Zaposleni OŠ Solkan so zmanjšali uporabo avta za dober namen

Zaposleni na OŠ Solkan so v času začasne prometne ureditve imenovane Šolska ulica – Območje varnih prihodov v šolo za dober namen zmanjšali število prepeljanih kilometrov z avtomobilom. Na pot v službo in domov so šli večkrat vsaj del poti peš ali s kolesom. Sodelovali so v kampanji, v kateri je bilo zmanjšanje uporabe avtomobila nagrajeno z nakupom koles za učence OŠ Solkan. Zaposleni so v dvotedenski kampanji v povprečju dnevno opravili skoraj 300 kilometrov z avtomobilom manj, kot običajno. Učencem svoje šole so tako »prislužili« dve brezplačni mestni kolesi.

Z namenom zagotavljanja varnih poti v šolo in spreminjanja potovalnih navad učencev, staršev in zaposlenih na OŠ Solkan, smo poskusno, za dva tedna med 6. in 17. septembrom 2021, na Šolski ulici v Solkanu spremenili prometno ureditev in omejili motorni promet v bližini šole. V okviru začasne prometne ureditve je motorni promet pred šolo potekal enosmerno, po enem voznem pasu proti severu, hitrost vožnje je bila omejena na 20 km/h. Na drugem voznem pasu ob šoli je bila urejena površina za hojo, vožnjo s kolesom in s skirojem v obe smeri.

Na parkirišču pred šolo smo ukinili nekaj parkirišč in jih namenili varnemu dovažanju vrtčevskih otrok in najmlajših osnovnošolcev z dovolilnicami. Tam so lahko parkirali tudi nekateri zaposleni OŠ Solkan, ki zaradi različnih razlogov ne morejo priti v šolo brez avtomobila ali parkirati na bolj oddaljenem parkirišču. Šolarji OŠ Solkan so zaradi manj avtomobilov v neposredni okolici šole imeli bolj varno šolsko pot.

Zaposlene OŠ Solkan smo spodbudili, da v obdobju dveh tednov ukrepa Območje varnih poti pustijo avtomobil doma ali na lokaciji, od koder lahko opravijo vsaj del poti aktivno (peš, s kolesom, rolko, skirojem, …). Kilometre opravljene z avtomobilom na poti v službo so beležili dnevno pred začetkom in med izvajanjem ukrepa. Skupno so v povprečju dnevno opravili približno 300 kilometrov manj ter na tak način prihranili 499 kg CO2 izpusta, kar je približno enako:

  • količini CO2, ki jo v enem letu iz ozračja odstrani 23 dreves;
  • ogljičnemu odtisu porabe 1000 kg banan; 
  • količini toplogrednih plinov, ki jih v enem letu povzročimo z uporabo enega mobilnega telefona, če ga uporabljamo 25 minut na dan;
  • ogljičnemu odtisu porabe 1000 steklenic lokalno proizvedenega piva iz trgovine ali 1000 (0,5 l) kozarcev uvoženega piva v lokalu.

Zaposleni OŠ Solkan so z manj opravljenimi kilometri z avtomobilom, poleg pozitivnih okoljskih učinkov, bolj zdravega transporta in manjših stroškov, nabirali aktivne kilometre tudi za dober namen. Z zmanjšanjem prevoženih kilometrov so si prislužili nagrado v obliki dveh novih koles, ki jih bo OŠ Solkan namenila svojim učencem.

Namesto parkirišča, dvorišče pred OŠ Solkan (Foto: Društvo Zagon)

Aktinost je del aktivnosti projekta LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007), ki je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstev Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta.

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri