Urbani sprehodi Jane’s Walk

Več o aktualnih in preteklih urbanih sprehodih na podstrani Urbani sprehodi Jane’s Walk

Slovenski urbani sprehodi Jane’s Walk so del globalne akcije, v okviru katere vsako leto prvi konec tedna v maju potekajo sprehodi v številnih mestih po svetu. Pobuda Jane’s Walk izhaja iz Toronta, njen namen pa je širjenje dragocenih sporočil Jane Jacobs in populariziranje živosti mest, ki se poraja preko povezanosti prebivalcev z bivalnim okoljem, sosedi in obiskovalci. V Torontu so bili prvi sprehodi organizirani leta 2007, od 2009 naprej sprehode gosti vedno več mest izven meja Kanade, od leta 2011 jih imamo tudi v Sloveniji.

Inštitut za politike prostora je dal pobudo za organizacijo sprehodov v Sloveniji, vsako leto pa tudi koordinira in podpira njihovo pripravo. A ključno vlogo pri izvedbi sprehodov imajo predvsem lokalne nevladne organizacije in povezani posamezniki, ki sprehode ob podpori inštituta tudi organizirajo. Pri organizaciji je doslej aktivno sodelovalo prek 25 nevladnih organizacij, na desetine vodij sprehodov in njihovih gostov pa je sodelovalo v vlogi prostovoljcev.

Pri izvedbi sprehodov so sodelovale tudi nekatere občine, ki so prepoznale sprehode kot priložnost za izboljšanje kakovosti življenja svojih občanov, ter javne ustanove, ki so pri tem poudarjale svojo vlogo v lokalnem okolju.

Foto: Kaja Mlakar Agrež

9 comments

  1. Dajte vsaj pravilne datume na vrhu strani – komaj sem našel

  2. Društvo arhitektov Novo mesto nas že vrsto let vodi na izjemno zanimive sprehode Jane’s Walk

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri