VABILO NA KONFERENCO: Vsi kraji so pomembni 29/9/2021

VSI KRAJI SO POMEMBNI
Teritorialna agenda v praksi

29. september 2021, 8.30–16.00, IZUM – Institut informacijskih znanosti, Prešernova ulica 17, Maribor

Kako je prostorski razvoj povezan s kakovostjo življenja? Na kakšen način je prostorska razsežnost kohezije vključena v novo kohezijsko politiko? Pridružite se nam pri razpravi o teh in podobnih vprašanjih ter spoznajte šest navdihujočih primerov, ki v praksi prispevajo k izvajanju teritorialne agende.

Gospodarske in družbene razlike med območji in kraji ter značilnosti okolja določajo način življenja in vplivajo na dojemanje kakovosti življenja. Z dobrim upravljanjem lahko deležniki spreminjajo značilnosti posameznih območij in tako prispevajo k zvišanju prepoznane kakovosti življenja. 

Teritorialna agenda 2030, ki so jo ministri, pristojni za prostorski razvoj in teritorialno kohezijo, sprejeli decembra 2020, predstavlja dogovor o skupnih ciljih in prednostnih nalogah na področju teritorialne kohezije. Poudarja pomen kakovosti življenja kot osnovnega cilja vseh javnih politik. Dostop do javnih storitev in njihova kakovost, svoboda gibanja, zdravo, odporno, visokokakovostno grajeno okolje, kakovost zraka, tal in vode ter narava, krajina in kulturna dediščina prispevajo h kakovosti življenja na posameznih območjih. 

Konferenca si prizadeva obogatiti razpravo o prostorski razsežnosti kakovosti življenja in prispevati k vključitvi teritorialne agende v politične procese na različnih ravneh. V prvem delu bomo gostili ugledne goste, ki nas bodo uvedli v temo. Osrednji del konference je sestavljen iz šestih primerov dobrih praks iz evropskih držav, regij in lokalnih skupnosti, ki že sledijo prioritetam nove teritorialne agende. Dogodek se bo zaključil z razpravo o izvajanju nove teritorialne agende s posebnim poudarkom na kakovosti življenja. Prav tako smo zelo veseli, da vas popoldne lahko odpeljemo na ogled zglednih primerov v Mariboru.

 

PRIJAVA na dogodek v živo
PROGRAM najdete na spletni strani dogodka

 

SPREMLJAJTE NAS PREK SPLETA!

Konferenco lahko spremljate tudi prek spleta. Prijavite se tukaj.

 

Konferenco organizirajo Ministrstvo RS za okolje in prostor, IPoP – Inštitut za politike prostora in Skupnost občin Slovenije ter je del programa ob predsedovanju Slovenije Svetu EU. Dogodek bo potekal dvojezično, v slovenščini in angleščini.

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri