Peto srečanje partnerjev Pobude za prenos dobre prakse v Razkrižju in Radencih

V sredo in četrtek, 8. in 9. junija 2022, je potekalo peto srečanje partnerjev Pobude za prenos dobre prakse. Prvi dan je srečanje potekalo v Razkrižju, ki bo že tako tesno povezano skupnost občanov v okviru društev in interesnih skupin kmalu še tesneje povezalo z ustanovitvijo mestne dnevne sobe. Partnerji so srečanje zaključili v Radencih, kjer je aprila v medgeneracijskem centru zaživela Odprta dnevna soba, skupni prost, namenjen kakovostnemu preživljanju prostega časa in druženju za vse občane. Partnerji so se udeležili delavnice na temo vključevanja ranljivih skupin v načrtovanje aktivnosti v lokalnem okolju, razmišljali o tem, kako nagovoriti različne ciljne skupine in se preizkusili v kreativnem načinu iskanja finančnih virov za svoje projekte in aktivnosti. Na obeh lokacijah so si na terenu ogledali lokalne dobre prakse in se družili.

Prvi dan je potekal v Domu kulture Razkrižje, kjer je udeležence uvodoma nagovoril župan Stanko Ivanušič. Spregovoril je o razvoju Razkrižja od osamosvojitve Slovenije do danes, o izziv majhne, a zelo povezane obmejne občine in pohvalil pripravljenost svojih občanov sodelovati pri najrazličnejših pobudah in projektih ter tako s skupnimi močmi ustvarjati duh pripadnosti svojemu kraju in sooblikovati kakovostno okolje za bivanje. V nadaljevanju je Primož Jamšek s Slovenske filantropije, vodja, Dnevnega centra za begunce Ljubljana, izvedel delavnico na temo vključevanja ranljivih skupin v sooblikovanje in izvajanje aktivnosti v lokalnem okolju. Udeleženci so med drugim izpostavili starejše ženske, matere otrok priseljencev in priseljene sezonske delavce kot tiste skupine, ki bi jim lahko posvetili posebno pozornost pri vključevanju v družbo v lokalnem kontekstu. Sklenili so, da je pri nagovarjanju teh skupin pomemben enakovreden in odprt odnos, s tem pa oblikovanje in utrjevanje zaupanja v institucije.

Po delavnici so se partnerji odpravili na terenski ogled dobrih praks. Najprej so si ogledali prazgodovinsko naselbino Gradišče, zgrajeno na mestu arheoloških izkopavanj. V rekonstrukciji prazgodovinske vasi, kjer je pred leti nacionalna televizija posnela dokumentarni film, so spoznali življenje izpred 5000 let – pokusili so pirin kruhek, spečen v prapeči, pomagali pri obdelavi zemlje s kamnitim ralom in si spoznali, kako je potekalo izdelovanje kamnitega orodja. Nato so obiskali kmetijo Žižek v vasi Šafarsko, kjer so si ogledali čisto pravo zemljanko in nazdravili z odličnim domačim vinom ter sokom. Dan se so zaključili ob večerji in prijetnem druženju.

Drugi dan srečanja je potekal v prostorih občinske uprave v Radencih. Zbrane je najprej nagovoril župan Roman Leljak, ki je poudaril pomen izmenjave izkušenj med občinami. Sledili sta delavnici pod vodstvom Tine Lisac, nacionalne strokovnjakinje pobude. V okviru prve so udeleženci razmišljali o ciljnih skupinah, ki jih s svojimi projekti najpogosteje nagovarjajo oziroma jim predstavljali izziv. Zamislili so si tipičnega predstavnika te skupine in pripravili kreativen načrt, kako ga čim bolj osebno in skladno z njegovimi interesi nagovoriti in spodbuditi k aktivnemu sodelovanju pri projektu. Na drugi delavnici so iskali načine financiranja in različne vire za projekte in ob tem razmišljali o časovnih in drugih izzivi, ki so stalni spremljevalci tovrstnega dela. Srečanje so zaključili na terenu z ogledom Zdravilišča Radenci in preizkusom virtualne resničnosti v okviru projekta za promocijo lokalnih znamenitosti. Poslovili so se ob kozarcu vina ob vinski fontani na Kapelskem Vrhu.

Naslednje srečanje partnerjev bo potekalo septembra v Bohinju.

Foto: Karin Kegel, Karin Kegel Photography

Prvi dan – Razkrižje

 

Drugi dan – Radenci

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri