Razstava rezultatov fotografskega natečaja Krajina

19. 11. 2013

Društvo krajinskih arhitektov Slovenije vabi v četrtek 21. novembra ob 19.30 na svečano otvoritev razstave fotografij prispelih na natečaj Krajina. Razstava bo v avli nove stavbe dekanata Biotehniške fakultete na Jamnikarjevi 101 v Ljubljani.

»Dela, prispela na natečaj Društva krajinskih arhitektov Slovenije ponazarjajo široko pestrost kulturnih krajin, obenem pa potrjujejo, da krajino v vseh razsežnostih raziskujejo številni pozorni opazovalci, ki pri tem ustvarjajo edinstvene fotografske zapise.«, pravi Luka Vidic, član natečajne žirije, v zloženki, ki spremlja razstavo.

Natečaj Krajina je društvo organiziralo v čast 20-letnici svojega delovanja lansko leto. Vsi zainteresirani fotografi so lahko prispevali dela v dve kategoriji: Kulturna krajina – barvna fotografija in Strukture v krajini – črno-bela fotografija. Na razstavi bodo predstavljene najboljše od prispelih fotografij in razglašeni zmagovalci. »Opazovanje in dojemanje krajine«, ugotavlja predsednica društva Suzana Simič, »je odvisno od številnih dejavnikov, ki vsak po svoje prispevajo k temu, da se lahko en in isti krajinski prizor, skozi različne objektive in vsakič znova razkriva kot poseben, izjemen, enkraten in neponovljiv.«

Osoje, foto: Pavel Rakovec

Pavel Rakovec: Osoje
prva nagrada v kategoriji Kulturne krajine

Sporočilo natečajne razstave je, da se krajina spreminja dobesedno pred našimi očmi in v različne smeri. Fotografija pomaga videti stanje krajine v dobrem in slabem. Kot pravi Luka Vidic fotografija s svojo sporočilnostjo predrami opazovalca. Omogoča pogled na skrite kotičke, ki jih zaradi njihove odročnosti morda nikoli ne bi videli, ali pa opozori zgolj na to, kako je v določeni svetlobi zanimiva domača dolina in odstira seveda tudi pogled na neželene spremembe v krajini.

Razpotje, foto: Andreja Ravnak

Andreja Ravnak: Razpotje
prva nagrada v kategoriji Strukture v krajini

Fotografija je v krajinski arhitekturi delovno orodje in medij izražanja. S pomočjo fotografije krajinski arhitekt opazuje krajino, dokumentira stanje in razbira krajinske značilnosti, ki izvirajo iz naravnih danosti in človekovega delovanja. Krajina pa je, po drugi strani, krajinskemu arhitektu predmet dela in navdiha. Navdih je gotovo tudi tisti, ki druži fotografe krajinske arhitekte z drugimi opazovalci in fotografi krajine, ki so se odzvali na natečaj Društva krajinskih arhitektov Slovenije.

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Zbori za prostor: Zakaj javni promet ne bi bil brezplačen?

Ponedeljek, 21. maja 2018 ob 18h v Pritličju, Mestni trg 2, Ljubljana

Javni potniški promet prinaša nižje skupne družbene stroške prometa kot osebni promet, zato si mnogo mest želi spodbuditi njegovo uporabo. Kako cena vozovnic vpliva na uporabo javnega potniškega prometa? Bi brezplačni javni promet ključno vplival na večje število potnikov? Lahko po drugi strani nižja cena zniža kakovost javnega prevoza in s tem negativno vpliva na njegovo privlačnost? Kakšne so na tem področju konkretne izkušnje slovenskih občin? In kaj za vse našteto pomenijo nove oblike skupnih in deljenih prevozov?

Prostor kot omejena dobrina je od nekdaj naravno mesto konfliktov. Po obdobju poudarjanja zasebnih in posamičnih interesov se kot družba počasi obračamo k večji občutljivosti do varovanja javnega dobra tudi v prostoru. Da bi bili pri tem uspešni, moramo najprej vedeti, kaj je javni interes, zakaj potrebuje aktivno podporo, in na kakšen način se ga lahko uveljavi.

V okviru Mreže za prostor organizirata društvo Maja Farol in IPoP – Inštitut za politike prostora serijo javnih dogodkov, s katerimi želita ob konkretnih aktualnih temah opredeliti javni interes v urejanju prostora. Organizatorji želijo predvsem omogočiti predstavitev različnih vidikov javnega interesa med enakovrednimi sogovorniki v odprti moderirani razpravi.

Sedmi zbor bo potekal v ponedeljek, 21. maja 2018 od 18h do 20h v Pritličju na Mestnem trgu 2 v Ljubljani. Uvodno predstavitev teme bo pripravil in predstavil novinar Borut Tavčar.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt