CityLab spodbuja učenje med mesti

Kako se izzivi mest po svetu razlikujejo od naših? So rešitve za naslavljanje podnebnih sprememb drugačne v Braziliji, Združenih državah Amerike ali na Nizozemskem, ali pa so drugačni le načini za njihovo izvedbo? Takšne primerjave nam je v preteklih dneh ponudila konferenca CityLab, ki se je letos odvijala že devetič, prvič po letu 2019 v živo. Organizatorji, ameriški organizaciji Bloomberg Philanthropies in Aspen Institute, so v Amsterdam povabili prek 40 županov mest z različnih koncev sveta ter več sto predstavnikov mestnih uprav in drugih ključnih akterjev urbanega razvoja, med njimi tudi Marka Peterlina, direktorja IPoP.

Michael Bloomberg, nekdanji župan New Yorka, solastnik finančnega in medijskega imperija in ustanovitelj neprofitne organizacije Bloomberg Philanthropies, je v uvodnem nagovoru poudaril potrebo in nujo, da se mesta učijo drugo od drugega, posnemajo rešitve, jih prirejajo in prilagajajo svojim potrebam. Prav spodbujanje medsebojnega učenja, posnemanja in prenašanja izkušenj je tudi eden osnovnih ciljev omenjene organizacije in tudi cilj konferenc CityLab. Na ta način lahko mesta močno pospešijo uvajanje boljših storitev za svoje meščane in se tudi lažje soočijo s potrebami, ki jih prinašajo podnebne spremembe. Bloomberg Philanthropies na globalni ravni, tako kot program URBACT v Evropski uniji, poudarja ključno vlogo, ki jo pri tem igrajo mestne uprave in še posebej županje in župani.

Na konferenci so si v intenzivnem ritmu sledili pogovori o trenutno najbolj perečih temah trajnostnega urbanega razvoja med župani mest, ki so se s kakšno od težav še posebej uspešno spopadla, pa tudi med predstavniki mest, publicisti in uglednimi gosti, med njimi sta bila letos na primer ekonomistka Mariana Mazzucato in arhitekt Norman Foster. Posebej pomembno vlogo so imele tudi zgodbe umetnikov iz različnih mest, od Chicaga do Lagosa, ki skozi umetniško ustvarjanje nudijo svež pogled na stvarnost mest in bogatijo življenja njihovih prebivalcev, pa tudi udeležencev konference. Pretresljive so bile fotografije Kadirja van Lohuizna, s katerimi beleži posledice dvigovanja morske gladine, ki že danes zaznamuje življanja milijonov ljudi po svetu, navdihujoče pa med drugim skulpture nigerijske umetnice Peju Alatise, ali pa velika lutka Mala Amal, s katero so se udeleženci sprehodili po središču Amsterdama in z njo vred opominjali na pomembno vlogo, ki jo imajo migranti in begunci v življenju vsakega od nas.

Na konferenci so med drugim razglasili 19 mest – med njimi tudi bližnji Zagreb – ki bodo v prihodnjem letu prejela podporo Asphalt Art Initiative. Še pomembnejša pa je bila predstavitev iniciative Bici, novega programa Bloomberg Philanthropies, ki bo podpiral gradnjo kolesarske infrastrukture v mestih po svetu. 10 mest bo prejelo do milijon dolarjev sredstev ter tri leta tehnične pomoči pri tranformaciji v kolesarska mesta. Podpora kolesarjenju je ključna, saj je kolo simbol preproste, učinkovite in uravnotežene rešitve za mnogovrstne izzive, ki jih mestom prinašajo hitra rast in predvsem podnebne spremembe.

Kot je na eni od tematskih sekcij poudarila nekdanja vodja oddelka za promet v New Yorku Janette Sadik-Khan, je za preobrazbo mest in uvajanje uspešnih rešitev ključna močna politična volja, a do nje lahko pripelje le vztrajno in intenzivno zagovorništvo mnogih akterjev civilne družbe. In tega se dobro zavedamo tudi na IPoP.

Več o konferenci: https://citylab.bloomberg.org/

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri