Participativna prenova Mladinskega centra Mengeš

19. 11. 2013

Petra Očkerl

Arhitektura kot stroka ima izjemno moč nad okoljem, v katerem živimo, saj (pre)oblikuje in organizira stvarni prostor. V sodelovanju z lastniki in upravljalci prostora odloča o videzu, organizaciji, strukturi, delovanju prostora, s tem usmerja naše gibanje po prostoru, našo uporabo tega in v določeni meri tudi naše počutje in vedenje. Politika si prizadeva z različnimi predpisi in regulativami zamejiti interese posameznikov in zagovarjati interese javnosti. Slednjemu je zaprisežen tudi nevladni sektor. Toda kdo lahko zares odloča kakšni naj bodo prostori, ki so v javni ali skupni lasti, ali pa so javni po svoji funkciji? Katera avtoriteta ve, kaj javnost res želi?

Da bi zadostili interesu javnosti in naredili prostore prijazne uporabnikom, v zadnjih letih upravljalci prostorov in vodje projektov, ki posegajo v prostor, vse bolj uporabljajo participativni pristop.

Na ta način poteka tudi projekt obnove Mladinskega centra Mengeš – AIA. Pod vodstvom Sare Badovinac, ki je kot zmagovalka na nagradnem natečaju prevzela vodenje obnove, od septembra do decembra v Mengšu poteka participativni projekt obnove mladinskega centra.

DSC_0314 (Large)

Zmagovalni predlog je participacijo uporabnikov prostora predvideval že od vsega začetka, saj jo je avtorica postavila v samo središče prostorske prenove. Veliko pomembnejši od samega rezultata se zdi delovni in učni proces, ki vključuje mlade uporabnike centra. Mladi se imajo tako možnost spoznavati in povezovati v drugačni vlogi, saj sami aktivno sodelujejo in sooblikujejo prostor tako s svojim delom, kot s svojimi idejami. Ob tem usvajajo praktične veščine ter spoznavajo svoje talente in sposobnosti. Istočasno preko sprejemanja odločitev o prostorskih rešitvah razvijajo tudi smisel za prostor in spoznavajo pozitivno prakso poseganja v prostor.

Prenova pa ne naslavlja le družbenega temveč tudi okoljski vidik trajnostnega razvoja, saj temelji na ponovni uporabi po principu rethink – reuse – recycle. Mladi se preko akcij zbiranja materialov in opreme ter izposojanja orodja povezujejo tudi z drugimi prebivalci, ki so se izkazali kot dobrohotni podporniki in donatorji.

Obnovo centra Mengeš lahko označimo kot izjemno uspešen participativni projekt, ki z vključevanjem mladih v proces obnove zagotavlja kakovost prostora, občutek pripadnosti in lastništva prostora med mladimi, razvija zavest o pomenu vključujočega urejanja prostora ter tako pomembno prispeva k tvorjenju zavzete, aktivne lokalne skupnosti.

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Program za konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti 8/11/2018 objavljen!

Vabimo vas na mednarodno konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti, ki se bo odvijala 8. novembra 2018 od 9.00 do 15.30 v Poligonu v Ljubljani. Zdaj se lahko prijavite!

Številni kraji se srečujejo s propadanjem lokalnih ponudnikov storitev in pridelovalcev hrane, čemur sledi naraščanje brezposelnosti ter številne druge družbene in okoljske posledice. Globalizacija ni nujno koristna za lokalno ekonomijo, zato vse večkrat slišimo o krajih, ki gradijo razvoj na lokalnih priložnostih. Javno naročanje pri lokalnih ponudnikih ter razvoj lokalnih storitev, delovnih mest in lokalnih valut so pristopi, ki lahko močno doprinesejo k ustvarjanju vrednosti v nekem okolju. Ključno je, da denar ostane čim bližje domu.

Osrednja vsebinska prispevka bosta pripravila Neil McInroy iz organizacije CLES (Združeno kraljestvo), ki bo predstavil njihove izkušnje s spodbujanjem lokalne vrednosti v Prestonu in drugih britanskih mestih ter njihovo delo po vsej Evropi v okviru URBACT omrežja Procure, in Annet van Otterloo iz Afrikaanderwijk Cooperatie (Rotterdam, Nizozemska), ki bo govorila o družbenem vidiku odpornosti južnega Rotterdama z investiranjem v aktivne prebivalce in lokalno podjetništvo v četrti Afrikaanderwijk.

Poleg zanimivih primerov iz vse Evrope bomo spoznali tudi dobre prakse iz Slovenije in razpravljali o tem, kako lahko občine spodbujajo ustvarjanje vrednosti v lokalnem okolju z viri, ki jih že imajo na voljo.

Pridružite se predstavnikom nacionalnih institucij, regionalnih in lokalnih uprav, strokovnjakom, nevladnim organizacijam, praktikom in raziskovalcem iz akademskih in raziskovalnih institucij.

Udeležba je brezplačna, vendar je število mest omejeno, zato se čim prej prijavite.

PROGRAM

PRIJAVA

Več o konferenci: http://ipop.si/bogastvo-lokalnih-skupnosti/

Konferenco organizirajo Ministrstvo za okolje in prostor, IPoP – Inštitut za politike prostora in Skupnost občin Slovenije.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt