in predstavil novinar Borut Tavčar.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt