Urban hackaton Maribor: cilj je oblikovati prava vprašanja

08. 02. 2015

Petra Očkerl

Pred dvema tednoma je v Mariboru v soorganizaciji Kreator:Laba in Društva Hiša! potekal prvi Urbani Hackaton v Sloveniji.

WP_20150123_002

Hackaton kot oblika dogodka izhaja iz programerskih, informacijskotehnoloških krogov. Kot je pojasnil Andrej Žižek, eden od organizatorjev, gre za reševanje konkretnih problemov s sodelovanjem, rešitve pa naj bi nastale v relativno kratkem času (24­–48 ur). Urbani hackatoni potekajo po vsem svetu, še zlasti popularna pa je ta oblika civilnega angažmaja v ZDA, kjer se osredotočajo na socialna in družbena vprašanja, kot sta brezdomstvo in trajnostna hrana.

V Mariboru smo se urbani hekerji posvetili precej širokemu problemu – oživitvi mestnega jedra. Dvodnevno dogajanje so organizatorji zastavili tako, da smo udeleženci izdelali konkretne predloge za oživitev centra Maribora, istočasno pa pridobili tudi zanimive izkušnje in vpoglede.

WP_20150123_018

Del delavnice se je odvijal na terenu, kjer smo s čipi označevali problematične točke v mestu in po mnenju spraševali naključne mimoidoče. Drugi, večji del pa je bil namenjen razpravi, ki je potekala pod vodstvom izkušenih moderatorjev Iniciative mestni zbor, in pripravi strategije.

WP_20150123_003

Pisana druščina udeležencev odprtih glav je iz konkretnejših predlogov, v smislu fitnes na prostem, mestni kino in zadružna kavarna, hitro prešla na strateška razmišljanja o prihodnosti mesta, saj je le tako mogoče misliti samo jedro. Na plano so privreli konkretni problemi – neustrezna prometna ureditev, prazni prostori in vloga Maribora v regiji.

Delavnice, kot je bila ta, si želijo spodbosti in aktivirati prebivalce. Ob zniževanju javnih proračunov je angažma prebivalcev, ki se znajo pogovarjati in najti skupne rešitve ter jih predlagati mestni upravi, vse pomembnejši. V Mariboru z mestnimi zbori in pobudo za participatorni proračun že dokazujejo, da jim ni vseeno, kaj se dogaja v njihovem mestu. Rešitve je mogoče najti tudi s pogledom čez meje, a prej je nujno dobro opredeliti resnične lokalne probleme. Slednje najbolje poznajo prav prebivalci, in čeprav jih ni najlažje definirati s širokim dialogom, lahko le na dobro premleta in pravilno zastavljena vprašanja najdemo učinkovite odgovore.

O Odprti strategiji za Maribor, ki je nastala v okviru dogodka tukaj. Več informacij o dogodku tukaj. Več super fotografij na FB – Živa dvorišča.

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Zbori za prostor: Zakaj javni promet ne bi bil brezplačen?

Ponedeljek, 21. maja 2018 ob 18h v Pritličju, Mestni trg 2, Ljubljana

Javni potniški promet prinaša nižje skupne družbene stroške prometa kot osebni promet, zato si mnogo mest želi spodbuditi njegovo uporabo. Kako cena vozovnic vpliva na uporabo javnega potniškega prometa? Bi brezplačni javni promet ključno vplival na večje število potnikov? Lahko po drugi strani nižja cena zniža kakovost javnega prevoza in s tem negativno vpliva na njegovo privlačnost? Kakšne so na tem področju konkretne izkušnje slovenskih občin? In kaj za vse našteto pomenijo nove oblike skupnih in deljenih prevozov?

Prostor kot omejena dobrina je od nekdaj naravno mesto konfliktov. Po obdobju poudarjanja zasebnih in posamičnih interesov se kot družba počasi obračamo k večji občutljivosti do varovanja javnega dobra tudi v prostoru. Da bi bili pri tem uspešni, moramo najprej vedeti, kaj je javni interes, zakaj potrebuje aktivno podporo, in na kakšen način se ga lahko uveljavi.

V okviru Mreže za prostor organizirata društvo Maja Farol in IPoP – Inštitut za politike prostora serijo javnih dogodkov, s katerimi želita ob konkretnih aktualnih temah opredeliti javni interes v urejanju prostora. Organizatorji želijo predvsem omogočiti predstavitev različnih vidikov javnega interesa med enakovrednimi sogovorniki v odprti moderirani razpravi.

Sedmi zbor bo potekal v ponedeljek, 21. maja 2018 od 18h do 20h v Pritličju na Mestnem trgu 2 v Ljubljani. Uvodno predstavitev teme bo pripravil in predstavil novinar Borut Tavčar.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt