Znan je nabor praks v okviru razpisa Mesta>>mestom

Med oktobrom in decembrom 2023 je potekal razpis Mesta >> mestom, s katerim smo občine in javna podjetja povabili, da nam posredujejo svoje dobre prakse na področju trajnostnega urbanega razvoja.

S pozivom smo iskali inovativne prakse in nove rešitve, s katerimi naslavljajo izzive v svojem lokalnem okolju in naslavljajo aktualne tematike, ki so relevantne tudi za druge slovenske občine.

Več o razpisu: https://ipop.si/mesta-mestom/

 

Ocenjevalna skupina, ki so o sestavljali Tomaž Miklavčič z Ministrstva za naravne vire in prostor, Ana Plavčak s Skupnosti občin Slovenije ter Petra Očkerl in Nina Plevnik z IPoP – Inštituta za politike prostora, so pregledali in ocenili ustreznost devetih prispelih prijav ter na koncu izbrali šest dobrih prakse. Zaradi manjšega števila prijav se je komisija odločila, da nabor dopolni z dodatnimi praksami po lastni presoji.

Izbrane prakse bodo, skupaj z dodatnimi, vključene v katalog dobrih praks Mesta>>mestom, prav tako pa bodo predstavljene na komunikacijskih kanalih in na dogodku naslednje leto.

V nadaljevanju si lahko ogledate nabor nagrajenih praks. Vsem nagrajenim čestitamo, vsem prijaviteljem pa se iskreno zahvaljujemo za sodelovanje.

 

Nagrajene prakse

 

1. Skate park in prostor za druženje mladih, Občina Kočevje

Občina Kočevje v prenovo in vzpostavljanje novih javnih prostorov vključuje tudi njihove končne uporabnike. Tak primer je tudi izgradnja skate parka, ki je postal nepogrešljiv prostor za druženje mladine, kot tudi za rekreiranje različnih generacij.

Foto: Arhiv Občine Kočevje

2. Urbane kavarne, Mestna občina Koper

Foto: Martin Dörsch na Unsplash

3. Kranjska dolga miza, Mestna občina Kranj

Kulinarični dogodek, ki skrbi za povezovanje lokalnih akterjev na področju kulinarike, pri organizaciji sledi načelom podnebju prijaznih dogodkov.

Foto: Arhiv ZTKK

4. API vrtec, Mestna občina Ljubljana

Pedagoški program API vrtec pomembno dopolnjuje prizadevanja Ljubljane k ozaveščanju o pomembnosti naravnih virov in biodiverzitete. Praksa se osredotoča na najmlajše meščane in pomaga pri opolnomočenosti pedagoških strokovnih delavcev na področju ohranjanja okolja in varstva narave.

Foto: Nina Plevnik

5. S kolesom v šolo, Razvojno raziskovalni center RRC Ormož

Občine Ormož, Sveti Tomaž in Središče ob Dravi in devet šol na območju teh treh občin ter RRC Ormož so se povezali z namenom vzpodbuditi trajnosti prihod v šolo in zmanjšati ogljični odtis šolarjev in zaposlenih na šolah, kakor tudi izboljšati kolesarsko infrastrukturo in spodbujati zdrav način življenja.

Foto: Arhiv OŠ Ormož

6. Lesni feniks, Občina Žiri

Leseni ostanki in odslužen les predstavljajo surovino, ki v veliki večini primerov konča na odlagališčih ali v domačih in industrijskih pečeh. Občina Žiri je v sodelovanju z lokalnim podjetjem in dijaki Šolskega centra Škofja Loka iz odsluženega lesa izdelala novo urbano opremo.

Foto: Arhiv Občine Žiri

 

Naslovna fotografija: Kranjska dolga miza. Arhiv ZTKK

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri