Razstava rezultatov fotografskega natečaja Krajina

19. 11. 2013

Društvo krajinskih arhitektov Slovenije vabi v četrtek 21. novembra ob 19.30 na svečano otvoritev razstave fotografij prispelih na natečaj Krajina. Razstava bo v avli nove stavbe dekanata Biotehniške fakultete na Jamnikarjevi 101 v Ljubljani.

»Dela, prispela na natečaj Društva krajinskih arhitektov Slovenije ponazarjajo široko pestrost kulturnih krajin, obenem pa potrjujejo, da krajino v vseh razsežnostih raziskujejo številni pozorni opazovalci, ki pri tem ustvarjajo edinstvene fotografske zapise.«, pravi Luka Vidic, član natečajne žirije, v zloženki, ki spremlja razstavo.

Natečaj Krajina je društvo organiziralo v čast 20-letnici svojega delovanja lansko leto. Vsi zainteresirani fotografi so lahko prispevali dela v dve kategoriji: Kulturna krajina – barvna fotografija in Strukture v krajini – črno-bela fotografija. Na razstavi bodo predstavljene najboljše od prispelih fotografij in razglašeni zmagovalci. »Opazovanje in dojemanje krajine«, ugotavlja predsednica društva Suzana Simič, »je odvisno od številnih dejavnikov, ki vsak po svoje prispevajo k temu, da se lahko en in isti krajinski prizor, skozi različne objektive in vsakič znova razkriva kot poseben, izjemen, enkraten in neponovljiv.«

Osoje, foto: Pavel Rakovec

Pavel Rakovec: Osoje
prva nagrada v kategoriji Kulturne krajine

Sporočilo natečajne razstave je, da se krajina spreminja dobesedno pred našimi očmi in v različne smeri. Fotografija pomaga videti stanje krajine v dobrem in slabem. Kot pravi Luka Vidic fotografija s svojo sporočilnostjo predrami opazovalca. Omogoča pogled na skrite kotičke, ki jih zaradi njihove odročnosti morda nikoli ne bi videli, ali pa opozori zgolj na to, kako je v določeni svetlobi zanimiva domača dolina in odstira seveda tudi pogled na neželene spremembe v krajini.

Razpotje, foto: Andreja Ravnak

Andreja Ravnak: Razpotje
prva nagrada v kategoriji Strukture v krajini

Fotografija je v krajinski arhitekturi delovno orodje in medij izražanja. S pomočjo fotografije krajinski arhitekt opazuje krajino, dokumentira stanje in razbira krajinske značilnosti, ki izvirajo iz naravnih danosti in človekovega delovanja. Krajina pa je, po drugi strani, krajinskemu arhitektu predmet dela in navdiha. Navdih je gotovo tudi tisti, ki druži fotografe krajinske arhitekte z drugimi opazovalci in fotografi krajine, ki so se odzvali na natečaj Društva krajinskih arhitektov Slovenije.

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Program za konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti 8/11/2018 objavljen!

Vabimo vas na mednarodno konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti, ki se bo odvijala 8. novembra 2018 od 9.00 do 15.30 v Poligonu v Ljubljani. Zdaj se lahko prijavite!

Številni kraji se srečujejo s propadanjem lokalnih ponudnikov storitev in pridelovalcev hrane, čemur sledi naraščanje brezposelnosti ter številne druge družbene in okoljske posledice. Globalizacija ni nujno koristna za lokalno ekonomijo, zato vse večkrat slišimo o krajih, ki gradijo razvoj na lokalnih priložnostih. Javno naročanje pri lokalnih ponudnikih ter razvoj lokalnih storitev, delovnih mest in lokalnih valut so pristopi, ki lahko močno doprinesejo k ustvarjanju vrednosti v nekem okolju. Ključno je, da denar ostane čim bližje domu.

Osrednja vsebinska prispevka bosta pripravila Neil McInroy iz organizacije CLES (Združeno kraljestvo), ki bo predstavil njihove izkušnje s spodbujanjem lokalne vrednosti v Prestonu in drugih britanskih mestih ter njihovo delo po vsej Evropi v okviru URBACT omrežja Procure, in Annet van Otterloo iz Afrikaanderwijk Cooperatie (Rotterdam, Nizozemska), ki bo govorila o družbenem vidiku odpornosti južnega Rotterdama z investiranjem v aktivne prebivalce in lokalno podjetništvo v četrti Afrikaanderwijk.

Poleg zanimivih primerov iz vse Evrope bomo spoznali tudi dobre prakse iz Slovenije in razpravljali o tem, kako lahko občine spodbujajo ustvarjanje vrednosti v lokalnem okolju z viri, ki jih že imajo na voljo.

Pridružite se predstavnikom nacionalnih institucij, regionalnih in lokalnih uprav, strokovnjakom, nevladnim organizacijam, praktikom in raziskovalcem iz akademskih in raziskovalnih institucij.

Udeležba je brezplačna, vendar je število mest omejeno, zato se čim prej prijavite.

PROGRAM

PRIJAVA

Več o konferenci: http://ipop.si/bogastvo-lokalnih-skupnosti/

Konferenco organizirajo Ministrstvo za okolje in prostor, IPoP – Inštitut za politike prostora in Skupnost občin Slovenije.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt