V letih 2020 in 2021 je globalni festival močno zaznamovala epidemija COVID-19. Na poziv koordinatorske organizacije iz Toronta so bili v 2020 spomladanski sprehodi zgolj virtualni, pospremljeni z nizom globalnih in lokalnih spletnih dogodkov. 1. maja 2020 je potekal globalno usklajen ogled filma Citizen Jane – Battle for the City, festival pa se je nadaljeval 2. maja 2020 s predavanjem Jana Gehla o COVID-19 in javnem prostoru. Pri nas smo deseto izvedbo urbanih sprehodov v Sloveniji obeležili s spletnim dogodkom v četrtek, 7. maja 2020 prek Facebook strani Urbani sprehodi Jane’s Walk, v nekaterih mestih pa so organizatorji pripravili tudi virtualne sprehode. Več o dogodkih ob deseti izvedbi festivala pri nas najdete na tej povezavi.

Sprehodi so v teh dveh letih potekali v 9 mestih: Celju, Dravogradu, Kočevju, Litiji, Mariboru, Novem mestu, Postojni, Slovenj Gradcu, Sežani in Tolminu. Kot organizatorji sprehodov so tokrat sodelovale organizacije: Metro SR, zavod za prostor Savinjske regije, Gimnazija Celje – Center, Mladinski center Dravograd, IPoP – Inštitut za politike prostora, Občina Kočevje, ZKMŠ Litija, Občina Litija, Mestni muzej Litija, LAS Srce Slovenije in Litijski Inkubator za skupnost in trajnost, Projektna skupina Zgodba o klopeh in ljudeh, Društvo krajinskih arhitektov Slovenije, Društvo arhitektov Dolenjske in Bele krajine, PROSTOR, društvo za arhitekturo in prostor, SGLŠ, Hortikultura Sežana, Mladinski center Podlaga, Koroški pokrajinski muzej, Muzej Slovenj Gradec, DOR – Društvo za ohranjanje in razvoj Tolmina.

2020

Pravi sprehodi v fizičnem prostoru so v 2020 sledili v začetku poletja in jeseni. Potekali so v Celju, Kočevju, Mariboru, Postojni, Sežani in v Slovenj Gradcu. Podrobnosti o sprehodih najdete v nadaljevanju.

Celje, Hoja kot raba zelenih površin. Četrtek, 18. junija 2020 ob 16:30, zbirno mesto je bilo pri Splavarju ob Savinji. Sprehod je vodila Andreja Džakušič.

Kočevje, Otroci v mestnem jedru. Sreda, 23. septembra 2020 ob 9:45, zbirno mesto je na mestni ploščadi. Sprehod organizira IPoP – Inštitut za politike prostora v sodelovanju z Občino Kočevje in Osnovno šolo Zbora odposlancev (dogodek ni odprt za javnost).

Maribor, Zgodba o klopeh in ljudeh. Četrtek, 15. oktobra 2020 ob 17:30, zbirno mesto je Židovski trg. Sprehod organizira Projektna skupina “Zgodba o klopeh in ljudeh”, vodila pa ga bo Andreja Golob.

Postojna, Drevesa v mestu. Torek, 22. septembra 2020 ob 8:30, zbirno mesto park SGLŠ. Sprehod organizira društvo Prostor v sodelovanju s SGLŠ in Hortikulturo Sežana, vodila pa ga bo Karmen Tomažič.

Sežana, SEŽAleznica. Četrtek, 17. septembra 2020 ob 17.00, zbirno mesto je na železniški postaji Sežana. Sprehod v sodelovanju z Mladinskim centrom Podlaga organizira Petra Grmek, ki ga bo tudi vodila.

Slovenj Gradec, Sprehod ob mestnem obzidju. Sobota, 4. julij 2020 ob 10:30, zbirno mesto je bilo pred nekdanjo mestno hišo. Sprehod je organiziral Koroški pokrajinski muzej, vodila pa ga je Nataša Škorjanc.

2021

Celje, (O)živimo mesto. Četrtek, 20. maja 2021. Sprehod je organiziral zavod Metro SR v sodelovanju z Gimnazijo Celje – Center, vodila sta ga Mojca Furman Oman in Gorazd Furman Oman.

Dravograd. Torek, 12. oktobra 2021 ob 17:30, zbirno mesto je bilo pred Mladinskim centrom Dravograd. Sprehod je organiziral Mladinski center Dravograd, vodila pa ga je Aleksandra Gantar.

Litija. Sobota, 29. maja 2021 ob 10h, zbirno mesto je bilo pred plečnikovim spomenikom. Sprehod so organizirali ZKMŠ Litija, Občina Litija, Mestni muzej Litija, LAS Srce Slovenije in Litijski Inkubator za skupnost in trajnost, vodili pa so ga Kaja Mlakar Agrež, Žan Lovše, Jan Poglajen, Neža Palčič, Tina Šuštaršič.

Novo mesto, Športno-rekreacijski park v Češči vasi in Temenica. Nedelja, 25. aprila 2021 ob 16. uri. Sprehod sta organizirali Društvo krajinskih arhitektov Slovenije in Društvo arhitektov Dolenjske in Bele krajine, vodila pa bi ga Jelka Hudoklin. Sprehod je bil odpovedan zaradi naknadnega sprejetja odloka Vlade RS, ki je od 23.4.2021 naprej začasno prepovedal zbiranja več kot 10 ljudi.

Slovenj Gradec, Sprehod ob mestnem obzidju.  Sobota, 5. junij 2021 ob 10:30. Sprehod je organiziral Koroški pokrajinski muzej, vodila pa ga je Nataša Škorjanc.

Tolmin, S Petelinca na Log. Četrtek, 17. junij 2021 ob 16:45. Sprehod je organiziralo Društvo za ohranjanje in razvoj Tolmina (DOR), vodil pa ga je Radovan Lipušček.

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri