Teden arhitekture in prostora

21. 09. 2011

S praznovanjem Svetovnega dne habitata, se bo v Sloveniji 3. oktobra začel »Teden arhitekture in prostora«.  V tednu od 3. do 9. oktobra se bo po različnih mestih v državi zvrstilo skoraj 40 dogodkov,  katerih namen je širiti znanje in spodbujati sodelovanje vsistemu urejanja prostora. Posveti konference, razstave, filmi, ogledi hiš, delavnice in vodeni ogledi mest in posameznih objektov bodo namenjeni strokovni, laični, pa tudi otroški javnosti. Častno pokroviteljstvo nad dogodki  v »Tednu arhitekture in prostora« je prevzel predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk.

3. oktobra 2011 se bo Slovenija pridružila svetovni javnosti pri praznovanju Svetovnega dne Habitata.  Letos so se v Združenih narodih prvi oktobrski ponedeljek namenili posvetiti podnebnim spremembam in njihovemu vplivu na mesta in na pogoje bivanja v njih. Čeprav se v Sloveniji napovedi o podnebnih spremembah in migracijah zdijo komu neutemeljene, pa vremenske ujme, visoke poletne temperature, sušna obdobja in močni nalivi, že vplivajo na kakovost bivanja v naših naseljih in opozarjajo prebivalce, politike, urbaniste, arhitekte in gradbenike, da se morajo rešitve prilagoditi novim okoliščinam. Podobno k spremembam pri gradnji, prenovah in urejanju mest nagovarjajo tudi potrebe po zmanjševanju zračnih emisij in energetski varčnosti. Podnebne spremembe brez dvoma že predstavljajo razvojnih izziv tudi v naših krajih.

Svetovni dna Habitata, ki je izvorno povezan z zagotavljanjem pravica do bivališča, je svetovna zveza arhitektov, UIA, obeležila kot svetovni dan arhitekture. Ta naravna povezava dveh praznovanj na svetovni ravni je postala tudi vzgib zato, da se v Sloveniji organizira »Teden arhitekture in prostora« in tako poveže številne dejavnosti,  ki so jih različne organizacije in ustanove sicer prirejale tekom leta. Namen združevanja dogodkov je  povečati njihov privlačnost za obiskovalce, omogočiti več javnih posvetovanj in razprav ter tako povečati učinek dogodkov, ki naj bi povečali splošno količino znanja o urejanju prostora, o kakovosti gradnje in izboljšanje kakovosti bivanja.

Partnerji in organizatorji dogodkov

Ministrstvo za okolje in prostor Slovenije, MOP / Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije, ZAPS / Inštitut za politike prostora, IPoP / Muzej za arhitekturo in oblikovanje, MAO / Društvo arhitektov Ljubljana, DAL / Društvo arhitektov obala, DAO / Društvo arhitektov in urbanistov Celje, DAUC / Iniciativa Posvejt.

Program tedna arhitekture in prostora

www.zaps.si

www.mop.gov.si

Kontakti

ZAPS: ana.strunabregar@zaps.si

IPoP: maja.simoneti@ipop.si

Program

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Zbori za prostor: Zakaj javni promet ne bi bil brezplačen?

Ponedeljek, 21. maja 2018 ob 18h v Pritličju, Mestni trg 2, Ljubljana

Javni potniški promet prinaša nižje skupne družbene stroške prometa kot osebni promet, zato si mnogo mest želi spodbuditi njegovo uporabo. Kako cena vozovnic vpliva na uporabo javnega potniškega prometa? Bi brezplačni javni promet ključno vplival na večje število potnikov? Lahko po drugi strani nižja cena zniža kakovost javnega prevoza in s tem negativno vpliva na njegovo privlačnost? Kakšne so na tem področju konkretne izkušnje slovenskih občin? In kaj za vse našteto pomenijo nove oblike skupnih in deljenih prevozov?

Prostor kot omejena dobrina je od nekdaj naravno mesto konfliktov. Po obdobju poudarjanja zasebnih in posamičnih interesov se kot družba počasi obračamo k večji občutljivosti do varovanja javnega dobra tudi v prostoru. Da bi bili pri tem uspešni, moramo najprej vedeti, kaj je javni interes, zakaj potrebuje aktivno podporo, in na kakšen način se ga lahko uveljavi.

V okviru Mreže za prostor organizirata društvo Maja Farol in IPoP – Inštitut za politike prostora serijo javnih dogodkov, s katerimi želita ob konkretnih aktualnih temah opredeliti javni interes v urejanju prostora. Organizatorji želijo predvsem omogočiti predstavitev različnih vidikov javnega interesa med enakovrednimi sogovorniki v odprti moderirani razpravi.

Sedmi zbor bo potekal v ponedeljek, 21. maja 2018 od 18h do 20h v Pritličju na Mestnem trgu 2 v Ljubljani. Uvodno predstavitev teme bo pripravil in predstavil novinar Borut Tavčar.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt