Kdo so upravičenci programa URBACT III?

17. 11. 2014

Povzeto po spletni strani urbact.eu, prevod Petra Očkerl

Začenja se novo obdobje, evropski parlament je nedavno je potrdil novo Evropsko komisijo pod vodstvom predsednika Jean-Clauda Junckerja.

Generalna komisija za regionalno enakopravnost (General Commission for Territorial Equality – CGET), Urbactov organ upravljanja, je Evropski komisiji v imenu 28 držav članic EU, Švice in Norveške posredovala program za URBACT III (2014–2020). Zaenkrat torej vse poteka po predvidenem časovnem planu, po katerem naj bi komisija program potrdila do konca tega leta, prvi razpisi za URBACT III pa naj bi se odprli februarja ali marca 2015.

Ponovno bodo glavni upravičenci programa URBACT III mesta, kar pomeni:

–          mesta, občine in kraji (ne glede na število prebivalcev),

–          organi ožjih delov občin, kot so četrtne, krajevne in vaške skupnosti,

–          medbčinske uprave na urbanih območjih,

če predstavljajo politično-administrativne institucije, pristojne za sprejemanje in izvajanje politik na področju, ki ga pokriva posamezno Urbactovo omrežje.

Poleg tega so lahko upravičenci:

–          lokalne agencije, tj. organizacije, ki jih je ustanovilo mesto in so v delni ali popolni lasti mesta ter se ukvarjajo z urbanimi vprašanji,

–          pokrajinske, regionalne in nacionalne uprave,

–          univerze in raziskovalni centri.

Informativni dogodki o programu URBACT III v nacionalnih jezikih potekajo v skoraj vseh državah EU, na Norveškem in v Švici, s tesnim sodelovanjem pristojnih ministrstev. Informacije o informativnem dogodku v Sloveniji bomo objavili tudi na tej spletni strani.

Če imate vprašanja v zvezi s programom URBACT III lahko izpolnite formular na uradni spletni strani urbact.eu. O razpisih in drugem aktualnem dogajanju pa redno poročamo tudi na naši spletni strani urbact.si. Ne pozabite, da je sodelovanje v programu edinstvena priložnost. Strokovnjaki, odločevalci in izvoljeni predstavniki lahko v evropskem okolju pridete do praktičnih rešitev za izzive, s katerimi se soočajo vaša mesta, občine in kraji – toda sodelovanje v takšnem omrežju zahteva temeljito pripravo!

 

Povzeto po uvodniku Emmanuela Moulina, vodje sekretariata Urbact

URBACT NOVICE November

urbact.eu urbact.si

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Program za konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti 8/11/2018 objavljen!

Vabimo vas na mednarodno konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti, ki se bo odvijala 8. novembra 2018 od 9.00 do 15.30 v Poligonu v Ljubljani. Zdaj se lahko prijavite!

Številni kraji se srečujejo s propadanjem lokalnih ponudnikov storitev in pridelovalcev hrane, čemur sledi naraščanje brezposelnosti ter številne druge družbene in okoljske posledice. Globalizacija ni nujno koristna za lokalno ekonomijo, zato vse večkrat slišimo o krajih, ki gradijo razvoj na lokalnih priložnostih. Javno naročanje pri lokalnih ponudnikih ter razvoj lokalnih storitev, delovnih mest in lokalnih valut so pristopi, ki lahko močno doprinesejo k ustvarjanju vrednosti v nekem okolju. Ključno je, da denar ostane čim bližje domu.

Osrednja vsebinska prispevka bosta pripravila Neil McInroy iz organizacije CLES (Združeno kraljestvo), ki bo predstavil njihove izkušnje s spodbujanjem lokalne vrednosti v Prestonu in drugih britanskih mestih ter njihovo delo po vsej Evropi v okviru URBACT omrežja Procure, in Annet van Otterloo iz Afrikaanderwijk Cooperatie (Rotterdam, Nizozemska), ki bo govorila o družbenem vidiku odpornosti južnega Rotterdama z investiranjem v aktivne prebivalce in lokalno podjetništvo v četrti Afrikaanderwijk.

Poleg zanimivih primerov iz vse Evrope bomo spoznali tudi dobre prakse iz Slovenije in razpravljali o tem, kako lahko občine spodbujajo ustvarjanje vrednosti v lokalnem okolju z viri, ki jih že imajo na voljo.

Pridružite se predstavnikom nacionalnih institucij, regionalnih in lokalnih uprav, strokovnjakom, nevladnim organizacijam, praktikom in raziskovalcem iz akademskih in raziskovalnih institucij.

Udeležba je brezplačna, vendar je število mest omejeno, zato se čim prej prijavite.

PROGRAM

PRIJAVA

Več o konferenci: http://ipop.si/bogastvo-lokalnih-skupnosti/

Konferenco organizirajo Ministrstvo za okolje in prostor, IPoP – Inštitut za politike prostora in Skupnost občin Slovenije.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt