Urban hackaton Maribor: cilj je oblikovati prava vprašanja

08. 02. 2015

Petra Očkerl

Pred dvema tednoma je v Mariboru v soorganizaciji Kreator:Laba in Društva Hiša! potekal prvi Urbani Hackaton v Sloveniji.

WP_20150123_002

Hackaton kot oblika dogodka izhaja iz programerskih, informacijskotehnoloških krogov. Kot je pojasnil Andrej Žižek, eden od organizatorjev, gre za reševanje konkretnih problemov s sodelovanjem, rešitve pa naj bi nastale v relativno kratkem času (24­–48 ur). Urbani hackatoni potekajo po vsem svetu, še zlasti popularna pa je ta oblika civilnega angažmaja v ZDA, kjer se osredotočajo na socialna in družbena vprašanja, kot sta brezdomstvo in trajnostna hrana.

V Mariboru smo se urbani hekerji posvetili precej širokemu problemu – oživitvi mestnega jedra. Dvodnevno dogajanje so organizatorji zastavili tako, da smo udeleženci izdelali konkretne predloge za oživitev centra Maribora, istočasno pa pridobili tudi zanimive izkušnje in vpoglede.

WP_20150123_018

Del delavnice se je odvijal na terenu, kjer smo s čipi označevali problematične točke v mestu in po mnenju spraševali naključne mimoidoče. Drugi, večji del pa je bil namenjen razpravi, ki je potekala pod vodstvom izkušenih moderatorjev Iniciative mestni zbor, in pripravi strategije.

WP_20150123_003

Pisana druščina udeležencev odprtih glav je iz konkretnejših predlogov, v smislu fitnes na prostem, mestni kino in zadružna kavarna, hitro prešla na strateška razmišljanja o prihodnosti mesta, saj je le tako mogoče misliti samo jedro. Na plano so privreli konkretni problemi – neustrezna prometna ureditev, prazni prostori in vloga Maribora v regiji.

Delavnice, kot je bila ta, si želijo spodbosti in aktivirati prebivalce. Ob zniževanju javnih proračunov je angažma prebivalcev, ki se znajo pogovarjati in najti skupne rešitve ter jih predlagati mestni upravi, vse pomembnejši. V Mariboru z mestnimi zbori in pobudo za participatorni proračun že dokazujejo, da jim ni vseeno, kaj se dogaja v njihovem mestu. Rešitve je mogoče najti tudi s pogledom čez meje, a prej je nujno dobro opredeliti resnične lokalne probleme. Slednje najbolje poznajo prav prebivalci, in čeprav jih ni najlažje definirati s širokim dialogom, lahko le na dobro premleta in pravilno zastavljena vprašanja najdemo učinkovite odgovore.

O Odprti strategiji za Maribor, ki je nastala v okviru dogodka tukaj. Več informacij o dogodku tukaj. Več super fotografij na FB – Živa dvorišča.

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Program za konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti 8/11/2018 objavljen!

Vabimo vas na mednarodno konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti, ki se bo odvijala 8. novembra 2018 od 9.00 do 15.30 v Poligonu v Ljubljani. Zdaj se lahko prijavite!

Številni kraji se srečujejo s propadanjem lokalnih ponudnikov storitev in pridelovalcev hrane, čemur sledi naraščanje brezposelnosti ter številne druge družbene in okoljske posledice. Globalizacija ni nujno koristna za lokalno ekonomijo, zato vse večkrat slišimo o krajih, ki gradijo razvoj na lokalnih priložnostih. Javno naročanje pri lokalnih ponudnikih ter razvoj lokalnih storitev, delovnih mest in lokalnih valut so pristopi, ki lahko močno doprinesejo k ustvarjanju vrednosti v nekem okolju. Ključno je, da denar ostane čim bližje domu.

Osrednja vsebinska prispevka bosta pripravila Neil McInroy iz organizacije CLES (Združeno kraljestvo), ki bo predstavil njihove izkušnje s spodbujanjem lokalne vrednosti v Prestonu in drugih britanskih mestih ter njihovo delo po vsej Evropi v okviru URBACT omrežja Procure, in Annet van Otterloo iz Afrikaanderwijk Cooperatie (Rotterdam, Nizozemska), ki bo govorila o družbenem vidiku odpornosti južnega Rotterdama z investiranjem v aktivne prebivalce in lokalno podjetništvo v četrti Afrikaanderwijk.

Poleg zanimivih primerov iz vse Evrope bomo spoznali tudi dobre prakse iz Slovenije in razpravljali o tem, kako lahko občine spodbujajo ustvarjanje vrednosti v lokalnem okolju z viri, ki jih že imajo na voljo.

Pridružite se predstavnikom nacionalnih institucij, regionalnih in lokalnih uprav, strokovnjakom, nevladnim organizacijam, praktikom in raziskovalcem iz akademskih in raziskovalnih institucij.

Udeležba je brezplačna, vendar je število mest omejeno, zato se čim prej prijavite.

PROGRAM

PRIJAVA

Več o konferenci: http://ipop.si/bogastvo-lokalnih-skupnosti/

Konferenco organizirajo Ministrstvo za okolje in prostor, IPoP – Inštitut za politike prostora in Skupnost občin Slovenije.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt