BIO 50 vabi k hoji

15. 09. 2014

V prihajajočih dneh se odpira jubilejni ljubljanski bienale oblikovanja, BIO 50. Razstava, ki jo kurirajo Jan Boelen, Maja Vardjan in Cvetka Požar, je zasnovana na principu sodelovanja.

Razdeljena je na dvanajst tem, v okviru katerih mednarodni timi že od začetka leta ustvarjajo projekte, ki jih bodo razvili in uresničili med trajanjem bienala. Teme so: Dostopno življenje, Spoznaj svojo hrano, Javna voda – javni prostor, Hoja po mestu, Skrite obrti, Sistemi mode, Hekanje gospodinjskih aparatov, Nanoturizem, Motorne enote, Opazovati vesolje, Oblikovanje življenja in odprta kategorija.

Walking the city2

Partner ene od dvanajstih delovnih skupin – Hoja po mestu / Walking the City – je tudi Inštitut za politike prostora. Hoja je temeljna sestavina vsakdanjega življenja, vendar pa se zdijo pravice pešcev in dejavnost hoje v urbanem kontekstu pogosto zanemarjene ali pozabljene. Skupina želi izpostaviti problematiko hoje in se sprašuje: Kako narediti hojo bolj poetično in zabavno? Kako ustvariti družabne aktivnosti, ki vzpodbujajo hojo? Kako oblikovati aplikacijo (za pametni telefon), ki spodbuja hojo? Kako zmanjšati napetosti med pešci/kolesarji/prometom? Kako pri hoji rešiti problem prtljage? Kako omiliti neracionalne percepcije in predsodke glede hoje? Kako oblikovati teksturo tal, ki bo vzbujala fizično izkušnjo?

Pod mentorstvom Marka Peterlina in Judith Seng so člani skupine ustanovili The Agency of Walking (več o tem spodaj). Ta predstavlja izbor zasnovanih izkušenj hoje, ki vabijo javnost k uporabi mesta Ljubljana kot skupnega testnega okolja. Samo, če jo izvajaš sam, dejavnost hoje razvije svoj poln potencial. Omogoča raziskovanje funkcionalnih orodij za spodbujanje hoje, učinke socialnega aktivizma in pravil, ki omejujejo rabo javnega prostora, ali doživljanje urbanega okolja v odnosu do merila in čutov človeškega telesa.

Performansi skupine Hoja po mestu:

Still Walking – sreda, 17. september 2014; 16.00–17.00; Prešernov trg

Friction Atlas – sreda, 17. september 2014; 17.00–17.30; pred Moderno galerijo

Still Walking – petek 19. september 2014; 16.30–17.30; Prešernov trg

Walking groups – petek 19. september 2014; 18.00–19.00; Galerija Jakopič

Eden od produktov skupine Hoja v mestu je RUDY! Javni voziček, na voljo kot javna storitev, ki je zabavna za uporabo, hkrati pa na pameten način pritegne javnost k sodelovanju ter sprosti dnevno rutino na območjih, ki so namenjena pešcem. Voziček predstavlja nov standard v mestu in pomembno inovacijo na področju mobilnosti.

Rudy

Poleg nakupovanja voziček omogoča tudi oblikovanje novih državljanskih in družbenih aktivnosti v mestu. Najamete ga lahko za eno uro, uporabljajo pa ga lahko tako domačini kot tudi obiskovalci mesta. Pritrdimo ga lahko na katerokoli kolo, sposojeno ali lastno. Namen produkta je zmanjšati potrebo po uporabi avtomobila ter spodbujati ljudi, da svoje poti v večji meri opravijo peš ali pa uporabijo javni prevoz.

Razstava BIO 50 bo odprta od 18. septembra do 7. decembra 2014 v Ljubljani in bo prikazala rezultate dela vsake skupine, spremljal pa jo bo tudi katalog. Mednarodna žirija bo podelila nagrado za najboljše sodelovanje, bienale pa bo poleg osrednje razstave prikazal še številne dogodke, ki bodo odpirali možnosti za nadaljevanje oblikovalskega sodelovanja tudi po zaključku dogodka.

Fotografije: www.bio.si

—————————————————————–

 

THE AGENCY OF WALKING ne ponuja nobenih posebnih storitev.

Kljub temu vas vabimo, da si ogledate naše predloge, v skladu z vašo kulturo, željami, potrebami in predstavami.

Naše delo je hoja po mestu kot elementarna oblika izkušnje, kot prizorišče odpora, predaje, prostor za razprave, potrošnjo, zabavo.

Nismo stvar in tudi ne oseba, nismo nič, kar deluje z namenom oblikovanja določene rešitve.

Všeč nam je način, kako se posamezniki nezavedno pomikajo po mestu.

Ne delujemo v imenu drugega podjetja, osebe ali skupine.

Hoja se dogaja s perspektive prve osebe.

Inštitucije in organizacije proizvajajo zakone in pravilnike, s katerimi določajo uradno uporabo objektov in prostora v mestu.

Nimamo cilja, ampak dajemo namige.

Iščemo pravila in jih naredimo oprijemljiva. Pravila namestimo pod pragom vidnosti.

Naša publika temeljito in stalno razbija naša pravila.

Naša publika so igralci mesta, ki ustvarjajo lastne interpretacije resničnosti.

S pomočjo naših navodil/namigov se premikajo po mestih na načine, ki nikoli niso popolnoma določeni z našimi načrti.

Naši programi nimajo ne avtorja in ne gledalcev.

Povezujemo ljudi, mesta in objekte in jih nato ločimo.

Kar ponujamo, so večinoma koraki.

Ki se jih ne da lokalizirati.

Ki se jih ne da vstaviti v posodo.

THE AGENCY OF WALKING je prav ta posoda.

 

komentarji (1)

  1. BIO 50 « Inštitut za politike prostora, 25/08/2015 14:06

    […] Razstava BIO 50 bo odprta od 18. septembra do 7. decembra 2014 v Ljubljani in bo prikazala rezultate dela vsake skupine, spremljal pa jo bo tudi katalog. Mednarodna žirija bo podelila nagrado za najboljše sodelovanje, bienale pa bo poleg osrednje razstave prikazal še številne dogodke, ki bodo odpirali možnosti za nadaljevanje oblikovalskega sodelovanja tudi po zaključku dogodka. Več … […]

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Program za konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti 8/11/2018 objavljen!

Vabimo vas na mednarodno konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti, ki se bo odvijala 8. novembra 2018 od 9.00 do 15.30 v Poligonu v Ljubljani. Zdaj se lahko prijavite!

Številni kraji se srečujejo s propadanjem lokalnih ponudnikov storitev in pridelovalcev hrane, čemur sledi naraščanje brezposelnosti ter številne druge družbene in okoljske posledice. Globalizacija ni nujno koristna za lokalno ekonomijo, zato vse večkrat slišimo o krajih, ki gradijo razvoj na lokalnih priložnostih. Javno naročanje pri lokalnih ponudnikih ter razvoj lokalnih storitev, delovnih mest in lokalnih valut so pristopi, ki lahko močno doprinesejo k ustvarjanju vrednosti v nekem okolju. Ključno je, da denar ostane čim bližje domu.

Osrednja vsebinska prispevka bosta pripravila Neil McInroy iz organizacije CLES (Združeno kraljestvo), ki bo predstavil njihove izkušnje s spodbujanjem lokalne vrednosti v Prestonu in drugih britanskih mestih ter njihovo delo po vsej Evropi v okviru URBACT omrežja Procure, in Annet van Otterloo iz Afrikaanderwijk Cooperatie (Rotterdam, Nizozemska), ki bo govorila o družbenem vidiku odpornosti južnega Rotterdama z investiranjem v aktivne prebivalce in lokalno podjetništvo v četrti Afrikaanderwijk.

Poleg zanimivih primerov iz vse Evrope bomo spoznali tudi dobre prakse iz Slovenije in razpravljali o tem, kako lahko občine spodbujajo ustvarjanje vrednosti v lokalnem okolju z viri, ki jih že imajo na voljo.

Pridružite se predstavnikom nacionalnih institucij, regionalnih in lokalnih uprav, strokovnjakom, nevladnim organizacijam, praktikom in raziskovalcem iz akademskih in raziskovalnih institucij.

Udeležba je brezplačna, vendar je število mest omejeno, zato se čim prej prijavite.

PROGRAM

PRIJAVA

Več o konferenci: http://ipop.si/bogastvo-lokalnih-skupnosti/

Konferenco organizirajo Ministrstvo za okolje in prostor, IPoP – Inštitut za politike prostora in Skupnost občin Slovenije.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt