Participativna prenova Mladinskega centra Mengeš

19. 11. 2013

Petra Očkerl

Arhitektura kot stroka ima izjemno moč nad okoljem, v katerem živimo, saj (pre)oblikuje in organizira stvarni prostor. V sodelovanju z lastniki in upravljalci prostora odloča o videzu, organizaciji, strukturi, delovanju prostora, s tem usmerja naše gibanje po prostoru, našo uporabo tega in v določeni meri tudi naše počutje in vedenje. Politika si prizadeva z različnimi predpisi in regulativami zamejiti interese posameznikov in zagovarjati interese javnosti. Slednjemu je zaprisežen tudi nevladni sektor. Toda kdo lahko zares odloča kakšni naj bodo prostori, ki so v javni ali skupni lasti, ali pa so javni po svoji funkciji? Katera avtoriteta ve, kaj javnost res želi?

Da bi zadostili interesu javnosti in naredili prostore prijazne uporabnikom, v zadnjih letih upravljalci prostorov in vodje projektov, ki posegajo v prostor, vse bolj uporabljajo participativni pristop.

Na ta način poteka tudi projekt obnove Mladinskega centra Mengeš – AIA. Pod vodstvom Sare Badovinac, ki je kot zmagovalka na nagradnem natečaju prevzela vodenje obnove, od septembra do decembra v Mengšu poteka participativni projekt obnove mladinskega centra.

DSC_0314 (Large)

Zmagovalni predlog je participacijo uporabnikov prostora predvideval že od vsega začetka, saj jo je avtorica postavila v samo središče prostorske prenove. Veliko pomembnejši od samega rezultata se zdi delovni in učni proces, ki vključuje mlade uporabnike centra. Mladi se imajo tako možnost spoznavati in povezovati v drugačni vlogi, saj sami aktivno sodelujejo in sooblikujejo prostor tako s svojim delom, kot s svojimi idejami. Ob tem usvajajo praktične veščine ter spoznavajo svoje talente in sposobnosti. Istočasno preko sprejemanja odločitev o prostorskih rešitvah razvijajo tudi smisel za prostor in spoznavajo pozitivno prakso poseganja v prostor.

Prenova pa ne naslavlja le družbenega temveč tudi okoljski vidik trajnostnega razvoja, saj temelji na ponovni uporabi po principu rethink – reuse – recycle. Mladi se preko akcij zbiranja materialov in opreme ter izposojanja orodja povezujejo tudi z drugimi prebivalci, ki so se izkazali kot dobrohotni podporniki in donatorji.

Obnovo centra Mengeš lahko označimo kot izjemno uspešen participativni projekt, ki z vključevanjem mladih v proces obnove zagotavlja kakovost prostora, občutek pripadnosti in lastništva prostora med mladimi, razvija zavest o pomenu vključujočega urejanja prostora ter tako pomembno prispeva k tvorjenju zavzete, aktivne lokalne skupnosti.

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Zbori za prostor: Zakaj javni promet ne bi bil brezplačen?

Ponedeljek, 21. maja 2018 ob 18h v Pritličju, Mestni trg 2, Ljubljana

Javni potniški promet prinaša nižje skupne družbene stroške prometa kot osebni promet, zato si mnogo mest želi spodbuditi njegovo uporabo. Kako cena vozovnic vpliva na uporabo javnega potniškega prometa? Bi brezplačni javni promet ključno vplival na večje število potnikov? Lahko po drugi strani nižja cena zniža kakovost javnega prevoza in s tem negativno vpliva na njegovo privlačnost? Kakšne so na tem področju konkretne izkušnje slovenskih občin? In kaj za vse našteto pomenijo nove oblike skupnih in deljenih prevozov?

Prostor kot omejena dobrina je od nekdaj naravno mesto konfliktov. Po obdobju poudarjanja zasebnih in posamičnih interesov se kot družba počasi obračamo k večji občutljivosti do varovanja javnega dobra tudi v prostoru. Da bi bili pri tem uspešni, moramo najprej vedeti, kaj je javni interes, zakaj potrebuje aktivno podporo, in na kakšen način se ga lahko uveljavi.

V okviru Mreže za prostor organizirata društvo Maja Farol in IPoP – Inštitut za politike prostora serijo javnih dogodkov, s katerimi želita ob konkretnih aktualnih temah opredeliti javni interes v urejanju prostora. Organizatorji želijo predvsem omogočiti predstavitev različnih vidikov javnega interesa med enakovrednimi sogovorniki v odprti moderirani razpravi.

Sedmi zbor bo potekal v ponedeljek, 21. maja 2018 od 18h do 20h v Pritličju na Mestnem trgu 2 v Ljubljani. Uvodno predstavitev teme bo pripravil in predstavil novinar Borut Tavčar.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt