Medvode: Prostor za sprehod in zadrževanje

10337746_616016715150842_7739259401287095424_n

Letošnji Jane’s Walk izziv je bil pritegniti občino Medvode k sodelovanju. Lokalni mediji so se takoj odzvali in videli mnogo potencialov pri lokalnemu povezovanju in promociji občine, vendar je bilo to očitno premalo za spodbuditev občanov in Občinarjev k prispevanju njihovega mnenja o prostoru Medvod. Kljub slabemu odzivu smo uspeli pridobili nekaj zanimivih ljudi, ki so predstavili svoj pogled na problematiko medvoškega prostora.

Medvode – zelena vrata glavnega mesta

Zaledje občine je res bogato z naravno in kulturno dediščino, urbani del pa na račun prometnih površin izgublja dragocene zelene površine. Tako so posekali že nekaj starih, a še vedno zdravih dreves in na zelenice nasuli pesek zato, da bi pridobili nekaj parkirnih mest. Problematika urejanja prostora se vrti zgolj okoli avtomobilov in zanemarja vlogo pešcev, ki so glavni pokazatelj živahnosti prostora. V središču Medvod je zato težko zaslediti pešce, ki brez razloga vandrajo po prostoru in preživljajo svoj prosti čas v mestu. Veliko ljudi opravi svoje nakupe in se odpelje domov ali pa se usedejo v bližnji lokal.

Mestni prostor je zaradi rek, Sore in Save, ki potekata skozi mestno središče, razdeljen na več delov, kar vpliva na orientacijo. Težko je razbrati kje se nahaja središče mesta med drugim tudi zaradi pomanjkanja zelenih površin in dreves, ki lahko služijo kot vodilo v prostoru. Prehodi med območji so na nivoju pešca neprivlačni, zato je razumljivo, da se ljudje, kljub kratkim razdaljam, po opravkih raje odpravijo z avtomobili. Dostop do reke je v urbanem delu nejasen predvsem na račun parkirnih površin, v stanovanjskem naselju pa v večji meri onemogočen zaradi vrtičkov, ki segajo v obrečni prostor.

Razpršenost urbanega območja Medvod lahko pomeni tudi veliko vrednost v kolikor se prostor oblikuje tako, da kljub tej razdrobljenosti ostane še vedno čitljiv in prehoden.

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri