Kdo so upravičenci programa URBACT III?

17. 11. 2014

Povzeto po spletni strani urbact.eu, prevod Petra Očkerl

Začenja se novo obdobje, evropski parlament je nedavno je potrdil novo Evropsko komisijo pod vodstvom predsednika Jean-Clauda Junckerja.

Generalna komisija za regionalno enakopravnost (General Commission for Territorial Equality – CGET), Urbactov organ upravljanja, je Evropski komisiji v imenu 28 držav članic EU, Švice in Norveške posredovala program za URBACT III (2014–2020). Zaenkrat torej vse poteka po predvidenem časovnem planu, po katerem naj bi komisija program potrdila do konca tega leta, prvi razpisi za URBACT III pa naj bi se odprli februarja ali marca 2015.

Ponovno bodo glavni upravičenci programa URBACT III mesta, kar pomeni:

–          mesta, občine in kraji (ne glede na število prebivalcev),

–          organi ožjih delov občin, kot so četrtne, krajevne in vaške skupnosti,

–          medbčinske uprave na urbanih območjih,

če predstavljajo politično-administrativne institucije, pristojne za sprejemanje in izvajanje politik na področju, ki ga pokriva posamezno Urbactovo omrežje.

Poleg tega so lahko upravičenci:

–          lokalne agencije, tj. organizacije, ki jih je ustanovilo mesto in so v delni ali popolni lasti mesta ter se ukvarjajo z urbanimi vprašanji,

–          pokrajinske, regionalne in nacionalne uprave,

–          univerze in raziskovalni centri.

Informativni dogodki o programu URBACT III v nacionalnih jezikih potekajo v skoraj vseh državah EU, na Norveškem in v Švici, s tesnim sodelovanjem pristojnih ministrstev. Informacije o informativnem dogodku v Sloveniji bomo objavili tudi na tej spletni strani.

Če imate vprašanja v zvezi s programom URBACT III lahko izpolnite formular na uradni spletni strani urbact.eu. O razpisih in drugem aktualnem dogajanju pa redno poročamo tudi na naši spletni strani urbact.si. Ne pozabite, da je sodelovanje v programu edinstvena priložnost. Strokovnjaki, odločevalci in izvoljeni predstavniki lahko v evropskem okolju pridete do praktičnih rešitev za izzive, s katerimi se soočajo vaša mesta, občine in kraji – toda sodelovanje v takšnem omrežju zahteva temeljito pripravo!

 

Povzeto po uvodniku Emmanuela Moulina, vodje sekretariata Urbact

URBACT NOVICE November

urbact.eu urbact.si

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Zbori za prostor: Zakaj javni promet ne bi bil brezplačen?

Ponedeljek, 21. maja 2018 ob 18h v Pritličju, Mestni trg 2, Ljubljana

Javni potniški promet prinaša nižje skupne družbene stroške prometa kot osebni promet, zato si mnogo mest želi spodbuditi njegovo uporabo. Kako cena vozovnic vpliva na uporabo javnega potniškega prometa? Bi brezplačni javni promet ključno vplival na večje število potnikov? Lahko po drugi strani nižja cena zniža kakovost javnega prevoza in s tem negativno vpliva na njegovo privlačnost? Kakšne so na tem področju konkretne izkušnje slovenskih občin? In kaj za vse našteto pomenijo nove oblike skupnih in deljenih prevozov?

Prostor kot omejena dobrina je od nekdaj naravno mesto konfliktov. Po obdobju poudarjanja zasebnih in posamičnih interesov se kot družba počasi obračamo k večji občutljivosti do varovanja javnega dobra tudi v prostoru. Da bi bili pri tem uspešni, moramo najprej vedeti, kaj je javni interes, zakaj potrebuje aktivno podporo, in na kakšen način se ga lahko uveljavi.

V okviru Mreže za prostor organizirata društvo Maja Farol in IPoP – Inštitut za politike prostora serijo javnih dogodkov, s katerimi želita ob konkretnih aktualnih temah opredeliti javni interes v urejanju prostora. Organizatorji želijo predvsem omogočiti predstavitev različnih vidikov javnega interesa med enakovrednimi sogovorniki v odprti moderirani razpravi.

Sedmi zbor bo potekal v ponedeljek, 21. maja 2018 od 18h do 20h v Pritličju na Mestnem trgu 2 v Ljubljani. Uvodno predstavitev teme bo pripravil in predstavil novinar Borut Tavčar.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt