Okoljske organizacije iz treh Jadranskih držav podpirajo veščine mladih za trajnostni razvoj

Današnji dan je Svetovni dan veščin mladih, na IPoP pa smo se pravkar vrnili iz Pule, kjer smo s partnerji iz Hrvaške in Italije dva dni izmenjevali izkušnje o neformalnem izobraževanju mladih in razvoju veščin za trajnostni razvoj v okviru projekta Orodja za učenje – orodja za trajnostni razvoj.

Tri okoljske organizacije, Zelena Istra iz Hrvaške, Legambiente Lombardia iz Italije in IPoP – Inštitut za politike prostora iz Slovenije so se 13. In 14. julija 2021 srečale v Puli in razpravljale o izvajanju Erasmus+ projekta “Tools for learning – tools for sustainable development” (Orodja za učenje – orodja za trajnostni razvoj).

“Naše izkušnje kažejo, da aktualni mednarodni problemi zahtevajo iskanje skupnih rešitev in da se lahko civilno družbene organizacije iz Jadranskih držav veliko naučijo druga od druge”, je povedala Dunja Mickov iz Zelene Istre. Motivacija za prijavo projekta in organizacijo partnerstva sta bili za njihovo organizacijo želja po razvoju znanja in metod za izobraževanje mladih in želja po promociji novih vsebin in metod med učitelji in drugimi civilnodružbenimi organizacijami.

“To je nujno, če hočemo spodbuditi mlade k spremembam v smeri trajnostnega razvoja in jih opolnomočiti za to, da postanejo nosilci sprememb”, pravi Arianna Bazzocchi iz Legambiente Lombardia.

“O svojih praksah neformalnega izobraževanja smo v preteklih mesecih govorili na treh seminarjih, vsaka organizacija je zaradi epidemije morala v treh delovnih dneh preko spleta predstaviti drugima dvema svoje izkušnje in jima omogočiti razumevanje orodij, ki jih za učenje uporablja”, dodaja Maja Simoneti iz IPoP.

IPoP je na svojem seminarju naslovil trajnostno urejanje prostora, vključevanje mladih v prostorsko načrtovanje in procese uresničevanja ciljev trajnostne mobilnosti, ter kot metode za učenje in razvoj veščin na teh področjih predstavil urbani sprehod, mapiranje, vprašalnike, intervjuje in foto safari.

Legambiente Lombardia je predstavila orodja, namenjena učenju o klimatskih spremembah. To sta simulacija Konference pogodbenic (COP) Konvencije OZN o podnebnih spremembah (UNFCCC) in kviz o podnebnih spremembah na spletnem orodju Kahoot.

Zelena Istra je s partnerjema delila svojo prakso neformalnega učenja na področju zmanjševanja količine odpadkov in spreminjanja potrošniških navad s pomočjo izdelave škatle za oddajo rabljenih in odvečnih predmetov, kuhanja iz ostankov hrane in organizacije izmenjevalnih zabav (angl. Swap party) in prireditev.

Na osnovi teh seminarjev bodo vse tri organizacije pripravile enodnevni program za mlade prostovoljce, s pomočjo katerih bodo testirale nove metode učenja v svojem okolju. Poročila s seminarjev so v jeziku partnerskih organizacij na razpolago na spodnjih povezavah:

Legambiente Lombardia

IPoP

Green Istria

 

Projekt je sofinanciran s strani programa Erasmus + Evropske unije v višini 47.330,25 EUR. Projekt se je začel 1. novembra 2020 in bo trajal 18 mesecev.

Ta objava odraža izključno stališča avtorjev in Evropska komisija nikakor ni odgovorna za njeno širjenje in nadaljno rabo teh stališč v drugih objavah.

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri