Odprta ulica je ulica, ki je odprta za pešce in kolesarje ter na nek način zaprta za avtomobile. To pomeni, da je na ulici več prostora za pešce in kolesarje. S tem postane ulica prijetna za hojo, kolesarjenje, program in doživetja. Pomembno je, da ne gre za enkratno odprtje, ampak ukrep, ki se večkrat ponovi na isti ulici.  

Gre za uveljavljen ukrep, ki ga uporabljajo v številnih mestih po svetu. V mednarodnem prostoru se ukrep imenuje  Open street. Z nekaj brskanja po internetu lahko vsak najde množico tujih primerov odprtih ulic. Med bolj znanimi je Cyclovia, to je začasno odpiranje ulic v Bogoti v Kolumbiji. Ukrep je postal še posebej popularen letos v času pandemije covida-19 , ko so se številna mesta odločila izboljšati možnosti za bivanje na prostem in prebivalcem omogočiti dovolj prostora za gibanje ob upoštevanju priporočene razdalje.

Priročnik Odprta ulica – Kako odpreti ulico za ljudi

Vsi prispevki z oznako Odprta ulica

Odprta ulica je ukrep odpiranja javnega prostora za ljudi tako, da pešci in kolesarji dobijo prednost, motorni promet pa je omejen. Lahko je omogočen dostop z avtom za lokalno prebivalstvo in lastnike lokalov in trgovin. Na ulici tako postane bolj prijetno, več je prostora, manj je prometnega hrupa in zrak je bolj čist. Na ulici se lahko odvija tudi privlačen dodaten program. Odprta ulica lahko deluje skozi ves dan ali le del dneva. Običajno se odprte ulice odvijajo čez vikend ali praznike, ni pa nujno.

V Škofji Loki je bila jeseni 2020 Šolska ulica odprta pet sobot zapored in na dan brez avtomobila.

Veselimo se nove Odprte ulice v občini Postojna!

 

Odprta ulica je aktivnost projekta LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007) je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstev Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta.

Avtorica naslovne grafike: Darja Klančar

Avtor fotografije: Andrej Tarfila

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri