Mednarodni festival tržnic ‘Love Your Local Market’

29. 04. 2014

Alison Partridge, Urbactova strokovnjakinja; prevod in priredba Petra Očkerl

Ali kdaj nakupujete na tržnici? Jo boste obiskali med prihajočimi prazniki? Ste se kdaj ustavili in pomislili, kakšna je vloga tržnice v mestnem življenju? Kako prispeva k skupnosti in gospodarstvu? Ali je pri tem uspešna?

Podatki iz leta 2008 kažejo, da več kot 25.000 tržnic v Evropi (sem spadajo tako tržnice na prostem in na ulicah kot pokrite tržnice) z več kot 450.000 trgovci in milijonom ljudi, ki se preživljajo z delom na tržnicah, ustvari 40 milijard evrov prometa. Tržnice imajo vrsto pozitivnih učinkov: poganjajo gospodarstvo, pospešujejo razvoj novih srednje velikih podjetij in podjetništvo, pomembno prispevajo k urbani regeneraciji, promovirajo kulturo in privabljajo turizem. Tržnice prispevajo tudi k družbeni koheziji, saj igrajo ključno vlogo pri integraciji starejših, imigrantov in drugih ljudi, ki jim grozi družbena izključenost.

Partnerji projekta Urbact Markets in dveh drugih projektov, financiranih iz sredstev EU so za organizacijo mednarodnega festivala tržnic združili moči s Svetovno zvezo grosističnih tržnic (World Union of Wholesale Markets, WUWM) in britanskim združenjem upravljalcev tržnic (National Association of British Market Authorities, NABMA).

love-your-local-market-1024x511

S festivalom, ki temelji na uspešni britanski inciativi ‘Love your local market‘ (slov. Imej rad svojo lokalno tržnico), želijo proslaviti pomen tržnic za skupnosti in mesta v vseh pogledih: ekonomskem, družbenem, trajnostnem in urbanem. Festival bo promoviral splošni profil in vlogo maloprodajnih in masovnih tržnic, ozaveščal o tržnicah med prebivalci in njihovimi skupnostmi ter vzpostavil platformo za nove aktivnosti in lokalne inciative. Prireditve so organizirane tudi tako, da postavljajo tržnice na politično agendo mest, saj si organizatorji želijo, da bi bile bolje integrirane v strategije urbanega planiranja in investicijske proračune. Poleg tega si partnerji želijo, da bi kulturni, družbeni, ekonomski in okoljski pomen tržnic prepoznala tudi Evropska unija.

Tako se bodo mednarodni partnerji 30. aprila zbrali v spodnjem domu londonskega parlamenta in podpisali dogovor, s katerim se bodo zavezali k organizaciji iniciative ‘Love Your Local Market’. V številnih državah naj bi se začelo letos, še več pa obljubljajo naslednje leto. V maju se bo odvijala vrsta prireditev – kuharski tečaji z lokalnimi pridelki, dnevi in noči odprtih vrat, vodenja po tržnicah, koncerti in celo dogodka »kino na tržnici« v Italiji.

Uvedba mednarodnega dneva tržnic oz. letnega festivala je bil eden od osrednjih ciljev projekta Urbact Markets in predstavnik vodilnega partnerja Núria Costa je na nedavnem srečanju v poljskem Wroclawu spodbudil partnerje, naj ga vzamejo za svojega. »To je fantastična priložnost za partnerje projekta Urbact Markets, da na evropski ravni s skupnimi močmi dosežejo nekaj res posebnega. Želimo si veliko različnih dogodkov in aktivnosti na naših tržnicah pod okriljem enotne kampanje, ki bo dala praznovanju pristni evropski pridih.«

URBACT-Market-Partners-quizzing-market-officials-in-Wroclaw-Poland

Če želite izvedeti več o tem, kaj se bo dogajalo na tujih tržnicah (slovenska mesta in tržnice se pobudi ‘Love Your Local Market’ žal še niso pridružili), obiščite www.loveyourlocalmarket.org.uk, www.wuwm.org ali Urbact Markets. In naslednjič, ko boste obiskali katero od tržnic, si vzemite trenutek in razmislite, kaj in kako prispeva k mestnemu življanju in se vprašajte, ali imate radi svojo lokalno tržnico.

urbact.eu urbact.si

komentarji (1)

  1. Urbani prehranski sistemi « Inštitut za politike prostora, 26/02/2015 10:49

    […] celo za Urbactovo prestolnico hrane. Lani so partnerji projekta URBACT Markets prvič pripravili mednarodni festival tržnic Love your local market, s katerim so želeli proslaviti vse lokalne tržnice, ki so lahko gonilo trajnostnega urbanega […]

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Program za konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti 8/11/2018 objavljen!

Vabimo vas na mednarodno konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti, ki se bo odvijala 8. novembra 2018 od 9.00 do 15.30 v Poligonu v Ljubljani. Zdaj se lahko prijavite!

Številni kraji se srečujejo s propadanjem lokalnih ponudnikov storitev in pridelovalcev hrane, čemur sledi naraščanje brezposelnosti ter številne druge družbene in okoljske posledice. Globalizacija ni nujno koristna za lokalno ekonomijo, zato vse večkrat slišimo o krajih, ki gradijo razvoj na lokalnih priložnostih. Javno naročanje pri lokalnih ponudnikih ter razvoj lokalnih storitev, delovnih mest in lokalnih valut so pristopi, ki lahko močno doprinesejo k ustvarjanju vrednosti v nekem okolju. Ključno je, da denar ostane čim bližje domu.

Osrednja vsebinska prispevka bosta pripravila Neil McInroy iz organizacije CLES (Združeno kraljestvo), ki bo predstavil njihove izkušnje s spodbujanjem lokalne vrednosti v Prestonu in drugih britanskih mestih ter njihovo delo po vsej Evropi v okviru URBACT omrežja Procure, in Annet van Otterloo iz Afrikaanderwijk Cooperatie (Rotterdam, Nizozemska), ki bo govorila o družbenem vidiku odpornosti južnega Rotterdama z investiranjem v aktivne prebivalce in lokalno podjetništvo v četrti Afrikaanderwijk.

Poleg zanimivih primerov iz vse Evrope bomo spoznali tudi dobre prakse iz Slovenije in razpravljali o tem, kako lahko občine spodbujajo ustvarjanje vrednosti v lokalnem okolju z viri, ki jih že imajo na voljo.

Pridružite se predstavnikom nacionalnih institucij, regionalnih in lokalnih uprav, strokovnjakom, nevladnim organizacijam, praktikom in raziskovalcem iz akademskih in raziskovalnih institucij.

Udeležba je brezplačna, vendar je število mest omejeno, zato se čim prej prijavite.

PROGRAM

PRIJAVA

Več o konferenci: http://ipop.si/bogastvo-lokalnih-skupnosti/

Konferenco organizirajo Ministrstvo za okolje in prostor, IPoP – Inštitut za politike prostora in Skupnost občin Slovenije.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt