Proximity of care – urejanje prostora po meri malčkov in njihovih skrbnikov

IPoP je marca letos prejel vabilo skupine ARUP in fundacije Bernard Van Leer  k sodelovanju pri izpopolnjevanju in širjenju vsebin priročnika za ustvarjanje med majhne otroke (malčke) in njihove skrbnike oziroma družine prijaznega urbanega okolja. Malčki, to so otroci med drugim in tretjim letom starosti, in njihovi skrbniki sp posebej pomembna ciljna skupina, ker je to obdobje otrokovega življenja ključno za njegov kognitivni, čustveni in socialni razvoj. Priročnik  Proximity of care sta ekipi ARUP in fundacija Bernard Van Leer ustvarili kot pripomoček za ukrepanje v posebej ranljivih (onesnaženih, prenaseljenih, nevarnih) urbanih okoljih, pozneje pa tudi sklenili, da v sodelovanju s podobno mislečimi partnerji po vsem svetu še dodatno razširijo njegovo uporabnost.

IPoP je v vabilu prepoznal priložnost, da razvije svoja prizadevanja za vključevanje otrok v urejanje prostora in da prispeva h krepitvi zavedanja o potrebah otrok in njihovih skrbnikov v urejanju prostora v Sloveniji. V ta namen se je IPoP povezal s kulturno okoljskim društvom Pazi!park, ki je v Sloveniji vodilna organizacija na področju vključevanja otrok v načrtovanje  in urejanja prostora. S podporo profesorice dr. Ane Kučan, predstojnice Oddelka za krajinsko arhitekturo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, je IPoP aprila uspešno oddal svojo prijavo k sodelovanju. Maja je že stekel proces proaktivnega, na izbranem domačem primeru temelječega usposabljanja pod mentorstvom organizatorjev, tekom poletja pa bo sledilo oblikovanje predloga. Ta bo jeseni lahko, če bo dovolj prepričljiv, prejel tudi finančno podporo za realizacijo.

Cilj sodelovanja desetih organizacij z različnih delov sveta v  programu je preko procesa usposabljanja v izvedbi predstavnikov skupine ARUP in fundacije Bernard Van Leer ozaveščati o pomenu kakovosti bivalnega okolja, odprtega prostora in prostora v stavbah za kakovostno življenje malčkov in njihovih skrbnikov. Organizacije si ob tem prizadevajo seznaniti malčke in njihove skrbnike z vsebino priročnika in jih spodbuditi k preizkušanju predlaganih analitičnih metod in pristopov v svojem okolju. Na ta način bo tudi razumevanje potreb malčkov in njihovih skrbnikov v svojem kulturnem in urbanem okolju boljše.

Priročnik konceptualno obravnava okolje za razvoj in življenje malčkov in njihovih skrbnikov glede na 4 dimenzije: zdravje, varnost, stimulacija in podpora. Ob tem spodbuja štiridelno obravnavo na nivoju posameznega gospodinjstva, soseske in  mesta. V Sloveniji, ki je del razvite Evrope in se tradicionalno zavzema za sistematično strokovno skrb za otroke in družine, predstavlja naloga poseben izziv. Ekipi IPoP in Pazi!park bosta z izbiro problema skozi vodeno analizo in načrtovalski proces, v dialogu z drugimi sodelujočimi ekipami in pod mentorstvom organizatorjev iskala specifične, za naše okolje in družbo aktualne izzive, skušali bosta pripraviti prepričljive predloge rešitev in tako pridobiti podporo organizatorjev za izvedbo.

Trajanje: 06/2022 – 10/2022 (prva faza)

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri