Gremo v šolo skupaj, peš ali s kolesom, s Pešbusom ali Bicivlakom

Aktivna hoja v šolo peš, s kolesom ali s skirojem prispeva k zdravju in dobremu počutju otrok, pa tudi k razvoju njihove samostojnosti in zdravih potovalnih navad. Hkrati aktiven način hoje v šolo prispeva tudi k manjšemu številu avtomobilov v okolici šole in zato k bolj varnemu, manj hrupnemu in onesnaženemu okolju v času jutranjega prihoda otrok v šolo.

Spremljana  hoja v šolo s Pešbusom in Bicivlakom omogoča aktivno hojo v šolo najmlajšim šolarjem in je v pomoč staršem, ki ne zmorejo samostojno vsak dan spremljati v šolo svojega otroka. V pomoč vsem zainteresiranim smo preko poletja posodobili Priročnik za Pešbus in Bicivlak: Navodila za organizacijo spremljane hoje v šolo.

Otroci, ki že od malega hodijo v šolo in po drugih vsakdanjih opravkih peš ali s kolesom, imajo v primerjavi z otroki, ki so že od malih nog vajeni prevažanja z avtomobilom, boljše možnosti, da bodo te zdrave in okolju prijazne potovalne navade ohranili in krepili tudi v odraslosti. 

Za vse, ki bi želeli v novem šolskem letu organizirati Pešbus in Bicivlak podajamo spodaj še nekaj osnovnih informacij in napotkov. Vse, ki bi Pešbus in Bicivlak radi ponovno organizirali, pa vabimo, da nam sporočite vaše potrebe po materialih.

 

Kaj sta Pešbus in Bicivlak?

Pešbus je v Sloveniji že dobro poznan način organizirane hoje v šolo. Organiziralo ga je že več kot 140 šol. Zjutraj se učenci po urniku zberejo na postajah Pešbusa in se v spremstvu odrasle osebe odpravijo v šolo peš po premišljeno začrtani in označeni poti. Podobno deluje tudi Bicivlak, kjer pa se v spremstvu odrasle osebe otroci v šolo peljejo s kolesom.

Kako začeti z izvajanjem Pešbusa in Bicivlaka?

Pešbus ali Bicivlak lahko začnete izvajati kadarkoli v šolskem letu. Najprej je treba preveriti interes med učenci in na podlagi prijav otrok načrtovati trase, postaje in organizacijo spremstva. Priporočamo, da Pešbus in Bicivlak predstavite otrokom in staršem. Pomagate si lahko z digitalnimi gradivi, ki jih pridobite prek spletnega obrazca. Staršem lahko razdelite tudi zloženko. Več informacij o poteku priprave Pešbusa in Bicivlaka najdete v prenovljenem priročniku.

Koliko dela je z zagonom in pripravo Pešbusa in Bicivlaka?

Priprava Pešbusa ali Bicivlaka – od zbiranja prijav do izvajanja – traja od enega do štirih tednov. Precej je odvisno od velikosti šole oz. šolskega okoliša, števila tras, postaj in interesentov, povezanosti šole in ključnih akterjev z lokalnim okoljem, števila sodelujočih prostovoljcev ipd. Prvič je s pripravami več dela, ko pa učenci, učitelji in starši aktivnost poznajo, organizacija vzame veliko manj časa.

Kdo so lahko spremljevalci?

Idealno je, če so spremljevalci starši ali stari starši ali drugi skrbniki in bližnji znanci otrok. Pomagajo vam lahko tudi različna lokalna društva ali pa občina preko sistema javnih del ali družbeno koristnih del. Zelo pogosto so spremljevalci tudi učitelji.

Ali se v aktivnosti lahko vključijo tudi prvošolci?

Seveda. To je idealno, tako se otroci že takoj začno navajati na aktivno in pozneje tudi na samostojno hojo v šolo. Ker morajo prvošolce spremljati v šolo starši ali drugi odrasli, je tudi večja verjetnost, da bodo starši pripravljeni sodelovati kot spremljevalci. V primeru dobre organizacije jih spremljanje ne doleti vsak dan in se tako tudi razbremenijo vsakodnevnega spremljanja otroka v šolo.

Naročilo materialov

Postaje za Pešbus in Bicivlak označite s tablami. Postaje in proge Pešbusa lahko označite tudi s talnimi oznakami s pomočjo šablone. Otroci ob zagonu dobijo vozovnico, v katero vsak dan, ko pridejo v šolo s Pešbusom, prejmejo žig, ob koncu tedna pa še nalepko.

Omenjene materiale lahko naročite na naslovu info@aktivnovsolo.si. Za pripravo materialov bomo potrebovali podatke o izvedbi, in sicer ime osnovne šoletermin izvajanja, število prog, postaj, prijavljenih otrok. Vse, ki ste Pešbus in Bicivlak izvajali že v preteklosti prosimo, da nam sporočite tudi število materialov, ki jih imate že od prejšnje izvedbe.

Primeri iz prakse

Številne šole in občine, ki so Pešbus in Bicivlak že preizkusile redno z nami delijo tudi svoje izkušnje in nasvete za bodoče izvajalce Pešbusa. Šole se izvajanja dejavnosti namreč lotijo na različne načine. Vedno več je takih, ki aktivnosti načrtuje za daljše časovno obdobje, tudi skozi vse šolsko leto. Izkušnje nekaterih šol smo zbrali v objavi. Vabljeni k branju.

Dodatne informacije najdete na spletni in Facebook strani programa. Za kakršnakoli vprašanja smo vam na voljo na info@aktivnovsolo.si.

Avtor naslovne fotografije: Luka Vidic, arhiv Društvo Pazi!park

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri