Sporno načrtovanje novega objekta športne dvorane na Bonifiki

09. 12. 2011

Maša Ogrin, Trajekt, povzeto po spletni strani trajekt.org

Pri naročilu natečaja za projekt izgradnje športne dvorane na Bonifiki prihaja do hudih zapletov.  Župan Koprske občine g. Boris Popovič, se je sredi postopka odločil, da je v postopku natečaja kršena anonimnost, v medije pa poslal slike novega projekta, ki naj bi ga občina naročila pri španskem arhitekturnem biroju.

Do zapleta z ZAPS naj bi prišlo zaradi govoric o domnevnem kršenju pravila anonimnosti s strani ocenjevalne komisije, ki naj bi dosegle župana Koprske občine. Govorice so sprožile bojkot nadaljevanja natečajnega postopka s strani naročnika. Kljub temu, da je ZAPS poslala obrazložitve in zagotovila, da načelo anonimnosti ni bilo kršeno, koprski župan vztraja pri svojih stališčih in  za nameček dodaja še, da državni birokratski aparat “blokira ustvarjalnost nekaterih razvojno naravnanih občin in s tem odvrača morebitne investitorje, ki bi se takoj lotili številnih naložb in posledično dvignili gospodarsko rast regije.”

Ne glede na primernost in časovno ustreznost postopka izvajanja, so javni natečaji v Sloveniji še vedno edina dopustna oblika izbiranja projektov v javnem interesu, saj skušajo uravnotežiti interes države (javnosti) z interesom kapitala (investitorjev), zato se jih mora spoštovati. “Javni arhitekturni natečaj je v razvitem svetu priznan kot najbolj demokratičen postopek za izbiro arhitekturnih rešitev in je v Evropi in Sloveniji ena od oblik izvedbe javnega naročila. ” trdi Darja Matjašec, komisarka za natečaje pri ZAPS. Njenemu mnenju se pridružuje tudi arhitekturna stroka, saj želi delovati po ustaljenih pravilih. V kolikor je bila pogodba o naročilu natečaja prekinjena neutemeljeno, bi morala občina Koper in župan odgovarjati za nastalo škodo in povrniti stroške javnega naročila, ter odškodnino sodelujočim na natečaju.

ZAPS je občino že nekajkrat pozvala k razreševanju nastale situacije, a občina pogovor in sodelovanje odklanja, z nepopolno ocenjevalno komisijo pa je natečaj nemogoče zaključiti. O ravnanju župana, ki si jemlje pravico, da samovoljno odloča o skupnih ciljih ter po njegovem mnenju obvladuje prostor bolje od za to pristojnih in se pri tem ne zaveda pogodbene odgovornosti, se bo po vsej verjetnosti presojalo na sodišču.

Članek na Trajektu

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Zbori za prostor: Zakaj javni promet ne bi bil brezplačen?

Ponedeljek, 21. maja 2018 ob 18h v Pritličju, Mestni trg 2, Ljubljana

Javni potniški promet prinaša nižje skupne družbene stroške prometa kot osebni promet, zato si mnogo mest želi spodbuditi njegovo uporabo. Kako cena vozovnic vpliva na uporabo javnega potniškega prometa? Bi brezplačni javni promet ključno vplival na večje število potnikov? Lahko po drugi strani nižja cena zniža kakovost javnega prevoza in s tem negativno vpliva na njegovo privlačnost? Kakšne so na tem področju konkretne izkušnje slovenskih občin? In kaj za vse našteto pomenijo nove oblike skupnih in deljenih prevozov?

Prostor kot omejena dobrina je od nekdaj naravno mesto konfliktov. Po obdobju poudarjanja zasebnih in posamičnih interesov se kot družba počasi obračamo k večji občutljivosti do varovanja javnega dobra tudi v prostoru. Da bi bili pri tem uspešni, moramo najprej vedeti, kaj je javni interes, zakaj potrebuje aktivno podporo, in na kakšen način se ga lahko uveljavi.

V okviru Mreže za prostor organizirata društvo Maja Farol in IPoP – Inštitut za politike prostora serijo javnih dogodkov, s katerimi želita ob konkretnih aktualnih temah opredeliti javni interes v urejanju prostora. Organizatorji želijo predvsem omogočiti predstavitev različnih vidikov javnega interesa med enakovrednimi sogovorniki v odprti moderirani razpravi.

Sedmi zbor bo potekal v ponedeljek, 21. maja 2018 od 18h do 20h v Pritličju na Mestnem trgu 2 v Ljubljani. Uvodno predstavitev teme bo pripravil in predstavil novinar Borut Tavčar.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt