Šolska ulica bo tudi zjutraj vesela

Starši, se še spominjate, kako ste hodili v šolo? Najverjetneje ste hodili peš, skupaj z vrstniki. Raziskave kažejo, da je še pred 30 leti preko 90 % otrok pri nas hodilo v šolo peš. Danes so jutranji avtomobilski zastoji v okolici šol nekaj običajnega. V šolo danes peš hodi bistveno manj otrok kot včasih, a ne za to, ker si tega ne bi želeli ampak, ker se njihovim staršem zdi najbolj praktično in varno, če jih do šole zapeljejo. 

Po tem, ko smo v Škofji loki preizkusili kar dve izvedbi sobotne Odprte ulice, bo na Šolski ulici stekel še program jutranje Odprte ulice. Koncept je preprost, omogočiti bolj varen prihod v šolo in prijetnejše ter zdravju prijaznejše sprehode med mestnim jedrom ter območjem nekdanje vojašnice. Napovedujemo celotedensko izvedbo jutranje Odprte ulice v času Evropskega tedna mobilnosti, od 16. do 22. septembra 2020, v času jutranje konice med 7.15 in 8.15, ko bo Šolska ulica namenjena predvsem učencem, ki prihajajo v šolo.

Preberite več o Odprti ulici tukaj.

Vožnja otrok z avtomobilom v šolo ni dobra ne za otroke ne za okolje zato so šole praviloma umeščene v okolje tako, da so dostopne peš. Vožnja otrok v šolo z avtom slabo vpliva na stanje okolja (zrak, hrup) in na prometno varnost v okolici šol. Preveč avtomobilov pred šolo poslabša prometno varnost za otroke, ki pridejo peš. Če starši otroke vozijo v šolo, to tudi slabo vpliva na njihovo zdravje in dobro počutje. Jutranja vožnja prikrajša otroke za potrebno telesno dejavnost in druženje z vrstniki. Onesnaženje zraka in hrup zaradi prometa vplivata na kakovost šolskega okolja in dolgoročno tudi na razvoj različnih bolezni. Hkrati ankete med učenci kažejo, da je zelo malo otrokom všeč, da jih starši peljejo v šolo z avtom. Večina bi raje hodila v šolo s kolesom, peš ali s skirojem. Tudi učitelji si želijo, da bi več otrok hodilo v šolo aktivno. Otroci, ki pridejo v šolo peš, s kolesom ali skirojem so pri pouku bolj zbrani in lažje sledijo programu, naužili so se svežega zraka in jutranjega klepeta z vrstniki.

Najboljše za naše otroke je manj avtov pred šolo.

V Škofji loki se bo zato, poleg sobotnih Odprtih ulic s programom, izvedla še Odprta ulica v jutranji konici v delovnih dneh od 16. do 22. septembra 2020, v času Evropskega tedna mobilnosti. Na tak način bo v praksi zagotovljena bolj varna pot tudi za najmlajše šolarje, ki se bodo v teh dneh lahko po Šolski ulici do šole sprehodili sami oz. v družbi svojih prijateljev. V tuji praksi se za zapiranje ulic za tranzitni promet v času prihodov otrok v šolo uveljavlja ime “šolska ulica” (angl. school street).V podporo peš hoji najmlajših šolarjev bo v Škofji Loki organiziran  Pešbus, ki je na OŠ Škofja Loka-Mesto že stalnica. Za tiste, ki živijo bolj daleč in so jih starši primorani pripeljati v šolo, pa bodo urejene postaje Poljubi in odpelji. To so posebej označena varna mesta na katerih lahko starši odložijo otroke, jih poljubijo in se odpeljejo našrej, otroci pa pot do šole nadaljujejo samostojno ali pa se pridružijo posebni Pešbus »shuttle« liniji.

Ravno otroci so najbolj pogosti uporabniki Šolske ulice – poleg šolskih otrok so na ulici vsakodnevno tudi vrtčevski otroci, ki se sprehodijo od Vojašnice do mesta. Tudi njim želimo omogočiti zdravo pot do vrtca.

 

Odprta ulica je aktivnost projekta LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007) je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstev Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta.

Avtor fotografij: Andrej Tarfila

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri