Šišenska promenada

10312681_619456411473539_2228465014274554889_n

Nedelja, 4. maj 2014 ob 18h. Sprehod je organiziral Inštitut za politike prostora, vodil pa ga je Tadej Žaucer.

Štiri velike soseske v Šiški in Kosezah, skupno s prek 20.000 prebivalcev, ter cel niz javnih dejavnosti se navezujejo na enovito peš os, ki poteka od Celovških dvorov na eni strani do Mosteca na drugi. Ob njej se zvrstijo knjižnica, trgovine, dve šoli, tržnica, vrsta lokalov ter seveda obsežne zelene površine z otroškimi in športnimi igrišči ter parkovnimi ureditvami. Os je bila prvotno načrtovana v okviru urbanistične zasnove soseske ŠS6, kasneje pa so se nanjo navezale tudi novejše soseske: terasasti bloki v Kosezah, naselje Mostec in nenazadnje celo zloglasni Celovški dvori. Čeprav kot celostna ureditev v zavesti prebivalcev Šiške skorajda ne obstaja pa jo v vsakdanjem življenju še kako uporabljajo. S sprehodom bomo opozorili na pomen te peš osi za kakovost življenja prebivalcev Šiške ter na potrebo po vzdrževanju, revitalizaciji in prenovi javnega prostora ob njej.

Sprehod po šišenski promenadi je IPoP kot slovenski koordinator organizacije urbanih sprehodov Jane’sWalk posvetil letos preminulemu urbanistu Vladimirju Bracu Mušiču in vedno aktualni doktrini klasičnega urbanističnega načrtovanja stanovanjskega okolja.

Stanovanjske soseske, po katerih so se sprehodili so bile leta 1977 tudi predmet ogleda skupine udeležencev mednarodnega seminarja Urban Housing Environment, ki ga je pod vodstvom Braca Mušiča organiziral Urbanistični inštitut RS v sodelovanju z Ljubljanskim urbanističnim zavodom, kjer je deloval eden od pobudnikov seminarja in eden od vidnejših domačih raziskovalcev stanovanjske soseske in bivanja v človeških naseljih Mitja Jernejec. Sodelovanje je steklo v želji po krepitvi strokovnega sodelovanja med obema domačima institucijama in po možnosti za mednarodno izmenjavo izkušenj z načrtovanjem novih stanovanjskih sosesk.

Pojem soseske, zaokroženega novo načrtovanega stanovanjskega okolja za 3 – 5000 prebivalcev  izvira iz povojne urbanistične doktrine zagotavljanja kakovostnega bivalnega okolja za katerega je značilna kompleksnost funkcij stanovanjskega okolja h kateri stremimo še danes. Stanovanjske objekte v soseski dopolnjujejo skupne zelene površine, vrtci in šola, pošta in trgovina.

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri