Odprta ulica je ulica, ki je odprta za pešce in kolesarje ter na nek način zaprta za avtomobile. To pomeni, da je na ulici več prostora za pešce in kolesarje. S tem postane ulica prijetna za hojo, kolesarjenje, program in doživetja. Pomembno je, da ne gre za enkratno odprtje, ampak ukrep, ki se večkrat ponovi na isti ulici.  

Odprta ulica je ukrep odpiranja javnega prostora za ljudi tako, da pešci in kolesarji dobijo prednost, motorni promet pa je omejen. Lahko je omogočen dostop z avtom za lokalno prebivalstvo in lastnike lokalov in trgovin. Na ulici tako postane bolj prijetno, več je prostora, manj je prometnega hrupa in zrak je bolj čist. Na ulici se lahko odvija tudi privlačen dodaten program. Odprta ulica lahko deluje skozi ves dan ali le del dneva. Običajno se odprte ulice odvijajo čez vikend ali praznike, ni pa nujno. Odprta ulica je preizkus kaj se s prostorom zgodi, če se z ulice umakne promet. V času Odprte ulice se merijo učinki, na podlagi katerih se lahko pripravijo strokovne podlage za stalne spremembe prometnih režimov.

Priročnik Odprta ulica – Kako odpreti ulico za ljudi

Vsi prispevki z oznako Odprta ulica

Rudarska cesta v Velenju pred začasno ureditvijo in po začasni ureditvi. (Foto: Žiga Sivka, MC Velenje)

Do sedaj smo izvedli Odprto ulico v Škofji Loki na Šolski ulici (poročilo tukaj), v Postojni na Tržaški cesti (poročilo tukaj) in v Velenju na Rudarski cesti (poročilo tukaj). Vabljeni k branju poročil na povezavah ogledu video utrinkov na spodaj.

Odprta ulica je aktivnost projekta LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007) je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstev Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta.

Avtorica naslovne grafike: Darja Klančar

 

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri