Območje varnih prihodov v šolo v Medvodah prestavljeno v prihodnje leto

Zaradi sanacije posledic nedavnih vremenskih ujm je Občina Medvode začasno ustavila vse nenujne investicije, med katere spada tudi uvedba nove prometne ureditve – območja varnih prihodov v šolo na območju Osnovne šole Medvode in Vrtca Medvode. S projektom bomo nadaljevali v šolskem letu 2024/2025.

V letu 2023 smo sklenili sodelovati z Občino Medvode in Osnovno šolo Medvode pri načrtovanju Šolske ulice – Območja varnih prihodov v službo. Območje okoli osnovne šole in vrtca je v jutranji in popoldanski konici obremenjeno z motornim prometom, kar prinaša številne negativne učinke za posameznika in družbo, prostor in okolje. Z namenom zagotavljanja varne poti v šolo, predvsem otrokom, ki pridejo v šolo peš, je osnovna šola že leto prej namestila zapornico, ki je preprečevala dostop z avtomobilom do vrat šole. Zaposlene, ki se v službo pripeljejo z avtomobilom in starše, ki otroke pripeljejo v šolo so tako preusmerili, da parkirajo in odlagajo šolarje na velikem parkirišču pri Športni dvorani.

Prometna varnost za šolarje na Ostrovrharjevi ulici se je zaradi omenjenih ukrepov izboljšala. Vseeno pa si je osnovna šola skupaj z Občino prizadevala dodatno zmanjšati število avtomobilov pred šolo in tako spodbuditi še več šolarjev, ki imajo možnost, da lahko pridejo v šolo varno peš, s skirojem, kolesom.

Pred zaključkom šolskega leta je potekala izvedba analize stanja, na podlagi katere je bil izdelan predlog začasne prometne ureditve. Med drugim je bilo ugotovljeno, da dve tretjini šolarjev živi v oddaljenosti do 15 minut hoje, polovico jih vseeno starši pripeljejo z avtomobilom. Na drugi strani si večina otrok želi v šolo peš, s kolesom, skirojem ali rolerji. Le 12 % si jih želi v šolo z avtomobilom. V času jutranje konice je na območju opaziti veliko nepravilnosti v prometu, ki ogrožajo varnost otrok na poti v šolo, npr. parkiranje na pločniku in prehodu za pešce, polkrožno obračanje na cestišču, idr.

Skupaj s prometnim inženirjem, strokovnjakom za prometno varnost in ostalimi deležniki, ki delujejo na območju OŠ Medvode je bil sprejet načrt za novo prometno ureditev. Le-ta je predvidevala enosmerni promet na Ostrovrharjevi in uvedbo cone 30 na celotnem območju OŠ Medvode, skupaj z umestitvijo treh točk Poljubi in odpelji in parkirišč za kratkotrajno parkiranje za odlaganje vrtčevskih otrok.

V začetku avgusta 2023, so Slovenijo prizadele poplave, v okviru katerih je bilo območje Medvod eno bolj prizadetih. Zaradi sanacije posledic vremenskih ujm je Občina Medvode začasno ustavila vse nenujne investicije, med katere spada tudi uvedba nove prometne ureditve na območju Osnovne šole Medvode in Vrtca Medvode. S projektom bomo nadaljevali v šolskem letu 2024/2025, ko bo izvedeno tudi merjenje učinkov začasne ureditve. Na podlagi rezultatov meritev bomo pripravili predlog za dolgoročne ukrepe, ki bodo tvorili Območje varnih prihodov v šolo pred OŠ Medvode.

 

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri