Stroka nasprotuje legalizaciji pred izvedbo potrebnih sistemskih sprememb

11. 04. 2014

Skupina Odgovorno do prostora! je danes posredovala ministru pristojnemu za prostor, predsednici vlade in medijem ter zainteresirani javnosti odziv na predlog zakona o ravnanju z nelegalnimi gradnjami.

Stroka opozarja, da je napoved skorajšnjega sprejetja zakona slaba ideja, ki  ima lahko dolgoročno gledano negativne posledice. Nelegalno gradnjo stroka razlaga kot značilno posledico slabosti v sistemu urejanja prostora, zato se ne strinja s tem, da vlada daje legalizaciji prednost pred nujnimi celovitimi spremembami sistema urejanja prostora. Kot opozarja stroka se je vlada lani z Izhodišči normativnih sprememb na področju urejanja prostora (november, 2013) zavezala, da bo poskrbela za potrebne sistemske spremembe in pozimi je steklo intenzivno sodelovanje pri pripravi novih rešitev.

Namera vlade, izražena v osnutku zakona o ravnanju z nelegalnimi gradnjami, je zato stroko negativno presenetila. Prevladovalo je namreč prepričanje, da v državi obstaja, prav skozi perspektivo razgaljenih razsežnosti nelegalne gradnje, široko splošno soglasje o problemih v urejanju prostora in o potrebnih ukrepih za njihovo razrešitev.

V svojem odzivu zato OdP! ponovno izpostavlja pomen prioritet v urejanju prostora ter pogoje, ki morajo biti izpolnjeni  za učinkovito izvedbo legalizacije.

Odziv OdP na predlog zakona o ravnanju z nelegalnimi gradnjami

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Zbori za prostor: Zakaj javni promet ne bi bil brezplačen?

Ponedeljek, 21. maja 2018 ob 18h v Pritličju, Mestni trg 2, Ljubljana

Javni potniški promet prinaša nižje skupne družbene stroške prometa kot osebni promet, zato si mnogo mest želi spodbuditi njegovo uporabo. Kako cena vozovnic vpliva na uporabo javnega potniškega prometa? Bi brezplačni javni promet ključno vplival na večje število potnikov? Lahko po drugi strani nižja cena zniža kakovost javnega prevoza in s tem negativno vpliva na njegovo privlačnost? Kakšne so na tem področju konkretne izkušnje slovenskih občin? In kaj za vse našteto pomenijo nove oblike skupnih in deljenih prevozov?

Prostor kot omejena dobrina je od nekdaj naravno mesto konfliktov. Po obdobju poudarjanja zasebnih in posamičnih interesov se kot družba počasi obračamo k večji občutljivosti do varovanja javnega dobra tudi v prostoru. Da bi bili pri tem uspešni, moramo najprej vedeti, kaj je javni interes, zakaj potrebuje aktivno podporo, in na kakšen način se ga lahko uveljavi.

V okviru Mreže za prostor organizirata društvo Maja Farol in IPoP – Inštitut za politike prostora serijo javnih dogodkov, s katerimi želita ob konkretnih aktualnih temah opredeliti javni interes v urejanju prostora. Organizatorji želijo predvsem omogočiti predstavitev različnih vidikov javnega interesa med enakovrednimi sogovorniki v odprti moderirani razpravi.

Sedmi zbor bo potekal v ponedeljek, 21. maja 2018 od 18h do 20h v Pritličju na Mestnem trgu 2 v Ljubljani. Uvodno predstavitev teme bo pripravil in predstavil novinar Borut Tavčar.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt